Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Elküldtek 49 dolgozót a szegedi kórházból

Kérdéseik egy részére kaptak csak választ a szegedi kórház dolgozói a tegnapi értekezleten, de azt mondják, azok sem nyugtatták meg őket. Az egyórás összdolgozói megbeszélés fő témája a létszámleépítés volt, valamint az, hogy összevonnak-e néhány kórházi osztályt az egyetemi klinikákkal.
Az értekezletre igyekeznek a szegedi kórház dolgozói. Fotó: Karnok Csaba
Összdolgozói értekezletet tartottak tegnap a Szegedi Városi Oktató Kórházban, ahol a szeptember 1-jétől életbe lépett takarékossági intézkedések okára adott magyarázatot Pajor László főigazgató. Mint lapunknak elmondta, a dolgozók elé tárta, hogy a következő három hónapban 20 százalékkal csökken az intézmény finanszírozása. Ezt a 150 millió forintot pedig már nem lehet a gyógyszer-, valamint anyagkeret megnyirbálásával kigazdálkodni – csökkenteni kellett a létszámot is. Álláspontja szerint nem elbocsátásokról van szó; néhány lejárt szerződést nem hosszabbítottak meg.

– Mindez 49 részmunkaidős, illetve nyugdíjas dolgozót érint, 8 órás státusra vetítve ez 34 állásnak felel meg. A kórházban összesen 670-en dolgoznak, vagyis ez nem nagy arány. A 49 dolgozó elküldése nem befolyásolja az ellátás színvonalát – mondta Pajor professzor. Hozzátette, ez természetesen csak akkor igaz, ha ezentúl mindenki hatékonyabban használja ki munkaidejét.

A főigazgató úgy látja, a dolgozók megértették: most az a lényeg, hogy a pénzügyi egyensúly megmaradjon. – Tettek fel kérdéseket a kórház jövőjéről is, ezekre azonban csak azt tudtam válaszolni: ezt senki nem tudhatja. Az tény, hogy jelenleg pénzügyi egyensúlyban vagyunk, és várólista sincs.

Húsba vágó információkat kaptak a kórházi dolgozók. Fotó: Karnok Csaba
A kórház közalkalmazotti tanácsának elnöke az igazgatóval ellentétben azt mondja, sok kérdésre nem kaptak megnyugtató választ. – Felvetettük például, hogy a most elküldött dolgozók munkáját a maradóknak kell a továbbiakban elvégezni – mondta Bánfalvi Attila. – A túlórakeret viszont fix, így ha valaki az engedélyezett mennyiséget ledolgozza, a továbbiakban vagy ingyen dolgozik, vagy a hónap végére nem lesz, aki ellássa a feladatot. Erre a problémára nem kaptunk megnyugtató választ, vagyis a helyettesítés nincs megoldva.

A közalkalmazotti tanács a kórház szakszervezetével közösen ezért hétfőn összeül, hogy megtárgyalják a további lépéseket. Ahogy Bánfalvi Attila fogalmazott: megvitatják, milyen témákban kérjék akár a nyilvánosság segítségét is.


Bizonytalanság

Az értekezleten szóba került az a már jó ideje közszájon forgó kérdés, miszerint a kórház néhány osztályát – a traumatológiát és a nőgyógyászatot emlegetik legtöbbször – beolvasztanák az egyetem klinikáiba. Pajor László mindezt kósza híresztelésnek minősítette, és úgy fogalmazott: a párhuzamosságok megszüntetéséről már 10 éve folynak a tárgyalások, konkrétum azonban még egyetlen osztály sorsáról nincs. A közalkalmazotti tanács elnöke viszont úgy tudja, már előrehaladott a tervezés, még azt is tudják, hova hány ágyat csoportosítanak majd át. Éppen ezért ezt a témát szintén felvetik a hétfői ülésen. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől járható a Bakay

Befejeződött a sínfelújítás a szegedi Kelemen utcán, a rakpartot viszont lezárták. Hétfőtől megint… Tovább olvasom