Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Elméletileg a bokafürdő is tilos Szegednél

Nem félni kell a víztől, hanem ismerni – bizonygatta tegnap a gyerekeivel a Tiszában fürdőző anyuka. Nem látszott törődni a folyó kiszámíthatatlanságával, se azzal, hogy akár húszezer forintra is megbüntethetik a vízi rendőrök.
Nem félni kell a víztől, hanem ismerni – bizonygatta tegnap a gyerekeivel a Tiszában fürdőző anyuka. Nem látszott törődni a folyó kiszámíthatatlanságával, se azzal, hogy akár húszezer forintra is megbüntethetik a vízi rendőrök. Ahogyan megbüntették a fiatal férfit, akit félúton csíptek el, meghiúsítva tervét: át akarta úszni a hömpölygő folyót.


„Át akartam úszni!" „Ismerjük a vizet, nem eshet bajunk!" „Miért, itt nem lehet?" – csak néhány reakció azoktól, akik tegnap délután a Tiszában fürödtek. Azt kérdeztük tőlük: miért a kiszámíthatatlan folyóban hűsölnek?

Kijelölt fürdőhely

A megoldást egy kijelölt fürdőhely jelenthetné a Tisza városi szakaszán. Jogszabály szerint azonban híd és kikötő százméteres körzetében tilos fürdőhelyet kijelölni. A Lapos legnagyobb része belesik ebbe a sávba. A legközelebbi kijelölt fürdőhely a Tiszán Algyőnél van. A folyó Csongrád megyei szakaszán Mindszentnél, Szentesnél és Csongrádnál lehet fürdeni.

– Tavaly öten fulladtak a Tiszába, ketten Szegednél. Majdnem harminc embert sikerült kimentenünk – hallottuk Dávid Imrétől, a Szegedi Vízi Rendészeti Rendőrőrs parancsnokától. Bár naponta járőröznek, figyelmeztetnek, büntetnek, mégis sokan fürdőznek a folyóban. Erről tegnap saját szemünkkel is meggyőződhettünk: a Sárga, a Foka, a Lapos délután tele volt emberekkel.

– Nem félni kell a víztől, hanem ismerni – magyarázta egy anyuka, aki két kislányával lubickolt a Sárgán. – Egészen kicsi koruktól szoktattuk a gyerekeket a vízhez, tökéletesen úsznak – bizonygatta, és felhívta figyelmünket az örvények miatt igazán veszélyes Laposra, ahol szerinte sokkal többen fürdenek.

– Több olyan ember fullad vízbe, aki tud úszni, mint aki nem. Fiatalok, akik társaik előtt akarnak vagánykodni, vagy olyanok, akik egyébként jó úszók, de figyelmetlenek – mondta Dávid Imre, miközben a járőrhajóval a Lapos felé tartottunk. A vízben ránézésre mintegy ötven fürdőzőt láttunk. A legtöbben kiugrottak a partra a sárga rendőrségi hajó láttán. Akadtak azonban, akik nem értették, miért a felhajtás. – Miért menjünk ki, itt nem lehet úszni? – kérdezte egy idős hölgy. A rendőrök felvilágosították, a város belterületi szakaszán tilos fürdőzni. Aki akárcsak a bokáját beledugja, szabálysértést követ el. A rendőrök feljelentik, az önkormányzat pedig húszezer forintig terjedő büntetést szabhat ki rá.

Egy férfit láthatóan nem érdekelt a rendőrök jelenléte. Az árvízi emlékműnél tessékelték be a hajóba. – Át akartam úszni a túlpartra, aztán vissza. Nem először csinálom, már majdnem minden úszásnemben kipróbáltam – büszkélkedett Müller Gyula. – Az utcán sétálva is bármikor érhet baleset. Nem zavar a büntetés, ide járok továbbra is – közölte. Egy másik férfi elmondta, negyven éve úszik. A Dunában egyszer már kiszabadult egy örvényből. Ő nem fél. – Értem én, hogy miért büntettek meg, de szerintem kiskorúnak nézik az embert – mondta, miközben kisfiát terelgette ki a vízből: együtt úsztak, mindössze néhány méterre a híd lábától.

A Szegedi Tiszai Vízi Rendészet egy új rohamcsónakot kapott a közelmúltban. Az új munkahajó, amely közel tízmillió forintba került, árvíz idején is kiválóan bevethető. Hamarosan vízi traffipaxszal is bővül a vízi rendészet felszerelése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főjegyző a megyei önkormányzatban

Három felnőtt lányát útjára indította, és eddigi életének talán legnagyobb szakmai kihívásával néz… Tovább olvasom