Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Ellopták Tas vezért Pusztaszerről

Ellopták a Tas vezért ábrázoló bronz domborművet a pusztaszeri Árpád-halmon álló millenniumi Hét vezér-emlékműről. A közeli alkotóház gondnokának unokája szombaton délután fedezte fel, hogy hiányzik az egyik vezér a 14 méter magas mészkő obeliszkről.
Amikor még ép volt. Fotó: DM/DV
Ellopták a Tas vezért ábrázoló bronz domborművet a pusztaszeri Árpád-halmon álló millenniumi Hét vezér-emlékműről. A közeli alkotóház gondnokának unokája szombaton délután fedezte fel, hogy hiányzik az egyik vezér a 14 méter magas mészkő obeliszkről. Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője elmondta: rögtön értesítették a rendőrséget, amely vizsgálatot indított az ügyben. A tettes valamilyen feszítőeszközzel Huba és Ond vezér domborművével is megpróbálkozott, ám ezeket nem sikerült eltávolítania az obeliszkről.

Mindkét alkotás erősen megrongálódott, deformálódott, ezért javításra szorul. Az eltávolítás barbár, kíméletlen módjából arra lehet következtetni, hogy nem műkincsvadász, hanem fémgyűjtő vihette el Tas vezér arcképét. A dombormű körülbelül 70 centiméter átmérőjű, egy centiméter vastag, ellipszis alakú bronz alkotás. A kárt több százezer forintra becsülik. A pusztaszeri önkormányzat és az obeliszket körülvevő 4 hektáros park kezelője, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága együttesen 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

A Berczik Gyula tervezte Hét vezér-emlékművet a Magyar Diákszövetség javaslatára a honfoglalás ezeréves évfordulójára szerették volna felállítani, de az obeliszk csak 1900-ban került a helyére. Az oszlop alján Árpád és a honfoglaló vezérek bronz arcmása látható, csúcsán a magyarok szent madarának, a turulnak hatalmas bronzszobra áll.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom