Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Elkészült a Szent István téri víztorony

Rekordsebességgel, tíz hónap alatt elkészült a Szent István téri víztorony felújítása. Tegnap a tetejére emelték a zászlórudat. A negyvenöt méter magas „buzogány" végső csúcsa ezzel 54 méter magasra nyúlik. Az Öreg hölgyet hamarosan belülről is megcsodálhatjuk.
A kilencméteres zászlórudat daru emelte a helyére. Fotó: Karnok Csaba
Elkészült a Szent István téri víztorony felújítása. Tegnap óriásdaru emelte helyére a százkét esztendős épület díszét, a kilencméteres vasbeton zászlórudat. A negyvenöt méter magas „buzogány" végső csúcsa ezzel 54 méter magasra nyúlik. A rekonstrukciót tervező Funkció és Szerkezet Mérnöki Iroda ügyvezetője, Körmöczi Ernő elmondta: az eredeti vasbeton zászlótartó acélbetéte korrodálódott, lehámlott a betontakarása. A lecserélt rúd megmaradt elemei a víztoronyban rendezett kiállításokat gazdagítják majd.

Zielinski Szilárd mérnök és Korb Flóris építész alkotásáról az utolsó állványokat is eltávolították, az Öreg hölgy tehát ismét teljes pompájában látható. A víztorony a maga idejében így, állványok között nőtt fel, forradalmian új vasbetonból szintenként emelték. Ezer köbméteres tartályával európai rekordernek számított. Szépsége is egyedi, csak a margitszigeti hasonló hozzá, de az nem működik. Noha a fővárosi rokon jóval kisebb, sőt hét évvel fiatalabb is, a szegediek évtizedeken át azt tartották a Szent István téri torony mintájának.

Rekordsebesség

A víztorony 1904-ben rekordsebességgel, tíz hónap alatt épült. Jelenlegi felújítását a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. és a Techno-Consult Építő Kft. végezte el – a korszerű technikának köszönhetően – ugyancsak tíz hónap alatt. A rekonstrukció 352 millió forintba került, amelynek 90 százalékát az Európai Unió, 10 százalékát a város finanszírozta. A tér rekonstrukciója őszre készül el.

– A torony külső, barnás színét az eredetinek megfelelően választottuk, a belseje a régi betonszürke két árnyalatát idézi – mutatta Szolga András, a Funkció és Szerkezet Kft. vezető tervezője. Néhány héten belül rákötik a városi vízvezetékre.

Rövidesen pedig látogatható lesz az Öreg hölgy, hiszen eleve úgy készült, kényelmes lépcsősorokkal. A vasbeton bejárati ajtó a kétméteres domb tetején tárul fel, mivel az elődök számítottak rá, hogy a Szent István teret feltöltik a város magasságához. A lépcsősorok először a 12 és fél méteren, majd onnan a 19 és fél méter magasan feltáruló körteraszra visznek. A legfelső kilátóhoz a medencén keresztül vezet a csigalépcső, ahonnan a víztároló fölé érkezve beláthatunk a megvilágított medencébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobson itt és ott

Hétezer kilométert autózott április eleje óta Dobson Tibor az árvízi védekezés kapcsán. Az Országos… Tovább olvasom