Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Elképesztő árakat szabnak állatok gyógyítására

Általában még egy exkluzív egészségügyi magánintézet is olcsóbb, mint az állatorvos. Mégis, az állatbarátok szívesebben költenek kedvenceik kezelésére, gyógyítására, mint a saját egészségükre. Az emberek gyakrabban keresik fel négylábú társukkal valamelyik kisállat-ambulanciát, mint saját háziorvosukat.
Időnként nemcsak az emberek, hanem az általában velük egy fedél alatt élő állataik is megbetegszenek. Az állatbarátoknak a korábbi évek gyakorlatával szemben ma már eszébe sem jut, hogy sorukra hagyják „családtagjaikat", azonnal orvoshoz rohannak velük. Sokak számára egy kutya, macska, teknős vagy vadászgörény teljes értékű családtagnak számít, így nem sajnálnak akár súlyos tízezreket sem kiadni gyógyíttatásukra. Egy-egy alkalommal olyan összegeket hagynak ott állatorvosnál vagy a patikában, amelyet az emberektől egy jól menő magánorvos sem kér el.

Egy egyszerű vizsgálat 3500, egy fogkő-eltávolítás 7-14 ezer, egy teljes körű allergiavizsgálat pedig már 45 ezer forintba kerül az állatorvosnál. Csak néhány kiemelt példa, hogy mennyit fizet egy állatbarát, ha kedvencét szakemberhez viszi. Márpedig viszi, hiszen a jól menő kisállat-ambulanciákon nehéz időpontot kapni, ha nem súlyos a beteg állapota, napokat kell várni.

– Tapasztalataink szerint az emberek jóval hamarabb vizsgáltatják ki kutyájukat vagy macskájukat, mint saját magukat, és szívesebben áldoznak állataik egészségére, mint sajátjukéra – mondta Szalay János kisállatgyógyász. – Azt is hamarabb belátják, ha egy beavatkozást el kell végezni. Például a fogkő-eltávolítást a legtöbben feleslegesnek tartják, de ha kedvencükről van szó, már komolyan veszik a veszélyeket, vagyis hogy gyulladást, fertőzést és fogvesztést okozhat az elhanyagolt száj.

Az állatorvosi tarifákat a szakmai kamara dolgozta ki, de minden rendelőben egyénileg alakíthatják a beavatkozásokért felszámolható díjakat. Ezek függenek attól is, hogy milyen bonyolult a szükséges vizsgálat vagy műtét, hogy mekkora termetű állatról van szó, valamint a felhasznált anyagoktól, melyeket minden esetben felszámolnak a kezelési díj mellé. Ráadásul, mivel ezeknek a „pácienseknek" nem lehet azt mondani, pár percig maradjanak nyugton, előfordulhat, hogy egy röntgent vagy EKG-t meg kell ismételni, amit szintén a tulajdonos kontójára végeznek el.

Rögtönzött ár-összehasonlításunkból kiderül: egy állattartó jóval többet fizet, ha kedvencét kezelik, mintha ugyanazzal a problémával ő keresne fel egy magánszakorvosi intézetet. Ennek nagyon egyszerű oka van: az állatokra nem lehet egészségbiztosítást kötni, és gyógyszereiket sem támogatja a társadalombiztosítás.

Természetesen a rendelőkben minden alkalommal megkérdezik az állattulajdonost: milyen vizsgálatokat szeretne elvégeztetni az ajánlottak közül, és a költségek ismeretében azt is mérlegelheti: megéri-e a kezelés vagy a műtét. A tapasztalatok azonban azt mutatják: a kérdés legtöbbször nem is kérdés. Egy korosodó kutyust elvisznek „managerszűrésre", a kisgyerek hörcsögének pedig infúziós kezelést kérnek, ha az orvos szerint az meghosszabbíthatja az életét. Ha viszont nekik ajánlja fogorvosuk, hogy szedessék le fogkövüket, gyakran csak legyintenek: van jobb helye is annak a pénznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatikatörténeti csodák Szegeden

Közel kétszáz tonnányi muzeális értékű számítógépet tárolnak az Öthalmi úti volt szovjet… Tovább olvasom