Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Elmarasztalta a bíróság a plébánost

Tiszasziget - Nem jogerősen elmarasztalta a bíróság Fazakas Gusztáv plébánost kijelentéséért, amit az egyházközségi képviselő-testület és egy alapítvány elszámolási hiányosságairól lapunkban tett.
Bodó Ferenc nem jogerősen pert nyert tegnap Fazakas Gusztáv ellen. A plébános ugyanis azt állította tavalyi, Bodó Ferenc: Ordított velem a plébános című cikkünkben, hogy az egyházközségi képviselő-testület és a közreműködő alapítvány nem tudott elszámolni a templomfelújításra szánt 16 millió forinttal. A kijelentés miatt a nyugdíjas gazdálkodó személyhez fűződő jog megsértésének megállapítása iránt perelte be a plébánost.

Munkatársunkat a zárótárgyaláson tanúként hallgatta meg a Szegedi Törvényszék. Azt kellett tisztázni, hogy az állítás elhangzott-e, vagy mint a pap állítja, nem mondott ilyet. Munkatársunk elmondta, a plébánossal készült interjúról hangfelvétel készült, amit korábban a bíróságnak átadott, de előtte is beszélgetett az atyával. Ez alapján szemernyi kételye nem volt, hogy a valóságnak megfelelően írta le az elhangzottakat. Fazakas Gusztáv azt vetette ellene, hogy az újságíró hazudik, megrendelésre készítette a cikkét, és hogy nem az általa mondottak jelentek meg.

Munkatársunk visszautasította a hazugság és a megrendelés vádját, és hozzátette, azt senki nem értette volna meg, ha szó szerint idézi a pap szavait az újságban.

A plébános lapunk szavahihetőségét azzal akarta megkérdőjelezni, hogy a tiszaszigeti „fasírtügyet" idézte. (Ebben egy másik újságírót Babarczi Istvánné óvodavezető jelentett fel rágalmazásért, mert szerinte az egyik óvónő elküldéséről tartott lakossági fórumon olyan kijelentések hangzottak el, amik a személyét súlyosan sértik – a fasírtügy ma folytatódik a bíróságon.)

Végül Fazakas Gusztáv igaza állítására az óvodavezető meghallgatását kérte koronatanúként, mert szerinte ő hallotta az interjút. Az újságíró közölte, egy ismeretlen asszony valóban jelen volt a beszélgetéskor pár percig, majd kiment. A bíró végül berekesztette a tárgyalást, és 200 ezer forint megtérítésére kötelezte a papot, illetve hogy a Délmagyarországban a saját költségén kell közzétennie az elmarasztaló ítéletet a cikkel azonos helyen és módon.

Bodó Ferencné keresetének azonban a bíróság nem adott helyt. Az asszony azt sérelmezte a pap újságban megjelent kijelentései közül, hogy botrányos lenne a magánéletük, és a férjét úgy kell kihúznia a kocsmából. A bíró szerint ugyanis ez véleménynyilvánításnak számít, és nem sérthette meg a becsületét. A lányukra tett megjegyzésért pedig a felnőtt lányuknak kellett volna jogorvoslatot kérnie. A határozat ellen a felek fellebbezhetnek, ezért az nem jogerős.

Ítélethirdetés után a plébánosnak kérdéseket akartunk feltenni, de ő sarkon fordult és távozott. Jogi képviselője azt mondta, ő sem kíván nyilatkozni. A Bodó házaspár örült az eredménynek, a fellebbezésről később döntenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi együttes az X-Faktor döntőjében

Feltűnően néznek ki, és semmi komolyat nem árulnak el magukról – az X-Faktor legfurább döntősei a Tha Shudras tagjai. Tovább olvasom