Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elkészült a nagyállomás

Tegnap átadták a szegedi nagyállomás felújított épületét. A beruházás 1 milliárd 300 millió forintba került. A műemlékké nyilvánított épületet eredeti stílusának megfelelően renoválták. Magyarországon egyedülálló, kétszintes utasteret alakítottak ki.
Fotó: Schmidt Andrea
Átadták tegnap a MÁV Zrt. vezérigazgatójának, Heinczinger Istvánnak a jelenlétében a szegedi nagyállomáson az utazóközönségnek és a vasutasoknak azokat a helyiségeket, amelyeket a rekonstrukció második ütemében újítottak fel. Elkészült a peron teljes burkolata és az épület előtti tető. Renoválták az északi és déli torony tetőhéjazatát és homlokzatát. Az épület északi és déli szárnyában a vasúti forgalomirányítás, illetve a személyszállítás irodáit, szociális helyiségeit helyezték el. Megújult a lépcsőház, amelyben a hagyományos kijárat mellett az utazóközönség kényelmét szolgáló mozgólépcső is helyet kapott. A régi dohányzó váróterem helyén bevásárlóperon található.

Szintén az első emeleten elkészült az étterem-büfé komplexum szerkezete, és újjáépült a hozzá csatlakozó terasz. A resti harmincadagos konyháját a bérlő három hét múlva fejezi be, és a használatbavételi engedély kiadását követően áll majd az utasok rendelkezésére. A bevásárlóperon, azaz az üzlethelyiségek és az étterem közötti kapcsolatot egy, a mozgólépcső felett átvezető híd biztosítja.

Az épület földszintjén hasznosításra, bérbeadásra váró szerkezetkész helyiségek találhatók. A későbbi bérlő a belső teret ízlése és igényei szerint alakíthatja ki.

A forgalmistának is tetszik a megújult nagyállomás. Fotó: Schmidt Andrea
Az állomásrehabilitációs program második ütemének költsége félmilliárd forint volt. A teljes beruházás 1 milliárd 300 millió forintba került. A szegedi önkormányzat 100 millió forinttal támogatta a 2005-ben műemlékké nyilvánított épület rehabilitációját, valamint vállalta az Indóház tér felújítását is. Mint arról már beszámoltunk: az első ütemben – amely tavaly májusban kezdődött el és tavasszal fejeződött be – elkészült a klasszicizáló stílusban felújított utascsarnok. Ebben többek között hat jegypénztár, korszerű ügyfélcentrum és utastájékoztató kapott helyet.

Az épület funkcionális korszerűsítésének kivitelezője a szegedi Délépítő Rt.-Ornament 2000 Kft. konzorcium. A másfél éves munkával Magyarországon egyedülálló, Szegeden kétszintes utastér alakult ki, amely egymásba nyílóan biztosítja az utasforgalmi területek áttekinthetőségét, a csúcsidőben mintegy tízezer utas kulturált kiszolgálásának feltételeit.

Az épületet azoknak is érdemes a közeljövőben megnézniük, akik nem utaznak vonattal, hiszen a bontás során restaurálták a régi étterem mennyezetén talált, Kacziány Ödön Baccháns lakoma című, 1902-ben készült alkotását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelték az építményadót is Szegeden

Legutoljára 2005 januárjától emelkedett a vállalkozásokat sújtó építményadó, évente és… Tovább olvasom