Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Elkoboztak 82 tonna élelmiszert

Lezárult az öttömösi feketeélelmiszer-ügy: elkobozták a telepen maradt 82 tonna savanyúságot és befőttet, mert a vállalkozó nem tudta bizonyítani a termékek eredetét. A telepet felszámolják, a vállalkozót akár 15 millió forintra is megbüntethetik. A megyében még soha nem koboztak el egyszerre ennyi élelmiszert.
A savanyúságot Vásárhelyen komposztálják. Fotó: Tésik Attila
Január 3-áig 82 tonna növényi eredetű élelmiszerrel kellett volna elszámolnia annak a Pest megyei székhelyű kft.-nek, amelynek öttömösi telephelyén 93 tonna gyanús eredetű befőttet és savanyúságot találtak karácsony előtt a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás munkatársai. A két ünnep között 11 tonnát szállítottak el Hódmezővásárhelyre – komposztálni.

A telepen maradt termékek eredetét nem tudta bizonyítani a megadott határidőig a vállalkozó, ezért azokat elkobozta tegnap a megyei élelmiszer-ellenőrző állomás.

Előzőleg a cég képviselője azt állította: a Panagro 2000 Kft.-től származik a termékek egy része. Ezt az ásotthalmi savanyítóüzem vezetője cáfolta. Majd a dunakiliti konzervgyárat is megjelölte mint az élelmiszerek származási helyét, de ezt sem tudta bizonyítani papírokkal.

Ráadásul a Pest megyei cég nincs regisztrálva az élelmiszer-ellenőrző állomáson, nem rendelkezett engedéllyel, ezért növényi eredetű élelmiszer feldolgozásával, tárolásával és csomagolásával nem foglalkozhatott volna.

– Tizenegy tonna paprikát már Hódmezővásárhelyen komposztáltak az Atevszolg Zrt. telepén. Ugyanez a sors vár a további 82 tonna élelmiszerre is – mondta Szigeti Sándor főállatorvos, aki szerint a megyében még sohasem koboztak el egyszerre ennyi élelmiszert.

A vállalkozónak a minőségvédelmi bírságon túl – ami akár 15 millió forint is lehet – a szállítási költséget is meg kell térítenie, ami szintén több millió forint. A Pest megyei cég, hogy olcsóbban megússza a fuvaroztatást, felajánlotta: dolgozóival az üvegekből hordókba önteti a befőttet és a savanyúságot – és saját vagy bérelt járműveken elszállítja.

– Hajlunk a megoldásra, de természetesen szigorúan ellenőrzünk minden munkafolyamatot – jelentette ki a főállatorvos.

A komposztanyagot Vásárhelyen vagy a Bács-Kiskun megyei Vaskúton darálják le. A telep „felszámolása" akár több napig is eltarthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom