Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Elmarad a kübekházi operettfesztivál

Kübekháza - Nem sikerült időben megfelelő pályázati támogatást szerezniük, ezért elmarad a július 26-ára tervezett idei kübekházi operettfesztivál – jelentette be csütörtökön Molnár Róbert polgármester.
– Ez nem egy kis költségvetésű hakniműsor, hanem egy komoly rendezvény, nem írhatok alá szerződést úgy, hogy tudom: az anyagi fedezet nem biztosított rá – indokolja Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, miért döntött úgy: idén nem lesz Operettfalu. Molnár úgy érzi, mindent megtett az ügy érdekében, márciusban benyújtották a pályázatokat az ORTT-hez és a turisztikai célú támogatásra is. Amikor késett a döntés, a fesztivál érdekében egyeztetett az ORTT-vel, a térség országgyűlési képviselőjével, levelet írt a kulturális miniszternek, a miniszterelnöknek, de sehonnan sem kapott egyértelmű választ arra, hogy miért nem határoztak még.

Az ORTT-logó a tavalyi rendezvényen még jó kabala volt. Fotó: Karnok Csaba
Az ORTT-logó a tavalyi rendezvényen még jó kabala volt. Fotó: Karnok Csaba

Ujhelyi István országgyűlési képviselő korábban azt ajánlotta, hogy Kübekháza vegyen részt az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyik pályázatán is, de Molnár szerint csak pár napjuk lett volna az anyag összeállítására. A fesztivál költségeire 1,1 millió forintot különített el önrészként az önkormányzat, 3 millióra pályáztak volna a turisztikai támogatásból és 6,4 milliót vártak az ORTT-től. Ezekből a forrásokból valósult volna meg a reményeik szerint 12-15 ezer nézőt vonzó, jubileumi – éppen tízéves – rendezvény, amely 6000 vendégéjszakát jelentett volna a környék szállásadóinak. Holland, német, osztrák utazási irodák több ezer nézőt szerveztek Kübekházára, Molnár Róbert szerint kétszázötven különbuszt vártak.

– A szegedi szabadtéri is akkor ébredt rá a műfaj közönségvonzó erejére, amikor nálunk sikert hozott, s ma már Makó is operettfesztivált szervez. A mi fesztiválunk is a Magyarországon uralkodó értékválság áldozata – fogalmaz a polgármester, aki attól tart, hogy sokan megszokásból elmennek, hiszen az utolsó pillanatig halogatták a rendezvény lemondását.

