Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elmarasztalták a cigányozó tanárnőt

Szeged - Egy évvel később léphet csak előre a közalkalmazotti bértáblán az az egykori mórás tanárnő, aki kollégáival orknak, „C"-nek, cigónak, norvégnak és tücsöknek nevezte roma tanítványait egy nyilvános fórumon.
A fegyelmi eljárás során csupán két fórumozó tanárt tudtak egyértelműen beazonosítani. Mint azt korábban megírtuk, egyikük a fegyelmi vizsgálatot megelőzve kérelmezte az érintett iskola vezetőjétől, hogy közös megegyezéssel szüntesse meg közalkalmazotti jogviszonyát. Az igazgató ezt el is fogadta.

A másik tanár esetében a fegyelmi bizottság elmarasztalta a tanárnőt, aki egy évvel később léphet előre a közalkalmazotti bértáblán. - A bizottság döntése az elbocsátásnál enyhébb, de a többi lehetőség közül a legszigorúbb büntetés – nyilatkozta lapunknak Kardos János. A szegedi önkormányzat oktatási irodájának vezetője hozzátette: a fegyelmi vizsgálatban enyhítő körülménynek tekintették, hogy a tanárnő korábbi munkáltatója, valamint az integrációs programmal foglalkozó szakemberek pozitív véleményt fogalmaztak meg munkájával kapcsolatosan. A fegyelmi bizottság határozata november 26-án válik jogerőssé – tette hozzá.

Mint azt lapunkban korábban már olvashatták, a „Kolompár Iskolának" is csúfolt Móra Ferenc Általános Iskola egykori tanárai egy nyilvános internetes fórumon a folytatott csevegésben orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, illetve „C"-nek nevezték roma származású diákjaikat.

A tanárok a szegregált intézmény megszűnése után mentorként segíthették tovább egykori roma tanítványaikat. A szegedi önkormányzat több tíz millió forintért létesített 16 és fél álláshelyet a Móra volt pedagógusainak.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. zoltanz 2008. november 20. 12:31
  „Most akkor ugye arról van szó, hogy ha valaki a munkája végeztével panaszkodni mer, netán odáig vetemedne, hogy szidná a főnökét, vagy kollégáit, netán a munka tárgyát, ami felemészti minden energiáját, még sincs sikerélmény miatta, nos, akkor az alkalmatlan. Sőt, b ű n ö s!
  Nos, barátocskáim, lehet gondolkodni, hogy meztelen seggel (mert ruha az nincs, illetve csak nagyon keveseknek van) rágódhatsz majd tovább a szaron, mert kenyér sincs. Vagyis van, csak nagyon keveseknek jut. De mi a francnak lenne bármi is, anarchiában, amikor a kormány volt az első, ami megszűnt. merthogy alkalmatlan.”
 • 74. 751510 2008. november 20. 09:52
  „Emberek származás alapján történő megkülönböztetése=rasszizmus? Tegnap este meccset néztem, ahol a magyarok fehér mezben, az észak-írek zöldben fociztak. Származásuk alapján megkülönböztették őket. Egy másikon az angolok pirosban, a németek fehérben rohangáltak. Lássuk be, a rasszizmus mást jelent. Csak hogy a focinál maradjunk, ha a brazilokra azt mondod, jól fociznak, rasszista vagy? Nem vagy rasszista, mer mást jelent. Szerintem ezzel minimum megcáfoltam a dolgot. Rajtad kívül, aranka2, ez valószínűleg mindenkinek világos.”
 • 73. Conquer 2008. november 20. 07:33
  „65. hozzászólás vau 2008.11.19. 17:40

  tudniillik mind kikerülitek azt a köztudott tényt, hogy a "cigányozás" kifejezés nem azt jelenti, hogy valakit cigánynak nevezünk, aki az. Mint ahogy a zsódózás sem azt jelenti, hogy zsidónak nevezünk valakit, aki zsidó.
  Ezeket a nyelvi fordulatokat ti tényleg nem ismeritek? Cigányozni, zsidózni egészen mást jelent.

  A cigányozás az én olvasatomban pejoratív értelemben véleményt nyilvánítani egy cigányról. A parasztmagyarozást minek definiálnád? A zsidózás ez én olvasatomban pejoratív értelemben beszélni egy zsidóról (származás és/vagy vallás alapján). A gójozást te minek definiálnád?

  A rasszizmusra szükség van, mert olyan szinten erőszakolják ránk a cigányok elfogadását (amikor azok nem akarnak asszimilálódni), hogy természetes módon így reagálunk. Ez az okozat. Meg kéne nézni, hogy mi lehet az ok. Talán a magyarok/fehérek genetikailag rasszisták? Vagy előítéletesek? Esetleg tapasztalatból beszélnek?

