Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Elkezdődött az új egyetemi tanév - Galéria

A tanévnyitó egyetemi szenátusülés 10:00-kor vette kezdetét, előtte az egyetemi szenátus tagjai a Rektori hivataltól együtt vonultak át talárban az egyetemi könyvtárhoz.
Megnyitották a Szegedi Tudományegyetem 2018-19-es tanévét az intézmény Központi Kongresszusi Termében szombaton. A 97. szegedi tanévben csaknem 7400 diák kezdi meg tanulmányait.

Évek óta először nőtt a beiratkozók száma a Szegedi Tudományegyetemen.

-mondta el a szombati ünnepélyes megnyitón az intézmény új rektora.
 
Így vonultak az SZTE szenátustagok a tanévnyitóra. Fotó: Frank Yvette (Galéria)

Rovó László elmondta, hogy az SZTE Magyarország meghatározó felsőoktatási intézménye, az ELTE mellett a második legnagyobb.

Kiemelt hangsúlyt helyezünk a nemzeti identitás erősítésére, azonban az egyetem meghatározó eleme a sokszínűség. A kapcsolatépítés szempontjából pedig azt idegen nyelvű hallgatóknak van fontos szerepe az egyetem életében.

– tette hozzá Rovó László.
 
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette
 

Az SZTE Magyarország egyik legjobb egyeteme, méltó helye van a felsőoktatási palettán.

- mondta beszédében a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Az itt megszerzett diplomával bárhol megállhatják a helyüket a hallgatók, itt a szellemi élet elitjétől tanulhatnak.

- tette hozzá Horváth Zita, aki arra biztatta a diákokat, hogy ismerjék meg más országok kultúráját, tanuljanak külföldön, de jöjjenek haza, és itthon kamatoztassák a megszerzett tapasztalatokat, és tudást.
 
Képekben az SZTE tanévnyitó. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

Szeged nevében Botka László köszöntötte a diákokat. A polgármester szerint Szeged és az egyetem sorsa már egy évszázada összefonódott.

Minden ötödik szegedinek van felsőoktatási végzettsége, amivel városunk vezet az országban, ráadásul a régióban is Szegeden a legalacsonyabb a munkanélküliség.

– fogalmazott Botka László, aki azt is elmondta, hogy 400 diák kap valamilyen városi ösztöndíjat, amire 50 millió forintot költ Szeged. Bár ünnepélyes tanévnyitó volt, nem hagyta ki a beszédéből a kormánykritikát a polgármester.

Szent-Györgyi Albert városában aggodalom és értetlenség fog el bennünket, amikor a természettudományos oktatás további szűkítéséről, tantárgyak összevonásáról hallunk. Aggodalommal tölt el bennünket az akadémia és az egyetemek autonómiájának korlátozása is.

– fogalmazott a polgármester.

Beszédet mondott György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár is, aki elmondta, hogy az egyetem a vágyak és az álmok kibontakoztatásának és konkretizálásának helye. A nevében is benne van, hogy az egyetem (universitas - világmindenség) egy világmindenségre nyitott intézmény, vagyis a világmindenség megismerésének helye.

Hozzáfűzte, hogy nagyon sokan dolgoznak azon, hogy az egyetemi évek a hallgatók számára élvezetesek legyenek. Oktatóként azon, hogy a tananyag élvezetes legyen és a nagy monotonitást igénylő alapok is elsajátíthatóak legyenek. Állami vezetőként az egyetem vezetésével és a vállalatokkal közösen pedig azon, hogy a környezet megfelelően inspiráló legyen a világmindenség megismerésére.

Ezért döntött a kormány az ELI lézerközpont megépítéséről, amely nemzetközi kutatásoknak ad helyet, vállalati kutatásfejlesztéseket vonz, és ezáltal magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremt a városban. Ezért támogat a kormány számtalan egyetemi vállalati együttműködést, mint például az Audi, a Mol és a Szegedi Tudományegyetem közös alternatív üzemanyag fejlesztését, amelynek köszönhetően a környezetünk élhetőbbé, fenntarthatóbbá és tisztábbá válik.

A kormány döntött arról, hogy több száz milliárd forintot költ az ehhez hasonló egyetemi központú innovációs ökoszisztémák kiépítésére, amely források egy része már folyósításra került és hasznosult is.

Aláhúzta, hogy az egyetemi életmód korábban soha nem tapasztalt szabadságérzetet is hoz majd a hallgatók életében, de figyelmeztetett, hogy minél nagyobb a hallgatók szabadsága, annál nagyobb a felelősségük is.
Azt kívánta a hallgatóknak, hogy találják meg az egyensúlyt a magasztos álmok, a gyorsan elillanó vágyak és az egyetem kínálta lehetőségek között. Beszédét Karinthy Frigyes Találkozás egy fiatalemberrel című novellájával indította és azzal is fejezte be. Azt kívánta a hallgatóknak, hogy 26 évesen legyen mit mondaniuk a mostani önmaguknak.

Az államtitkár a rendezvényt követően újságírói kérdésre reagált Botka László szavaira is. Elmondta, hogy nem érezte az ünnepi hangulathoz méltónak a polgármester pontatlanságoktól hemzsegő véleményét. Az elmúlt 8 évben a kormány nem szűkítette, hanem bővítette a természettudományos oktatásra szánt forrást és a természettudományi szakokra járó hallgatók száma is nőtt. Amikor Botka László az egyetemek és az akadémia autonómiáját félti az akadémikusokkal, professzorokkal, habilitált docensekkel, docensekkel és doktori fokozattal rendelkezőkkel teli oktatás irányítástól az olyan, mint amikor rali versenyzők féltik a Forma 1-es pilótákat a sebességtől.

Az ünnepélyes tanévnyitó a diákok eskütételével ért véget.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta a lengyel függetlenség napján Szeged - Galéria

Séta a lengyel függetlenség napján Szeged - Galéria
Szegeden közel ötvenen vettek részt a Dugonics térről induló sétán szombat délután.
Tovább olvasom