Ujhelyi István hangsúlyozta: az elmúlt öt évben segített összeszedni a támogatást, nélküle nem tudott volna létrejönni a rendezvény. Ha a kulturális tárcához is pályáznak, meglett volna a hiányzó pénz. Ujhelyi Molnár Róbert ötletét továbbra is nagyszerűnek tartja, főleg ingyenessége és a miliője miatt, de úgy véli, a fesztiválok rendezőinek is meg kell érteniük, hogy többmilliós támogatás megszerzése komoly pályázati tevékenység eredménye.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. tajekozatlan 2008. július 14. 11:22
  „kubeczki, legalább a néma értő olvasást megtanulhattad volna alsó tagozatban. Nem a Molnár, hanem az Ujhelyi által irányított minisztériumra kérdeztem rá...
  Okoska...”
 • 26. Manyi 2008. július 13. 09:10
  „Nem igazán szoktam elolvasni a hozzászólásokat, de most megtettem és teljesen megdöbbentem. Sajnálatosnak tartom, hogy nem kerül megrendezésre az operettfesztivál. Nem hiszem, hogy magyar emberhez méltó ez a hozzászólás.Gondolok itt a "jobbos" gondolataira. Tudja Ön egyáltalán, hogy mi a feladata egy polgármesternek? Tudja Ön egyáltalán mit megtesznek azért a polgármesterek, hogy a települések talponmaradjanak és működjenek?
  Ha nem tudja, szívesen felvilágosítom.
  Gondolkozzon, mielőtt ilyen véleményt ír. Felháborít, ha azt hiszi, hogy van arra mód, hogy a pályázatokon nyert összeget akárki is lenyúlja. Azokról minden esetben pontosan el kell számolni.
  Ezt vegye tudomásul és ne sértegesse a falu első emberét!!!”
 • 25. jobbos 2008. július 12. 21:19
  „¨Szentrobi¨ bulija elmaradt? A francba. Egy este tiz milla?????
  Kinek a bulija ez? Ki hiszi ezt el, hogy ez valoban ennyi??? nyulka nyulka lenyulka!!! Oszt, Bodo Imre nem segitett, az is valami parlamenti mutyista lett? (nem mi akartuk Bodot sem)”
 • 24. majom79 2008. július 12. 14:00
  „unom az operettet!”
 • 23. kubeczki 2008. július 12. 13:55
  „tajekozatlan: te seggfejvagy! Molnar soha eleteben nem vezetett miniszteriumot, csupan Torgyan segge alatt volt! Egy percet sem dolgoztt eleteben sem, mitol jo polgarmeter he? az elodje, az a csaj legalabb tett valamit a falunkert!”
 • 22. tajekozatlan 2008. július 12. 13:18
  „Aruljatok mar el nekem, melyik az "altala vezetett miniszterium"???”
 • 21. kubeczki 2008. július 12. 13:12
  „Kinek kell operett??? Nekem nem, tele van a hociponk az idejovo kisszekes emberektol... Ingyen zene, majomkodas, Molnar Robert meg furdik a boldogsagban, munka meg nincs a faluban! 12 millkaert mar utat kene epiteni, ember!!!”
 • 20. Tűzközeli 2008. július 11. 22:56
  „Január óta hitegette U.I. képviselő a kübekieket, hogy segít a támogatás összegyűjtésében. Nem segített. Ő is elimerte, a mai DM-ben múlt időben, hogy "öt évig segített". Az általa vezetett minisztérium még ma, július 10-én sem döntött a kübekiek benyújtott pályázatáról, amelyet a nyári zenei fesztiválokra nyújtottak be!!!
  Mellesleg soha nem vette fel a telefont amikor keresték és a mai napig egyszer sem állította, hogy nem akar, nem tud segíteni...
  A másik: ha nem elvtársi alapon mennek ma Magyarországon a pályázati pénzek szétosztása, akkor honnan tudta Ujhelyi úr - mint amelyre a képviselői munkatársa is céloz - hogy az Oktatási Minisztériumnál nyert volna a falu???? Nem kell mentegetőzni! Ujhelyi képviselő urat nem érdekelte a dolog. Ezért nem segített. Reméljük, a választások sem érdeklik majd! Kübeken elrúgta a pöttyöst!”
 • 19. Ukuku 2008. július 11. 20:29
  „Na, látjátok, ez jellemző mindenre! Szégyen-gyalázat :(”
 • 18. homer 2008. július 11. 17:45
  „Hány ingyenélőt tartunk el??
  Mi a f.nak "képviselői munkatárs"???”
 • 17. ajaj 2008. július 11. 16:54
  „és akkor arról még nem beszéltünk, hogy ma már boldog-boldogtalan fesztivált szervez, lehetőleg ingyenes etetős-itatósat, hadd tóduljon a nép... és hogy ezzel milyen helyzetbe hozzák a nem felpumpált, kreált, képviselői alapból finanszírozott PR-fesztiválokat, amiknek általában reklámra se futja annyi...

  Mert azok a fesztiválok meg, ahol a programok nincsenek ingyen és nem zabálás vagy ivás a körítés, két lehetőség közül választhatnak: vagy hozzák a kommerszet, a TV- és bulvársztárokat, mert azért a nép a borsos árat is kicsengeti (péel Rékasi barátokközt Károly és Détár mindenestebulvárhíreketmondokazertéelen Enikő színházi előadása) vagy megpróbálja megmagyarázni a betévedő jónépnek, hogy a jegy ára, ami nem több, mint egy üveg söré, nem jár vissza, ha nem tetszett az előadás...”
 • 16. ajaj 2008. július 11. 16:47
  „hát nem tudom, elég sok fesztiválszervezőt ismerek, a többségüknek nincs semmiféle képviselői hátszele, és ha pályázni akarnak (mert mi másból rendeznének egyébként programot), akkor nem várják meg, amíg egy képviselő szól nekik, hanem maguk hajtják fel az infókat (internet pl), elkészítik a pályázatukat, összegyűjtik az okmányokat-igazolásokat és várják az eredményeket (amik, ezt elismerem, főleg a nyári fesztiváloknak elég rossz időben, leghamarabb májusban derülnek ki, szóval aki azt írja, hogy nem 2 héttel az esemény előtt, az nem ismeri a pályázati rendszert).
  Tehát tényleg vicces egy újságban elsírni, hogy nem szedte össze egy képviselő a pénzt (akinek egyébként tényleg nem éppen ez a dolga a parlamentben), mi meg nem tudtuk, hova lehet pályázni. Ez kicsit olyan Márta Istvános: a szakma onnan tudja, hogy tavasz van, hogy MI a sajtóban! bejelenti: pénzügyi problémák miatt veszélyben Kapolcs... és igen, mindig "kisegítik" fentről - ami más, mezei pályázók-szervezők számára irritáló, Kübekháza számára meg illúziókeltő volt ezek szerint...”
 • 15. Kalmar Ildiko 2008. július 11. 16:31
  „Tisztelt Polgarmester Ur!

