Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Ellátás csak sürgős esetben

Szeged - „Csak" a halasztható műtétek és beavatkozások maradnak el jövő héten a szegedi klinikákon, a szakrendelések és az ambulanciák változatlanul működnek, és a sürgősségi eseteket is ellátják. Az elmaradt műtéteket december elején pótolják – emiatt csúszik a műtéti naptár.
Tekintettel arra, hogy kiürült a szegedi klinikai központ kasszája, a rektori tanács után csütörtökön az intézményvezető professzorokból álló klinikai tanács is elfogadta, hogy jövő héten csak a sürgősségi eseteket lássák el – tudtuk meg tegnap Hajnal Ferenctől, a klinikai központ elnökhelyettesétől. Ez azzal jár, hogy minden, jövő hétre előjegyzett, halasztható műtétet és beavatkozást átütemeznek decemberre. Akiket november 23. és 29. között nem látnak el, azok december elejére kerülnek – így minden, korábban megadott, decemberi műtéti időpont elcsúszik.

Mint csütörtöki lapunkban megírtuk, a klinikai központ súlyos anyagi helyzete miatt Pál Attila elnök kedden körlevélben rendelte el, hogy minden halasztható műtétet, beavatkozást, vizsgálatot, kezelést későbbre kell átütemezni, csak sürgősségi eseteket láthatnak el a klinikákon.

Decemberben négynapos lesz a műtéti stop a klinikákon. Fotó: Segesvári Csaba
Decemberben négynapos lesz a műtéti stop a klinikákon.
Fotó: Segesvári Csaba

A tervekhez képest annyi változott, hogy a korlátozás a járóbeteg-ellátást nem érinti, azaz a klinikai ambulanciák és a rendelőintézetek az eddig megszokottak szerint működnek a jövő héten is. Ennek az az oka – mondta el Hajnal professzor –, hogy a járóbeteg-ellátás nem jár akkora kiadással, mint a fekvő. Akit orvosa halaszthatatlan esetként küld be a klinikára, vagy mentő szállítja be, azt biztosan ellátják. A korlátozás nem érinti a traumatológiai, onkológiai, gyermekgyógyászati és szülészeti ellátást, mivel ezek sürgősséginek számítanak. Érinti viszont az összes halasztható műtétet, például a nem sürgősségi sebészeti, belgyógyászati, ortopédiai beavatkozásokat. Hogy mi számít sürgős esetnek azt alapvetően a klinikai orvosok döntik el az adott szakma szabályai szerint – mondta el Hajnal Ferenc.

Tegnap több intézetvezetővel beszéltünk a döntésről: mindegyikük megértően viszonyult a korlátozáshoz, mert – mint mondták – tisztában vannak a klinikai központ anyagi helyzetével. Úgy látják, a központ önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, a rendkívül alacsony finanszírozás miatt kényszerült a drasztikus lépésre.

A jövő hétre előjegyzett, halasztható műtéteket és beavatkozásokat átütemezik decemberre. Fotó: Segesvári Csaba
A jövő hétre előjegyzett, halasztható műtéteket és beavatkozásokat átütemezik decemberre.
Fotó: Segesvári Csaba

Csütörtökön arról is döntött a klinikai tanács, hogy a korlátozás decemberben is folytatódik. Akkor a két ünnep között előjegyzett, halasztható betegek ellátását szüneteltetik.

Megszólalt a politika

– A Fidesz nem a szegedi egészségügyet félti, hanem engem támad. Szerintük az integráció a kialakult helyzet oka, de ha nem valósítottuk volna meg, még nagyobb lenne a probléma. Azzal pedig, hogy a szegedi egyetemet csődtömegnek nevezik, csak saját magukat minősítik – reagált Botka László tegnap a helyi Fidesz-frakció csütörtöki nyilatkozatára. Ebben őt és az egyetem illetékeseit nevezik meg felelősként a klinikákon kialakult helyzet miatt, és azt kérik, az egyetemi szenátus ne döntsön az ellátás korlátozásáról, amíg a városi egészségügyi bizottság nem tárgyalt az ügyről. Botka László a klinikai helyzettel kapcsolatban azt mondta, a jövő évi büdzsében több jut az egészségügyre: bízik benne, hogy pár héten belül kap pluszpénzt a klinikai központ, és így megoldódik a helyzet.

