Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Elkelt az egykori drogcentrum

Szeged - 50 méterrel az egykori ifjúsági drogcentrum épülete előtt állt meg az aszfaltozott összekötő út kiépítése Deszk és Újszeged között. Az ingatlannak 3 hónapja új tulajdonosa van, aki közhasznú intézményt szeretne itt létrehozni. Úgy vette az ingatlant, hogy oda aszfaltos út vezet majd.
Négy év után elkelt az egykori ifjúsági drogcentrum 6057 négyzetméteres épülete Deszken. A település külterületén található ingatlant egy vállalkozó vásárolta meg a várostól 3 hónapja. A férfi – egyelőre nem szeretne nevével szerepelni – tervei szerint egy közhasznú intézményt alakítanak ki rászorulóknak az épületben. Ha minden engedélyt be tud szerezni, tavasszal elkezdődnek a munkálatok.

Az új tulajdonos az épülettel kapcsolatban elmondta, hogy viharvert állapotban vette át: az első hetekben a környékén felhalmozott szemetet szedték össze, és kicserélték a kerítést. Most a beázott tetőt javítják. Elmondása szerint nagy segítség a hétvégén átadott Deszket Újszegeddel összekötő elkerülő út második szakaszának megépülése, amely bár 50 méter híján nem éri el a bejáratot, legalább megközelíthetővé teszi az épületet.

Az elkerülő útról többször megírtuk, hogy Deszk annak ellenére folytatta az építését, hogy a szegedi testület 2007-ben Farkasné Pocsai Blanka és Póda Jenő újszegedi képviselő indítványa után kimondta: nem építi meg az út rájuk eső 1,2 kilométeres részét, mondván az káros a szegedi városrész számára. „A Fő fasor meghosszabbítása csak bizonyos deszkieknek áll érdekében, akik az újszegediek rovására akarnak értékesebb telkeket. Amennyiben a beruházás megvalósul, megnő az átmenő forgalom" – érveltek akkor.

Király László deszki polgármester a mostani átadón hangsúlyozta: a védőgát melletti kiskertes övezet házainak tulajdonosai 90 százalékban szegediek. – Hamarosan átadják az M43-ast, így a kamionoktól sem kell már félni – hallottuk az ingatlan új tulajdonosától. Az általa megvásárolt épületet egyébként úgy kínálták eladásra, hogy oda végig aszfaltozott út vezet majd.

Keskeny a Fő fasor

Továbbra is probléma, hogy nagyon keskeny a Fő fasor. Vannak olyan lakók a választókörzetemben, akik szerint jó lenne szélesíteni az utat, mások a jelenlegi állapotot tartanák fenn. A marostői városrész 5. ütemével együtt a 3 lakópark létrejöttével önmagában is megnövekedett a forgalom Újszegeden. Az összekötő út jövőjét csakis a fent említettekkel együtt lehet megvizsgálni. Az üggyel mindenképp foglalkozni kell, és a középutat kellene megtalálni – mondta lapunknak Pocsai Blanka.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. unknown 2010. december 01. 09:50
  „Senki az érintett eladók és vevő közül sem rokonom, sem ismerősöm, így kizárólag építész szakmai alapon véleményezek. A mai hőszigetelés építés szabvány követelmény szigorodás tükrében ezen régebbi építésű és pláne kis időre magára hagyott épületek bizony "lerobbantak", alapos felújításra, fejlesztésre szorulnak, ha új célra, új használatbavételi eljárásra van szükség. Ezért eladatlan a sok régebbi építésű egyedülálló családi ház is pl. Szőregen is. Tucatszám áll az ingatlan hasznosítás.”
 • 24. ingatlanos 2010. december 01. 09:17
  „Nem szeretném lelombozni a nyáldobálókat, de az önkorm. a drogcentrumot HÁROMSZOR hirdette meg. Ebből kétszer nem volt érdeklődő, harmadszorra ez az ember volt egyedül. Az egyik bemutatóra én is elmentem, és azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem volt olyan "lerobbant", mint ahogyan azt a mostani tulajdonos próbálja érzékeltetni. A kikiáltási ára 30 milla körül volt.”
 • 23. vimvirepellere 2010. november 30. 22:02
  „22. hozzászólás Mignon 2010.11.30. 21:45

  Akkor még volt a szakmának becsülete. :)”
 • 22. Mignon 2010. november 30. 21:45
  „20. Vimvi!

  Magyarorszag legszebb bordelya anno Aradon volt, a Pacsirta u. 13-ban!
  Volt ottminden...!

  Rozsa szinü barsony, ernyös lampak, zongora es a hölgyek több nyelvet is beszeltek...!

  Erröl, reszletesebben ir a Budapester Lloyd 1888-as aprilisi kiadasa.”
 • 21. szilléri 2010. november 30. 21:20
  „A lényeg = 120 millából épített Deszk egy magán portához aszfalt utat.

