Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Elkoboztak 177 kiló húsfélét és édességet

Szeged - Kevesebb szabálytalanságot találtak a Csongrád megyei élelmiszer-ellenőrök és a fogyasztóvédők az idei karácsonyi ellenőrzéseken. Kisebb hibákért a két hatóság 5,5 millió forinttal büntetett. A razziák január elejéig folytatódnak.
A tavalyi élelmiszerbotrányok miatt idén a biztonságos karácsony érdekében három hete Csillagszóró hadművelet néven átfogó razziasorozatot hirdetett a Miniszterelnöki Hivatal a VPOP, az APEH, a tisztiorvosi szolgálat, a munkaügyi felügyelet és a fogyasztóvédelem közreműködésével.

A kezdeményező élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi hatóság megyei igazgatója, Szigeti Sándor félidei összegzése szerint: jóval felkészültebbek voltak az ellenőrzött árusok, mint tavaly. Botrányos hiányosságokat nem találtak a megyében végzett tíz közös razzián. Párhuzamosan az állat-egészségügyi állomás is végezte a saját rendes évi karácsonyi ellenőrzéseit. Összesen ötven helyen jártak az élelmiszer-ellenőreik: öt piacot, két nagykereskedőt, kilenc szakboltot, huszonnégy élelmiszerüzletet, két hipermarketet, nyolc vendéglátóhelyet szemléztek. Összesen 453 áruféleséget vizsgáltak. Tizenkét helyen vontak ki a forgalomból összesen 177 kilónyi, 105 ezer forint értékű édességet és húsárut, mert lejárt a szavatossága. Emiatt az ellenőrök három esetben minőségvédelmi bírságot róttak ki összesen 150 ezer forint értékben. Állat-egészségügyi bírságot hét esetben szabtak ki, összesen 290 forintot.

Hasonlóan pozitív volt a fogyasztóvédők félidei mérlege. A megyében majdnem száz ellenőrzést végeztek, megközelítőleg ötmillió forint értékben bírságoltak. Nagy hiányosságokat nem tapasztaltak ugyan, ám a vizsgált üzletek 98 százalékánál találtak hibát. Főként a vevők megkárosítása, például a kettős ár volt jellemző, vagyis az akciós polcon és az áru rendes helyén eltértek az árak. Több üzlet nem jelölte szabályosan az áru minőségmegőrzési idejét, az is előfordult, hogy fekete papírra sötétkék betűvel nyomtatták a szöveget – összegzett a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség igazgatója, Horváth Zsuzsanna. Összesen 660-féle édességet vizsgáltak. Egy szentesi üzlet lógott ki nagyon a sorból, ott semmiféle fogyasztói árat nem írtak ki. Emiatt a bolt 600 ezer forintos büntetést kapott. A szezonális termékek fokozott ellenőrzése január 8-áig folytatódik.

Olvasóink írták

  • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 20. 08:51
    „Most az nem derül ki, hogy a "Nagy Multikat" is ellenőrzik, vagy -szokás szerint - csak a kishalakra vadásznak. Erről nem mernek írni?
    Ezt a T. médiaszolga csak ilyen hiányosságokkal teli cikkeket tud írni?
    Miért nem tárja fel, hogy a Nagy Multikban mi folyhat? Vagy az tabu? Lehet, hogy nem, de miért nem hallunk arról is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diétás menü a szegedi Szeretetsátorban

Szeged - Kellemes örökzöldeket és karácsonyi gyermekdalokat játszott szerdán Fehérvári László zenész… Tovább olvasom