Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Ellenőrzés a multiknál

Az ÁNTSZ Pest megyében nemrégiben milliókra bírságolt egy bevásárlóközpontot a fölfedezett minőségi problémák miatt. Csongrád megyében nem terveznek akciót, az ellenőrzést folyamatosan végzik.
Nagyszabású élelmiszer-ellenőrzési akciót hajtott végre a múlt héten az ÁNTSZ fővárosi intézete, amelynek során az egyik Pest megyei bevásárlóközpontban nagy mennyiségű romlott árut és takarítási hiányosságokat is felfedeztek. Csongrád megyében vajon számíthatnak-e a multik hasonló akcióra?

Dr. Kiss Edit, az ÁNTSZ megyei intézetének közegészségügyi osztályvezetője elmondta, hogy a nagy áruházláncok üzleteit – csakúgy, mint a kiskereskedőket – folyamatosan ellenőrzik, a kampányszerű, a szokásosnál gyakoribb látogatásokat azonban nem indokolják az eddigi tapasztalataik.

Előfordulnak ugyan kisebb szabálytalanságok, főként a takarítás terén, de az idei évben még semmi kirívó egészségügyi kockázatot jelentő termékre, higiéniai problémára nem bukkantak. Az osztályvezető hozzátette, eszközeik bizonyos fokig korlátozottak: noha hatféle bírságot szabhatnak ki a kereskedőkre, visszatartó hatása ezeknek – nagyságrendjük miatt – főként a kisebb üzletek esetében van. A szabálysértő multikat egyedül a minőségvédelmi bírság érinti érzékenyen, ami a lejárt szavatosságú termékek után darabonként legalább ötvenezer forint mínuszt jelent a nagy áruházaknak. Idén eddig hatvanhat ellenőrzést végeztek a megyei multiknál, akikre majd az összes létező bírságot kiszabták: a legmagasabb ezek közt a hat esetben megállapított minőségvédelmi volt, összesen egymillió-háromszázezer forint értékben.

Az osztályvezető kiemelte, mire kellene figyelniük a vásárlóknak a boltokban. A fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési határidőkön kívül érdemes megnézni azt is, hogy külön légtérben tartják-e a különféle nyershúsokat valamint a húskészítményeket, és a hőmérő higanyszála nulla és öt fok között áll-e a hűtendő, mínusz tizennyolc alatt a fagyasztott termékek esetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságmenedzser betiltotta a fórumot

László Gábor önkormányzati biztos megtiltotta, hogy az érdekképviseletek dolgozói értekezletet… Tovább olvasom