  Gratulálok !”
 • 20. vimvirepellere 2010. november 30. 21:07
  „Egy közhasznú bordélyt kérek oda. Rendezett parkkal, csörgedező szökőkúttal, ha kérhetem.”
 • 19. gubanc 2010. november 30. 20:48
  „frakk 2010.11.30. 17:07
  Tudod kedves frakk van egy nagyon csúnya véleményem.
  Az szóljon, aki már végigment azon az úton.s ne csak beleböffentsen, mert neki
  minden rossz, amit nem ő és haverjai csinált. Ez önteltség.”
 • 18. gubanc 2010. november 30. 20:44
  „Ha Blankuci csak odáig jut el, hogy a neki kedves utcákat betonvirágtartókkal zárja le, hogy az ott lakó
  tulajdonosok 10-20-30 millás autóinak legyen hol parkírozniuk, meg az egyik buszmegállótól 150 méterre létesiít egy másikat, akkor ne beszéljen a körzet lakóinak érdekeiről. Csak a maga és barátai érdekeiről szólhat.”
 • 17. T2 2010. november 30. 19:16
  „Van még olyan ember itt aki elhiszi a képviselő asszony azon vizionálását, hogy ha befejezik azt az utat akkor onnantól kezdve hosszú kocsisor fog kígyózni nap nap után a Fő fasoron?

  Nézzük a tényeket. Deszk lakossága kb. 3000-3500 fő. Ha egy átlagos 4 fős család modellt nézünk az kb.600- 750 ház/lakás. Ehhez tartozhat maximum kb. ugyanennyi gépkocsi. Nyilvánvaló hogy nem minden deszki jár be dolgozni Szegedre (idősek, gyerekek stb.) illetve nem minden deszki használ gépkocsit a városba jutásához, valamint nem mindenki menne be a városba a Fő fasor felé. Nyilván aki már egyszer felmegy a 43-ra az már nem fog utcákban bolyongani hogy átmenjen az új útra.Ugyanezt nem fogja megtenni az sem aki Makóról jön. Akkor tehát hol beszélhetünk hatalmas forgalom növekedésről??? Nincsenek ezen képviselői állítás mögött valós tények!

  A 47-es út jóval nagyobb forgalmat bonyolít le mint a Fő fasor, ott érdekes nem probléma az út keresztmetszete. Arról már nem is beszélve hogy hányan mennek át a Fő fasorról a Bérkert utcára vagy a Derkovits fasorra, tehát több irány is van ám! Az útnak feltáró jellege van inkább, az ott lévő jelenleg kihasználatlan területeket lehetne ezáltal kiaknázni (pihenőpark, stb.) Szegeden a lehetőségek igen egyoldalúan a Tisza jobb partjára korlátozódnak.”
 • 16. frakk 2010. november 30. 17:07
  „Mignon :) igen igen éljenzés közepette, suttogó propaganda alapján, erős karlengetésekkel tarkítva. az egyik integető tenyerébe be volt írva "ez egy nyilvános pályázat" Ezek szerint sokan nem tudták elolvasni
  Ha jó a következtetés, ezek szerint gyorsan meg lesz az út is ahhoz a házhoz.
  Egyébként az iróniától eltekintve, annak az útnak valóban meg kell épülnie , így lenne célszerű. Friss tejért is reggelente lehetne kibringázni a deszki tehenészethez. Az út egyenesen oda vezet.”
 • 15. szatyi 2010. november 30. 16:47
  „Valahogy nem sikerült a címadás. A cikk inkább az odavezető útról szól. Vagy az új tulajdonos így akarja jobban a figyelmet a későbbi "közhasznú" intézményre terelni?”
 • 14. Mignon 2010. november 30. 16:36
  „Ennek az eladasat hogy hirdettek meg...?

  "Vegyenek!
  Vegyenek!

  Drogcentrum elado...!!!!"

  :)”
 • 13. smalltown 2010. november 30. 16:11
  „keskeny a Fo fasor?... szedjuk ki belole a fasort, amiktol a varos legszebb utcaja volt, bontsuk le a hazakat, jarjon ott vonat is......megis, hogy gondoljak szelesiteni????”
 • 12. unknown 2010. november 30. 15:03
  „7. potter00 2010.11.30. 11:09

  Becsületes nevén Drogtanya volt a neve, nem drogcentrum. Bocsánat, hogy ekkorát tévedtem. :-))”
 • 11. antikos 2010. november 30. 14:05
  „Keskeny a Fő fasor? El kell durni kétoldalt legalább egy-egy háznyit, aztán lesz hely. Nem értem miért nem megy ez, hisz fülkeforradalomban mindent meg lehet csinálni. Blanka asszony miért akar a szegedi illetőségű deszki emberekkel kicseszni??? Remélem érződik az irónia...”
 • 10. deszki 2010. november 30. 13:19
  „Csak most olvastam, hogy Mike3 "félti a fákat".
  Úgy látszik, hogy minden út melletti fa aranyáron van nyílvántartva, de az összes temetőből, focipályából lakótelep lesz NULLA fával, ligettel. Az út menti fa is fa, de (pl. Malmőben láttam, nem is egyet !) a lezárt temetőket, amelyek beépült területekbe ékelődnek, parkokká lehetne tenni, facsoportokkal, amelyek alá le lehet ülni, nemcsak autóval feltekeredni rá.
  Egyébként a famentés a végső ellenérvek között szokott szerepelni, az "úgyiscsaklenyúlás" és a"minekazodaigyisjó" után”
 • 9. komlodi 2010. november 30. 12:40
  „Menjetek a fenébe! Kívánom nektek, hogy lakjatok Szőregen vagy Deszken és mondjuk épp anyukátokat kelljen sürgősen kórházba vinni, amikor egy tetű összetöri magát a 43-as úton és ti álljatok a beteg anyukátokkal a sorban várva arra, hogy mikor lesz szabad az út! Vagy a gyereketek ne érjen oda a suliba egy baleset miatt. Vagy ti maradjatok le egy életeteket megváltoztató tárgyalásról, csak azért, mert néhány menő újszegedi félti a picsáját, meg fél attól, hogy nem fog annyit érni a kérója, mint amennyit szeretne érte.
  MIKE-nak: Hol vannak ott gondozott telkek komám? Te el vagy tévedve? Nyáron szinte minden nap ott jártunk ki bicajjal túrázni meg kirándulni (igen, volt rá időnk, mert amire szeretne az ember, arra tud is szakítani) Konkrétan ha Deszk felől mész, akkor a töltésen átérve jobbról és balról is szántóföld van. Tovább pedig a anagy büdös puszta. Miről beszélsz? Azért mert le van aratva az még nem "szép és gondozott", egyszerűen csak learatott vagy éppen kukoricával bevetett. SZÁNTÓFÖLD! Érted?
  Mellesleg a Fő fasor eredetileg is úgy lett kitalálva, hogy lehessen szélesíteni. Nem kell a hiszti!
  Ez Magyarország-ezek a magyarok! Minden fejlődésnek ellenében megyünk. Utána meg megy a hiszti, hogy nincs ipar, nincsenek vállalkozások, nincs munkahely. Hány embernek adna melót egy útépítés? Hány ember dolgozhatna, ha létrejönne ott egy kis kirándulóközpont? Hány ember dolgozhatna, ha nyílna ott valami kereskedelmi egység?
  A lényeg, hogy mindenért hisztizni lehessen. Szűk látókörű, begyepesedett emberek! Na mentem is!”
 • 8. deszki 2010. november 30. 12:22
  „Rendszeresen arra jártam biciklivel. Amíg földes út volt, Deszk akkor is karbantartotta, símította az utat, a saját részén. A Szegedi oldalon pont a terepjárók szabdalták szét az utat a sáros időben úgy, hogy utána a száraz időben sem volt használható, mert Szegeden mindenki szarik rá. Pedig a földutakat is lehet egyengetni, vízelvezetővé tenni.
  Szerintem nem a deszkiek akarnak értékesebb telkeket, hanem Újszeged akarja fenntartani a drágább telekárakat. (1 km-el odébb feléért kap telket, jó, közvetlen úttal) Egyébként a kiskertes részekbe (lánynevű utcák) többen kiköltöztek, mint egész Deszk lakossága. Akkor miféle deszki forgalomnövekedésről beszélünk ?
  A deszki rendezési tevekben az út és a Maros közti terület pihenőövezetnek van kijelölve. Tényleg jó lenne, ha Szegediek kikocsiznának, kibicikliznének ezen az úton és mondjuk golfoznának, vagy horgásznának, úsznának az iható vízminőségű Marosban.
  Egyébként klasz az új út ! Most már műúton megyek gombászni az ártérre. <moderálva>”
 • 7. potter00 2010. november 30. 11:09
  „Amíg működött a rehab. intézet (és nem a drog centrum, mert az a Fésű utcában van) csak ígéretek tömkelege volt, hogy megcsinálja az önkormányzat az utat. Csak terepjáróval volt járható (úgysem mindig), előfordult, hogy gyalog, gumicsizmában vitték az ebédet az intézetbe. Akkor baromira nem volt fontos senkinek, hogy legyen út.Elkótyavetyélték az ingatlant -vajon ki vette meg bagóért?
  Botka és Újhelyi, és a többiek biznisze volt. Most a "drogrehabilitáció" Újszegeden, az óvoda mellett "működik".
  Már ha ezt annak lehet nevezni....”
 • 6. Mike3 2010. november 30. 11:00
  „5: unknown, sétálj már végig a Fő fasoron a gázfogadó állomásig. Az fasor mindkét oldalán szépen gondozott, nem vadregényes tájjal találkozol, amit igenis szét kell baszni ha átmegy az útszélesítés. Kirándulóhely??? Ki a tököm ér rá kirándulni? Pontosan annyinak, ahánynak az idióta sétálóutcákon ideje van sétikézni”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadémiai díj Pál József Dante-könyvének

Szeged - Akadémiai Nívódíjat nyert Pál József Dante – Szó, szimbólum, realizmus a középkorban… Tovább olvasom