Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Elkerülnék, hogy elárverezzék

Már két éve is többen érdeklődtek a szegedi Victor Hugo utcai helyőrségi klub épülete után. Akkor még nem volt eladó, de ma már megvehető. Az önkormányzat zártkörű értékesítésen szeretné megvásárolni a Szegedért Alapítvánnyal együttműködésben. A jelenlegi fenntartó, a Szegedi Honvéd Kulturális Alapítvány is igényt tart az ingatlanra.
Az önkormányzat szeretné, ha a helyőrségi klub továbbra is városi-közösségi célokat szolgálna. Fotó: Frank Yvette
A Honvédelmi Minisztérium eladja a szegedi Victor Hugo utcai helyőrségi klub épületét, amit kilenc évvel ezelőtt 85 millió forintra értékeltek fel. Bozsó Miklós ingatlanforgalmi szakértő, a szegedi Limit Kft. ügyvezetője szerint a forgalmi érték 90 millió forint körül van.

Az épületet 1997-től a Szegedi Honvéd Kulturális Alapítvány üzemelteti: – Néhány éve észrevettük, hogy az ingatlanra többen is pályáznak – mondja Tóth János ügyvezető a püspöki teremben, ahol a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Tagjainak Klubja vezetése – Csepi László elnök, Kovács János elnökhelyettes, Nagy Lajos titkár – és Merley Tibor, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület területi vezető helyettese részéről elhangzik: – Alapítványunk is igényt tart az ingatlanra, amit néhány éve levélben jeleztünk a tárcának, de választ nem kaptunk – jelenti ki Tóth János, aki egy jogszabály alapján úgy gondolja: az ingyenes használati jogot szerzett társadalmi szervezet tulajdonába kell ingyen átadni az ingatlant.

A szegedi közgyűlés 2004 szeptemberében már határozatba foglalta, hogy a Victor Hugo utcai épületet megvenné. Szeretnék ugyanis, ha az épület a továbbiakban is jelenlegi funkcióit töltené be, azaz közcélokat szolgálna. Ezért kérte Botka László polgármester levélben a minisztériumot, hogy a helyőrségi klubot ne nyílt árverésen, hanem zártkörű értékesítésen adják el. Ennek lehetőségét az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (Áht.) csak meghatározott esetekre biztosítja – olvasható a HM ingatlanértékesítés szabályzatában. Példaként említi a helyi önkormányzat részére való értékesítést is.

– Az értékbecslést még nem kaptuk meg, a vásárlást a Szegedért Alapítvánnyal együttműködésben bonyolítanánk le, de a tulajdonos az önkormányzat lenne – mondja Solymos László alpolgármester.
A HM Ingatlankezelési Hivatala az értékbecslést februárban végzi el – tudtuk meg Csák Gábor főigazgatótól. A miniszter már engedélyezte a helyőrségi klub zártkörű értékesítését.

Az épületet a Szegedért Alapítvány a várossal együttműködve szeretné megszerezni – erősíti meg Bódi György, az alapítvány titkára is. Az ingatlan egy részét kilenc éve bérlő alapítvány egyébként a Szegedi Honvéd Kulturális Alapítvány alapítója, valamint érdekelt a szintén a helyőrségi klubban működő ILS Nyelviskolában is.

– Ha mi használhatjuk az ingatlant, a társadalmi szervezetek továbbra is folytathatják tevékenységüket az épületben – nyugtatja meg a titkár a 240 tagot számláló, aggódó nyugdíjasklubot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom