Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ellenőrzi az árukat az APEH

Az APEH a forgalmazott áruk eredetét ellenőrzi, azt nézi, hogy a forgalmazó rendelkezik-e az árukészlete eredetét hitelt érdemlően bizonyító bizonylatokkal – válaszolta olvasói felvetésekre az adóhatóság regionális igazgatósága.
Az APEH a forgalmazott áruk eredetét ellenőrzi, azt nézi, hogy a forgalmazó rendelkezik-e az árukészlete eredetét hitelt érdemlően bizonyító bizonylatokkal – válaszolta olvasói felvetésekre az adóhatóság regionális igazgatósága. Az adóhatóságnak nem feladata a minőség lejártának ellenőrzése, ám – amennyiben lejárt szavatosságú termékkel találkozik – kötelessége azonnal értesíteni az intézkedni jogosult szervet. Az áruk eredetét hitelt érdemlően a szabályosan, valós gazdasági eseményről, létező adózó által kiállított beszerzési számlák igazolják.

Az adóellenőrök az áruk eredetének vizsgálatára irányuló ellenőrzéseket üzletekben, piacokon végzik. Általában nem a teljes árukészletet, hanem szúrópróbaszerűen kiválasztott árukat vonnak ellenőrzés alá. A leltározás után pedig kérik a kérdéses áruk eredetének bizonyítását. Aki igazolatlan eredetű árut forgalmaz, illetőleg az ellenőrzés időpontjában az áru eredetét tanúsító bizonylattal vagy annak másolatával nem rendelkezik, magánszemély adózó esetében 100, más adózó esetében 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. A mulasztási bírság kiszabása mellett pedig, amennyiben az áru eredetét nem igazolja az adózó, az üzletet az APEH első esetben 12, a következő esetben 30, az ezt követő esetekben 60 nyitvatartási napra lezárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főjegyző a megyei önkormányzatban

Három felnőtt lányát útjára indította, és eddigi életének talán legnagyobb szakmai kihívásával néz… Tovább olvasom