  Birtokomban van egyébként két válaszlevél a Napfény Bevásárlóközpont két nagy multijától, akiktől azt kérdeztem, hogy miért nem dolgoznak romák a bevásárlóközpontban. Mindkét esetben azt a választ kaptam hogy romák nem is jelentkeztek (Cserepes sor, Kolozsvári tér) és nem rasszisták, ezt kifejezetten kikérték maguknak. Ha kell közzé is teszem a leveleket... Miért van, hogy a cigányok nem mentek dolgozni, amikor ott van a lehetőség? Vagy ők felsőbbrendűek, akiknek minden jár a mi adónkból?
  Szegény tanítónőt nem tudom elítélni sőt... minden elismerésem az övé... De szélmalomharcot vív, felesleges energiákat pazarol, amibe előbb-utóbb lelkileg és testileg is bele fog rokkanni. Persze ez a fajvédőknek megéri, mert csak egy szar magyar. Csak nehogy elszakadjon egyszer a húr, mert nagyon affelé tendálunk...”
 • 72. Kasza 2008. november 20. 00:37
  „Igazából a krumplibogarat sem azért ölik meg mert CSIKOS a háta hanem mert kártevő ezt kellene megérteni.”
 • 71. papaya 2008. november 19. 22:42
  „64-70! Csak remélni tudom,hogy olvastátok a főoldal új cikkét,/mobilt és Mp3 lejátszót RABOLTAK gyerekektől/ mert erre "véletlenül elfelejtettetek" refrektálni. Sajnos hátrányos helyzetű kedvenc orkjaitokat a mocskos rasszista tanároknak nem sikerült szépre jóra tanítani,pedig ők szorgalomból 2-3 évig jártak egy-egy osztályt, hogy minél mélyebben sajátítsák el a tananyagot!”
 • 70. Logaritmus 2008. november 19. 21:16
  „Az, aki a saját 10-12 éves tanítványait nem tudja nevelni, okosítani, törődni velük az mit keres a tanári pályán?! Gúnyolni, csúfolni, megbélyegezni azokat akiket jobbá, okosabbá kellene nevelnie gyarlóság és gyengeség.”
 • 69. magyarok 2008. november 19. 20:34
  „9. hozzászólás 751510 2008.11.19. 13:39
  Kicsit rossz példát hoztál fel lássuk be, mert a bolti eladónak joga van utálni azokat az embereket akik ilyet tesznek, de egy tanárnak nem eladni kell, hanem a tanítás mellett tanítani, szépre jóra, akkor is ha az az ember buta és agresszív, hiszen ha ő értelmes, akkor be kell lássa, hogy a buta agresszívet gyógyítani segíteni tanítani kell, nem megvetni és a háta mögött lehordani! HA viszont a tanár ezzel nem ért egyet, akkor mondjon fel, ne vállaljon ilyen munkát!
  Papaya ne feledd ami neked kommunista az a másik oldalnak fasiszta, egyik sem jobb mint a másik, akkor te fasiszta eszméket vallasz?
  Lukszusz azért nem cigány mert Roma... A magyarokra sem mondják nagy számba, hogy parasztok!
  67-68! Örülök, hogy személyetekben értelmes embert ismerhettem meg! Köszöntelek titeket!”
 • 68. smalltown 2008. november 19. 19:31
  „61

  Ha postaskent estenkent teleirod, hogy utalod a postat, az osszes alkalmazottjaval egyutt, eliteled, semmire sem tartod oket, kinyirnad az osszes postast legszivesebben - no, akkor nem, nem vagy alkalmas postasnak.

