Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Ellopták a Nyilasy-képet

Értékes Nyilasy Sándor-festményt loptak el kedden Szegeden, egy Jósika utcai társasházból. A tulajdonosnak felajánlották: ha akarja, visszavásárolhatja családi örökségét. A rendőrök tegnap fogták el az orgazdát, és a lopott kép is megkerült.
Fényes nappal, egy Jósika utcai társasház ablakán mászott be egy ismeretlen kedden délután. Figyelmét egy nagyméretű festmény keltette fel, amit a nyitott ablakon keresztül az utcáról is jól láthatott. A férfi leakasztotta a falról a híres szegedi festő, Nyilasy Sándor alkotását, majd az ablakon keresztül távozott vele. A társasház lakóitól megtudtuk, a festmény tulajdonosa egy fiatal férfi, akinek a kép nagyapai öröksége. Négy kutyájával él együtt a 100 négyzetméteres lakásban, ezért többen nem értették, hogy a házőrzők miért nem jelezték a tolvajt. Azt is furcsállották, hogy a férfi miért hagyta nyitva az ablakot. A betörő kocsival távozott a helyszínről, a tulajdonos pedig a rendőrségen tett bejelentést a kép eltűnéséről.

Ezután a város galériáit és ismertebb gyűjtőit is értesítette: ha egy nagyméretű Nyilasy-képet kínálnak nekik eladásra, az lopott lehet.

Egymillió kétszázezerért ütötték le

Nátyi Róbert művészettörténész szerint az 1873 és 1934 között élt Nyilasy Sándor a szegedi művészek közül a műgyűjtők körében az egyik legkedveltebb. Főleg falusi életképeket festett, egyik kedvenc témája a tápéi népviseletet hordó asszonyok voltak. Művei állandó szereplői a fővárosi galériák aukciójának, kisebb méretű festményei 250-400 ezer forintért cserélnek gazdát. A Nagyházi Galéria és Akciósház tavaly decemberi árverésén egy nagyobb méretű, 120x150 centiméteres Nyilasy képet 1 millió 200 ezer forintért ütöttek le.  
– A festményt azonban addigra már értékesítette a tolvaj – mondta Komjáti Orsolya, a Szegedi Rendőrkapitányság szóvivője. Az új tulajdonosnak valahogy mégis a fülébe jutott, hogy a képet keresi eredeti gazdája, ezért tegnap reggel hét órakor lakásán kereste fel a meglopott férfit, de nem azért, hogy önszántából visszaadja a festményt. – Felajánlotta, hogy egy nagyobb összeg fejében visszavásárolhatja tőle a képet – tudtuk meg a rendőrségi szóvivőtől. A férfi erre azonban nem volt hajlandó, értesítette a rendőrséget, akik a helyszínen elfogták a lopott képpel üzérkedni próbáló férfit, akinek kocsijában a festményre is rátaláltak. A férfi ellen orgazdaság miatt indult eljárás, a festményt eltulajdonító tolvajt még keresik, tudtuk meg Komjáti Orsolyától.

Szerettük volna megszólaltatni a Nyilasy-kép valódi tulajdonosát is, de ő elzárkózott a beszélgetéstől.

A Jósika utcában azt beszélték, hogy a tolvaj és a sértett jól ismerte egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény – rohamtempóban

Bejáráson egyeztetett a szegedi Tömörkény gimnázium feszes tempójú felújításáról a város, az építő… Tovább olvasom