  Ujhelyi Istvan kepviselo ur eddig is segitette es ezutan is segiteni fogja Kubekhazat. On is tisztaban van vele, hogy most is tobb projekt van folyamatban a faluban.
  Kepviselo ur a kozelmultban tajekoztatta Ont arrol, hogy az Operettfalu turisztikai palyazatat tamogatta az Onkormanyzati Miniszterium.
  Az ORTT-ben Szalai Annamaria fideszes delegalt sokeves ellenallasa erett be azzal, hogy iden a Testulet nem tamogatta a rendezvenyt. Errol tudomast szerezve kepviselo ur azonnal tajekoztatta Ont arrol, hogy az Oktatasi es Kulturalis Miniszteriumhoz tud benyujtani palyazatot a falu. Sajnalatos modon ez nem tortent meg, palyazat nelkul pedig termeszetesen nem lehet tamogatast szerezni.

  Kepviselo ur a jovoben is Kubekhazaert es lakosaiert fog dolgozni, ahogy azt eddig is tette.

  Tisztelettel:

  Kalmar Ildiko
  kepviseloi munkatars”
 • 14. Ful 2008. július 11. 14:03
  „Nem mondanám magam operett-rajongónak, de a rendezvényért tényleg kár!
  Persze azt se felejtsük el, hogy jó néhány érdeklődő - köztük sok külföldi - egyszer már végigment a minőségi kübeki úton és köszöni szépen, de többet nem kér belőle...”
 • 13. krixkrax 2008. július 11. 12:26
  „"Ujhelyi István hangsúlyozta: az elmúlt öt évben segített összeszedni a támogatást, nélküle nem tudott volna létrejönni a rendezvény." Oda ne rohanjak a képviselő úr munkájához... Bárcsak a nyugdíjemelésben, vagy a minimálbér emelésében lenne ilyen sztahanovista!”
 • 12. zoltanz 2008. július 11. 09:46
  „Két héttel az esemény előtt bejelenteni hogy nem lesz semmi, hát mit ne mondjak. Ha valaki nosztalgiázni akar, fizesse ki a belépő jegy árát. De az, hogy így, ezen a fórumon keresztül akarnak ezresenként összetarhálni elegendő pénzt, komolyan mondom, közröhej. Szervezetlenségről van szó, nem is kicsit. A pályázati pénznek biztos, hogy nem a rendezvényt megelőző 25 héten belül kell befolynia. Tudták rég, hogy a lepotyogó összegekből nem lesz semmi. A baj az hogy még Abigél is ebből akar profitálni, úgy, hogy várja a sültgalambot.”
 • 11. GKati 2008. július 11. 09:35
  „közös erővel közös összefogás kellene, mindenki dobjon be egy ezrest és meglesz a pénz. Ha nagyon akarjuk, és teszünk is érte meglesz a pénz. (én állom a magam ezresét!)”
 • 10. hu 2008. július 11. 09:17
  „elment a pénz kormányzatinegyedre.”
 • 9. lilik 2008. július 11. 09:16
  „Újhülyének ez aprópénz.Mellényzsebből is kipengethette volna,ha akarja. Egyértelmű, hogy kübeket szándékosan szívatták meg, "túlnőtték" magukat, és ez sokak szemét csípte.”
 • 8. exluzer 2008. július 11. 09:14
  „Újhelyi úr ne nagyon legyeskedjen a pályázatok körűl, elhittük miért hagyta ott a Nagy Politikát most egy kicsit pihenjen, nehogy a barátja sorsára jusson...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött a megyei közgyűlés: indulhat az M43-as feltárása

Szeged - Jóváhagyta a megyei közgyűlés a szegedi múzeum 800 milliós szerződését: indulhat az M43-as… Tovább olvasom