Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Elmarad a közszféra holnapi sztrájkja

Nem lesz holnap sztrájk. Megegyezett a kormány a közalkalmazottakkal. Marad a 13. havi fizetés, de emelést egyelőre csak ebből kaphatnak.
Megállapodott a kormány és az Egységes Közalkalmazotti Sztrájkbizottság tegnap, a közszférában dolgozók szakszervezetei lemondták a holnapra meghirdetett kétórás figyelmeztető munkabeszüntetésüket.

A tárgyalások eredményeként a közalkalmazottak júliustól az év végéig havonta 13. havi illetményüket előlegként felosztva kapják meg úgy, hogy illetményük 8,3 százalékkal emelkedjen. Pluszpénz tehát nem jut ezzel a közszférába. A kormány vállalta azt is, hogy ha a konvergenciaprogram lehetővé teszi, félhavi illetménynek megfelelő összeget fizet ki 2008 első felében. Szintén megmarad a közszféra idei költségvetési törvényben szereplő, átlagosan mintegy 2,5 százalékos bruttó keresetnövekedése.

– Sztrájk tehát egyik intézményben sem lesz, a megállapodást részleteiben ma értékelik az érdekvédelmi szervezetek – tájékoztatott Pap Jánosné. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Csongrád megyei vezetője elmondta, a kompromisszumnak ára volt, de hogy pontosan kit hogyan érintenek az egyeztetett intézkedések, azt higgadtan végig kell számolni. Az már látszik, hogy bértáblában garantált bérnövekedés egyelőre nem lesz. A keresetek először 2009-től növekednek: az illetménytábla bértételei és a köztisztviselői illetményalap is, legalább 4 százalékkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kísérlet nem sikerült

Több mint másfél éve üresen áll kilenc szociális bérlakás és kilenc garázs az újonnan épített Arany… Tovább olvasom