  Ha egy tanar semmibe sem nezi a tanitvanyait, nos akkor nem az internetet kell telefrocsogni, hanem mondjuk elmenni postasnak.”
 • 67. aranka2 2008. november 19. 19:00
  „751510 cáfolni annyit jelent, hogy érvekkel egy másik érvelést megdöntesz. Ezzel szemben Te csak állítasz valamit, ami sajnos nem igaz. A rasszizmus valóban emberek származás alapján történő megkülönböztetése. A hangsúly a megkülönböztetés szón van, ami nem csupán a különbözőség szerinti különbségtételt jelenti, hiszen emberek nyelv, hajszín, szemüveghasználat, bélyeggyűjtési hajlam és sok más egyéb alapjám különböznek egymástól, a lényeg az ÉRTÉK alapján történt megkülönböztetés. Márpedig a cigányokkal kapcsolatos jelzőid alapján a cigányokat származásuk alapján tartod sorozatosan kisebb értékú embereknek. Hát ez a rasszizmus.”
 • 66. vau 2008. november 19. 17:46
  „Papaya: európai értékrendeket vallani kommunista tulajdonság?”
 • 65. vau 2008. november 19. 17:40
  „tudniillik mind kikerülitek azt a köztudott tényt, hogy a "cigányozás" kifejezés nem azt jelenti, hogy valakit cigánynak nevezünk, aki az. Mint ahogy a zsódózás sem azt jelenti, hogy zsidónak nevezünk valakit, aki zsidó.
  Ezeket a nyelvi fordulatokat ti tényleg nem ismeritek? Cigányozni, zsidózni egészen mást jelent. Olvassátok vissza az egyes cigány témában költött kommentjeiteket, és az a cigányozás. Az egész. nem a szó, amit leírsz, hanem az egész kommented a cigányozás. Az esti iskolában ezt nyilván nem lehet megtanulni. Ez meg a bunkózás.”
 • 64. vau 2008. november 19. 17:37
  „LukSzusz:
  Ezt akartad írni szerintem:
  A magyar az magyar,az orosz az orosz,a német az német,az angol az angol,akkor a cigány miért nem ork, cigó, és "c" ?”
 • 63. LukSzusz 2008. november 19. 16:58
  „A magyar az magyar,az orosz az orosz,a német az német,az angol az angol,akkor a cigány miért nem cigány???????????????”
 • 62. papaya 2008. november 19. 15:49
  „vau! Elmehetnél Logaritmussal egy pár éves kikapcsolódásra, Észak- Korea kommunista reformjait /hogyan lehet az embereket éhenhalatni/tanulmányozni. A nagy vezér Kim Dzsong IL imádna benneteket és elvtársi megbonthatatlan barátságát élvezhetnétek!”
 • 61. 751510 2008. november 19. 14:00
  „Örülök, hogy szórakoztathatlak. Egy közalkalmazottnak sem az a feladata, hogy elviselje a deviánsok szitkozódását, rongálását, az órák tönkretevését. Egy tanárnak nem a "hátrányos helyzetű cigánygyerekek" felzárkóztatása a feladata, mert ez elég kirekesztő lenne a magyar gyerekekkel szemben. És pláne nem az a feladata, hogy ha hazamegy, akkor kussoljon, mert ez már nem munkaköri kötelesség. Ha postán dolgozom, és otthon elmesélem, hogy ma is jöttek a tahó cigányok a segélyért, akkor nem vagyok alkalmas??? Csak hogy közalkalmazotti példát hozzak fel, mert neked sikerült ebbe is belekötnöd.”
 • 60. vau 2008. november 19. 13:47
  „Rajtad lehet a legnagyobbakat mosolyogni 751510. Nem is hallod, amit mondanak neked. A bolti eladó nem közalkalmazott. nem a hátrányxos helyzetű cigány gyerekek felzárkóztatása a feladata. Azt gondol, mond, amit akar. Hiába, hittel nem lehet vitatkozni.
  Mondj már még pár blődlit légyszi. Ráérek. Olvasgatnám.”
 • 59. 751510 2008. november 19. 13:39
  „Azt is gondoljuk át, ha bolti eladó vagy, és deviáns cigányok jönnek be nap mint nap pofázni, randalírozni a boltodba, szidnak téged, és elküldenek a ...-ba, akkor válassz másik pályát? Zárd be a boltot, mert nem gondoltad végig, mikor eladói pályára mentél? Ha nap végén hazaérsz, és elújságolod otthon, hogy "na, ma is bejöttek a bunkó tahó cigányok", akkor nem vagy alkalmas eladói pályára? Én úgy gondolom, az ilyen esetek nem feltétlenül kell, hogy a a tanári pálya velejárója legyenek. Minthogy a tahó bunkó cigányok primitívkedésének elviselése sem a bolti pálya sajátja.”
 • 58. magyarok 2008. november 19. 13:28
  „44! Van igen!
  a Toppon amire én gondoltam az nem azt jelenti minta te toponod... :) Kis butuska! Ja és ne te oszd az észt aki 1l-el írod az Intelligens szót, pont tőled hallani ilyeneket???? :) Nem mondom, hogy nevetséges vagy mert a szánalmas a jó kifejezés :)
  46! Én azt gondolom, ha valaki tanári pályára ment annak az elején ezeket végig kell gondolnia ha bevállalta akkor pedig ne a háta mögött cigányozzon, ha nem jön be neki, keressen más munkát!
  Ezzel nem akarom felmenteni, azokat a renitens diákokat akik valóban úgy kezdik az órát ahogy, de mint tudjuk a tanár a felnőtt és nem a gyerek, a gyerek nem büntethető, míg a tanár igen! Még egyszer mondom nem akarom védeni, de akkor sem gondolom, hogy helyes megoldás nyilvános fórumon cigányozni őket!
  47! Emberekkel dolgozom nap mint nap és igyekszem minden nap úgy befejezni a munkám, hogy a lelkiismeretem tiszta maradhasson!
  Mindegy maradjunk annyiban, hogy itt egy csoport az gondolja helyesen járt el a tanárnő a másik meg azt, hogy nem helyesen, én mindenképpen azzal értek egyet, hogy nem helyesen, egy tanár ne legyen rasszista, ha pedig mindenképpen az akar lenni, menjen a Jobbikba meg a magyar gárdába, tegyen ő is Levis sapkát a fejére :)
  Aki meg azt gondolja, hogy ez így helyes, hát lelke rajta én elfogadom!”
 • 57. 751510 2008. november 19. 12:19
  „"Az embereket származásuk alapján megkülönböztetni rasszizmus"- mondja Vau. Ezt megcáfoltam határozottan. Elég, ha nézted az olimpiát.”
 • 56. anti 2008. november 19. 12:11
  „53. hozzászólás 751510 2008.11.19. 10:13

  Nem cáfoltál te semmit, csak nyomod a sablon szöveged.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi jobboldal a hitelről és az üres boltról

Szeged - Magyarország döbbenetesen mély válságba került, adósságállományunk most is óriási, ha az… Tovább olvasom