Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Ellopták a vízijácintokat

Ellopták a szegedi füvészkert tavából a vízijácintokat. Viszont csodásan virágzik és rengeteg látogatót vonz az indiai lótusz. Egész Közép-Európában csak itt látható.
Javában nyílik a füvészkertben az egzotikus indiai lótusz. Fotó: Schmidt Andrea
Egyik nap még ott lebegtek a füvészkerti tavon a lila virágú, trópusi vízijácintok, melyek levélnyelei levegővel telve, úszóövként a víz felszínén tartják a növényeket – a másik nap viszont már nem voltak sehol. – Valakik ellopták őket – mondja Mihalik Erzsébet, a füvészkert igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem növénytani tanszékének vezetője. Az eltulajdonított vízinövények hihetőleg egy magánszemély magántavát díszítik. De nyilván nem túl sokáig, mert tartásához speciális ismeretek kellenek.

Honnan pótolja a füvészkert a vízijácintokat? A Magyar Arborétumok és Botanikuskertek Szövetségének legközelebbi közgyűlésén e téma is szóba kerül; egy társbotanikuskert majd kisegíti a szegedi intézményt.

A füvészkertnek egyébként sok nehézséggel kellett szembenéznie a közelmúltban. Az elszaporodott őzek – melyeket intézményközi együttműködéssel sikerült befogni és elszállítani – kártétele után jött a környékbeli csatornázás mellékhatásaként jelentkező belvíz. Ennek ellenére most is sokan látogatnak a kertbe. A nyitvatermő-gyűjtemény – egy korábbi, óriási belvíz kipusztította állomány pótlására hozták létre – kitűnően fejlődik. A legfőbb attrakció a csodásan virágzó indiai lótusz, melynek Közép-Európa-szerte kizárólag itt él állománya a szabadban. A különleges körülményeknek köszönheti, hogy megmarad, sőt szaporodik. A tó vízutánpótlását biztosító kútból ugyanis télen-nyáron 21 fokos víz jön, így át tud telelni ez a trópusi-szubtrópusi növény.


Sulyom, az emblémanövény

Sok látogató kíváncsi a jelenleg ugyancsak virágzó fehér tündérrózsára is. A rombusz alakú levelek között hajóhorgonyra emlékeztető terméseket nevelő sulyom – a füvészkert emblémanövénye – is megfigyelhető itt, éppúgy, mint az ezüstös párnácskájú rucaöröm, illetve a különleges, úszó vízimoha. Az említettek mind védettek. Magyarországon egyes holtágakban ugyan még sok van belőlük – de Nyugat-Európában már szinte teljesen kipusztultak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukdácsolnak a gyalogosok

Megint a régi rendben közlekednek az autósok a szegedi Anna-kútnál, a gyalogosok viszont még egy… Tovább olvasom