Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Elkezdődött a szemétlerakók felszámolása

Csongrád megye - 23 Csongrád megyei település 24 hulladéklerakóját kezdték el felszámolni a napokban. Bordányban 2 hét múlva tűnik el az uniós normáknak nem megfelelő és ezért korábban már bezárt hulladékudvar. A 2,7 milliárd forintos uniós pályázat révén a szeméthalmokat előbb tömörítik és szigetelik, majd parkosítják a környezetvédelem jegyében.
Az egész régióban hozzájárul az élhetőbb környezet kialakításához az a nagy ívű rekultivációs program, amely 23 Csongrád-, és 3 Bács-Kiskun megyei kistelepülés korábban bezárt szemétlerakóját tünteti el az elkövetkező napokban. 5 településen – Bordány, Forráskút, Szatymaz, Üllés és Zsombó – már zajlik a hulladék depóniába rendezése: Bordányban szerda délelőtt helyszíni bejáráson lehetett megismerkedni a 2,7 milliárd forintból megvalósuló, a tervek szerint 2012 őszén véget érő Európai Unió támogatásával létrejövő projekttel.

Megírtuk: az uniós normáknak nem megfelelő hulladéklerakókat a környezetvédelmi minisztérium rendelete alapján be kellett zárni. A felhagyott lerakókat rekultiválni kell, megszüntetve a környezetszennyezést, védve az ivóvízbázist. Szeged 33 település élén 1999-ben sikeresen pályázott uniós forrásokra. 7 milliárd forintból korszerű hulladékgyűjtési rendszer alakult a 35 hektáros Sándorfalvi úti regionális lerakó központtal.

Tegnap Bordányban mutatták be az európai uniós támogatással létrejövő projekt munkáalatait. Fotó: Karnok Csaba
Szerdán Bordányban mutatták be az európai uniós támogatással létrejövő projekt munkáalatait. Fotó: Karnok Csaba

– Egyik legfőbb cél a csapadékvíz bejutás csökkentése a hulladéktestbe. A tömörítés után a testet humuszréteggel vesszük körbe, ahol elkezdődhet a füvesítés és a véderdősáv kialakítása. A munkával az első településeken heteken belül végzünk, a füvesítést és a faültetéseket őszre tervezzük. Jövő év elején állítjuk fel lerakóként azt a 3-4 monitoring kutat, amelyek a talajvíz minőségét ellenőrzik. Évente 2 mintát veszünk a talajvízből, amit a hatóságnak küldünk el. Bakson és Dócon teljesen felszámoljuk az egykori lerakókat: hulladékukat a Sándorfalvi úti lerakóba visszük – mondta a bejárás helyszínén Csatári Gábor, a kivitelező AS Szeged Konzorcium projektvezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tövig nyomták a gázt! 50 helyett 110 fölött repesztettek

Az elmúlt napokban ketten is "rekord-közeli" sebességet produkáltak Csongrád megye területén. Tovább olvasom