Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Elkeseredettek a szegedi klinikai dolgozók

Bár a leépítésektől való félelem miatt egyes információk szerint sztrájkra készülnek a szegedi orvoscentrum klinikáin, erről egyetlen szakszervezet sem tud. Az orvosegyetemek közös akciójáról leghamarabb jövő héten dönthetnek.
Sajtóinformációk szerint a közel tízmilliárdos forráskivonás és a tömeges leépítések elleni tiltakozásul összehangolt sztrájkra készülnek az orvosegyetemek. A hírek arról szóltak, hogy – a debreceni klinikai központ kivételével – Pécsen, Budapesten és Szegeden is sztrájkkészültség van.

Pető Zoltán, az EDDSZ szegedi elnöke viszont tegnap cáfolta, hogy munkabeszüntetésre készülnének a szegedi klinikai dolgozók. Mint mondta, konkrét sztrájktervvel eddig nem keresték meg, az viszont igaz, hogy az elkerülhetetlennek tűnő elbocsátások miatt erős az elégedetlenség az egészségügyi dolgozók körében.

Thurzó László, az SZTE orvoskarának szakszervezeti bizottsági vezetője szerint sincs sztrájkkészültség, bár a klinikákon elkeseredett a hangulat. A professzor hozzátette: a másik három orvoskaron sem döntöttek még a közös sztrájkbizottság felállításáról, egyelőre tárgyalnak róla. Ezt – amennyiben szükséges – legkorábban jövő kedden teszik meg.

Kerekasztal

Mint tegnap megírtuk, a Szegedi Egészségügyi Kerekasztal csütörtöki ülésén Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke azt mondta, mivel titkosították az egészségügyi intézmények integrációjával kapcsolatos pályázati kiírást, büntetőfeljelentést tesznek az adatok eltitkolása és szegedi egészségügyi vagyon elherdálása miatt. Ezzel lényegében megismételte a helyi Fidesz korábban is hangoztatott integrációs aggályait. Tegnap rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a megyeházán a csütörtöki kerekasztal két vezérszónoka, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke – megismételve csütörtökön is elhangzott véleményüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai információs iroda nyílt

Az Európai Unióval kapcsolatos információk terjesztésével, rendezvények szervezésével foglalkozik a… Tovább olvasom