Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Elkezdődött a Keresztény Roma Szakkollégiumok konferenciája

Szeged - Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke elmondta, úgy érzi, egy ilyen konferencián emberi, testvéri, baráti együttműködés alakul ki kollégiumok, fenntartók, minisztériumi munkatársak között.
A Keresztény Roma Szakkollégiumok 5. országos konferenciáját az idén Szegeden rendezik. A megnyitót pénteken tartották a Belvárosi moziban, ahol Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke elmondta, úgy érzi, egy ilyen konferencián emberi, testvéri, baráti együttműködés alakul ki kollégiumok, fenntartók, minisztériumi munkatársak között. A püspök köszönetet mondott a szervezésben részt vevőknek.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltn Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltn Gergely

- Amikor 2010 őszén megállapodtunk a három keresztény történelmi egyházzal, hogy megalapítjuk ezt a hálózatot az állam és az egyház együttműködésében, akkor még csak olyan fiatalok voltak, akik a saját érdeklődésükből összejöttek, és megvitatták ezt a nagy tervet. Aztán jöttek papok és politikusok, akik úgy gondolták, hogy ebben segítenek - fogalmazott megnyitó beszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Mindazokról az ügyekről szeretné, hogy őszintén tudjanak beszélni ezen a hétvégén, amik bennünket érintenek. - A keresztény roma szakkollégiumok olyan helyek, ahol lehet őszintén beszélni egymással, őszintén meg lehet hallgatni a másikat, és lehet együtt értelmesen gondolkodni. Az egész magyar társadalomnak nagyon nagy szüksége van arra, hogy legyenek olyan fiatalok, értelmiségiek, akik a saját világukról hitelesen beszélnek - hangsúlyozta a miniszter. Balog a vasárnapi beszélgetésen kíváncsi lesz a fiatalok véleményére, hogy milyen ma Magyarországon diplomát szerezni akaró, fiatal roma értelmiséginek lenni.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltn Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltn Gergely

A köszöntők után a Khamoro Táncszínház adta elő az O Zibano - A vonat című táncdrámát. Balog Zoltán este bemutatta Reinhard Florian Hazavágytam, Kelet-Poroszországba! (Hogyan élte túl a népirtást egy német szintó?) című könyvét. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciája ma tanévnyitóval és előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a Gál Ferenc Főiskolán.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltn Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltn Gergely

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő májusra kész a szegedi belvárosi partfal

Botka László ma délelőtt megnézte, hogy halad a kivitelező Szeged S–H–K 2013 konzorcium a munkálatokkal. Tovább olvasom