Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Elnöki székből a hajóba

Múlt héten a szegedi egyetem rektora bejelentette: megszűnik az orvoscentrum, így vezetője, Mikó Tivadar is távozik az elnöki posztról. A professzor sajnálja, hogy nem jött létre az erős központ, az integrációs döntés halogatása pedig szerinte akadályozza a felkészülést a feladatra.
Lapunkban korábban megírtuk, múlt hétfőn a szegedi egyetemi szenátus ülésén Szabó Gábor rektor bejelentette: megszűnik a orvoscentrum, a betegellátási feladatok összehangolására pedig létrejön a klinikai központ. Így megszűnt a korábbi centrumelnök, Mikó Tivadar státusa is, akit a rektor – szóban – megbízott a Biopolisz egészségipari projekt vezetésével.

A professzor – aki változatlanul a patológiai intézet vezetője – sajnálja, hogy a fogorvosi vagy az egészségtudományi kar nem vállalt közösséget velük, s így elvérzett az erős, önálló centrum koncepciója. Mikó Tivadar ezzel a felsőoktatási törvény azon passzusára utalt, ami kimondja: a vagyonkezelői jog egy ilyen társulásnál a centrumelnököt illeti meg. Ez Szegeden saját, jóval hatékonyabb érdekképviseletet biztosíthatott volna az egyetemi pénzforgalom felét adó egészségügyi karoknak – a többi karral szemben.

Mikó professzor szerint a szenátus másik döntése miatt – amely az integrációs szerződéssel kapcsolatos szavazást augusztusra halasztotta – értékes két hónapot veszít az egyetem a felkészülésben, s így a tervbe vett októberi átvételt erősen megnehezíti. Az integráció ugyanis egy – éves szinten legalább 750 milliós megtakarítást jelentő – ésszerűsítési folyamat következtében jönne létre, így viszont sok száz esetlegesen érintett dolgozó nem tudja, mire készüljön.

– Menedzsmenttel kapcsolatos kifogás nem volt ellenem, az viszont kétségtelen, hogy a tavaly nyári kormányzati megszorítások miatt kemény lépéseket kellett végrehajtanunk. Volt egy tízszázalékos létszámleépítés, és szigorú keretgazdálkodást vezettünk be a működőképesség megőrzése érdekében. Ezek a lépések egyetlen vezetőnek sem növelik a népszerűségét – magyarázta az orvoscentrum volt elnöke, miért nem őt választották az intézményvezetők az új klinikai központ irányítására.

Tervei egyelőre csak a jövő hétre szólnak: huszonéves fiával a Rábára indul evezőstúrára, ahol a kikapcsolódás mellett arra is lesz ideje, hogy átgondolja távlati elképzeléseit.

Pártok a döntésről

A Fidesz szegedi elnöke, Gyimesi László tegnap közleményében azt írja: az integráció egyetemi elutasítása, majd ennek újbóli napirendre vételének meghiúsulása, illetve Mikó Tivadar professzor távozása bizonyítja, hogy az integráció elképzelése jelen formájában, és a válságos pénzügyi helyzetben aggályos, sőt kivitelezhetetlen. Az MSZP szegedi elnöke, Kozma József közölte: az integrációnak csak veszteséges alternatívái vannak. Elmaradhat az európai szintű körülményeket nyújtó uniós fejlesztés. A minőségi gyógyító munkának tovább kellene cipelnie magával a párhuzamosságok, a hiány, a csak részben korszerűsített infrastruktúra és egészségügyi ellátásszervezés ballasztját.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenévesen diploma

Tovább olvasom