Út a válsághoz

A klinikai központ az áprilisban bevezetett finanszírozási rendszer miatt került igazán komoly bajba: minél többet dolgozott ugyanis az intézmény, arányosan annál kevesebb pénzt kapott érte. A klinikáknak viszont csúcsintézményként minden oda küldött beteget el kell látniuk, így egyre nagyobb veszteséget termeltek. A finanszírozás miatti mínusz a korábbi bevételek 30 százaléka, emiatt a klinikáknak a hónap harmadik harmadára elfogy a pénzük. A tömeges kórházcsődök megelőzése érdekében tartott őszi demonstrációk azt ugyan elérték, hogy a korábban zárolt OEP-pénz egy részét visszakapják az intézmények, és a finanszírozási rendszert is átalakították – de ez még mindig kevés. A 300 pontból álló klinikai válságtervvel – amelynek csak egy része a jövő heti műtéti stop – egy év alatt 1,4 milliárd forint takarítható meg Pál Attila szerint, a kieső bevételek pótlásához azonban 2,6 milliárdra lenne szükség.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. kincsecske 2009. november 23. 17:54
  „Hát nálunk a tervezett műtétek is megvoltak ma. Kérdezem az egyik dokit: nem úgy volt, hogy csak a sürgőseket műtjük? De. Úgy volt. Az újságban....”
 • 47. szgd-i 2009. november 23. 07:20
  „Nagyon tetszik, hogy Botka elvtárs úgy tesz, mintha nem vett volna részt az elmúlt jó pár évben a parlamenti munkában. Mintha nem kormánypárti képviselő lett volna, akik munkájukkal tevőlegesen hozzájárultak az ország csődbejuttatásához és ennek részeként az egészségügy csődjéhez!
  Ezek szerint Botka elvtikének is el kellene menni a klinikára egy kivizsgálásra, lehet hogy tudathasadásban szenved????”
 • 46. strázsa 2009. november 23. 06:39
  „HMMMMMM....Gumicsont:D:D”
 • 45. Felhőfejes 2009. november 22. 21:16
  „42. tintasbarns-nak
  Köszönöm a felvilágosítást, de úgy gondolom, hogy (a betűelütések ellenére) mindegyik hozzászólásomban helyes értelemben használtam az ´integráció´ szót. /Csak ehhez a cikkhez a 23. és a 38-39. alatt szóltam hozzá./
  De ha már nyelvészkedünk, annyit hadd tegyek hozzá, hogy olyan (együttes előfordulásban) nem létezik, hogy egy bizonyos szó értelmezése ezt és azt jelenti.
  Helyesen:
  1. ennek vagy annak a szónak az értelmezése: (ide írjuk az értelmezést)
  2. ez és az a szó ezt jelenti: (ide írjuk a jelentését)
  Vagy az egyik, vagy a másik!
  Félreértés ne essék, magam is tudom, hogy a jelentéstan (pontosabban: szemantika) ennél bonyolultabb diszciplína, de ennyivel még ily´ kései órán (s ennyire korlátozott lehetőségek között) is tán´ megbirkózom...”
 • 44. floridaimagyar 2009. november 22. 20:39
  „Amikor otthon voltam vakaciozni es elojott az allergiam es elmentem hogy kapjak egy oltast vagy intravenas kezelest es 6 orat vartam es nem kerultem sorra azt hittem az volt a melypont. Tevedtem - olyan hogy muteteket elhalasztani nem letezhetne. Persze tudom nalunk is mot van nagy atalakitas es nalunk sem aranyelet az egeszsegbiztositas, de a magyar egeszsegugyi ellatas ha igy folytatja nem tudom hol fog kikotni. Miert nem privatizaljak?”
 • 43. barkzso 2009. november 22. 20:29
  „Tegnap jártam a gyermek klinikán, és mint Romániában Csaucseszku idejében - se WC papír se kézmosószer se szappan se kéztörlőpapír.
  Szerintem el kellene még venni az egészségügytől, mert víz és villany még van.”
 • 42. tintasbarns 2009. november 22. 20:00
  „Felhőfejes !!

  Az integráció szó értelmezése > egységesülés> beilleszkedés>beolvasztás>hozzácsatolás jelent.”
 • 41. bespin 2009. november 22. 19:52
  „35. A beintegrált intézményeknél hatványozottan igaz az idézett mondatod: " Mennyi pénzt visz el a felesleges fontoskodás, a semmire nem való emberek alkalmazása."

  36. Te egy percet sem dolgoztál a szegedi és a magyar egészségügyben, hidd el, hogy ebben a 7-8 évben lett a legjobban elqrva.”
 • 40. tintasbarns 2009. november 22. 19:45
  „Helyesen exit integráció.”
 • 39. Felhőfejes 2009. november 22. 18:26
  „Elnézést, helyesen: integráció..., integrációval.”
 • 38. Felhőfejes 2009. november 22. 18:25
  „No, lassan gyűlni kezedenek az adatok, melyek bizonyítják,
  hogy nagyon nincsen rendben valami az interáció körül.
  Örülnék, ha megszólalna végre a Magyar Orvosi Kamara és az ágazati szakszervezet (EDDSZ) képviselője is.
  Ha már az újságíróknak eszük ágában nincs, hogy egy ennyire fontos ügyben véleményüket kérjék!
  (Ráadásul ők - ha emlékezetem nem csal - már előre jelezték kétségeiket az inetgrációval kapcsolatban./”
 • 37. kjeno53 2009. november 22. 18:02
  „Csatlakozom a 35. hozzászóláshoz, aki szerint "Talán meg kellene nézni, hogy 2000-ben a GH-ban hány igazgató volt, és ma hány van."

  Annyival kiegésziteném, hogy azt is meg kellene nézni, hogy kik azok.
  PL. A mostnai gazdasági igazgató egy olyan valaki, akit az előző munkahelyéről ( a szekszárdi korházból) páros lábbal rúgtak ki. A szote-ra 2002-ben került, hozzá nem értését és alkalmatlanságát többször bizonyította, de természetesen a mai napig a helyén maradt. Azóta megháromszorozódott az intézmény hiánya, és jelenleg már csődbiztos felügyeli az intézmény gazdálkodását.
  Csak így tovább, hajrá GH !!!”
 • 36. Léni 2009. november 22. 17:54
  „28. valaki! Nem Botka és az MSZP -SZDSZ kormány okozta az egészségügyben ezt a helyzetet, hanem a
  három igenes Fidesz által kitaposott népszavazás! A reform megakadályozta volna például a TB-től csalással
  lekért pénzeket! Ez rengeteg! Ha nem rabolnák az orvosok és a kórházak hamis adatokkal a le a TB-t, lehet,
  hogy nem is lenne hiány? A népszavazás után még erősebb lett a szabadrablás . Állami kórházban gyógyszerezni,
  etetni, gyógyítani privát beteget, a fizetség viszont nem a kórháznak, hanem az orvosnak a zsebébe megy!
  Igy mennyi folyik ki a kasszából?”
 • 35. Satnya 2009. november 22. 17:02
  „Talán meg kellene nézni, hogy amíg aSZOTE önálló volt mennyi volt a gh létszáma, és az integrációt követően ez hogyan alakult évről évre, annak ellenére, hogy a munka nagy részzét átvette az integrált gh.
  2000-ben a GH-ban hány igazgató volt, és ma hány van. Mennyi pénzt visz el a felesleges fontoskodás, a semmire nem való emberek alkalmazása.”
 • 34. nagypappa 2009. november 22. 16:13
  „achilleus 2009.11.22. 13:35
  Fele ennyi is sokk! lenne.”
 • 33. achilleus 2009. november 22. 13:35
  „386”
 • 32. valoperes_zugugyved 2009. november 22. 11:50
  „ugy szavaznak ahogy a zs fönökeik megparancsoljak.”
 • 31. valoperes_zugugyved 2009. november 22. 11:50
  „de a 365 nem egyforman szavaz. csak félig.”
 • 30. tintasbarns 2009. november 22. 11:29
  „Az én orvosom azt mondta fiam minden bajra gyógyír a kalmopirin. Láss csodát igaza volt mert megértem a 90 évemet és nincs semmi olyan bajom amkiben meg kellene halnom.”
 • 29. igazságkereső 2009. november 22. 10:54
  „Illenék a racionalitásnál maradni kedves 28.hozzászóló. A Parlamentben, ha jól tudom 365 parlamenti képviselő szavaz,így megszólításod és a kérdésed meglehetősen leszűkített!!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános lehet a rektorok fizetése

Nyilvános adat-e, mennyit keresnek a rektorok? – erről kezdődött társadalmi vita, miután Magda Sándorról kiderült: e minőségében havi 4,1 millió forintot keresett. Tovább olvasom