Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Élő csempészáru a csomagtartóban

Az állatcsempészet frontvonala a déli-délkeleti határszakasz. Görög teknősöktől, viperáktól, énekesmadaraktól kezdve lőtt fürjekig, medvebőrig terjed a tavaly lefoglalt, az országba illegálisan bejuttatni, majd továbbszállítani kívánt, természetvédelmi szempontból is jelentős értékű csempészárulista.
A görög teknősök Nyugat-Európába utaztak volna tovább egzotikus állatként Fotó: Karnok Csaba
Csaknem ötmillió forint értékű védett állatot, növényt próbáltak csempészek bejuttatni az országba, illetve kivinni innen a múlt esztendő utolsó negyedévében. Legalábbis ekkora értékű, természetvédelmileg is értékes csempészárura bukkant a vámhatóság – kaptuk a tájékoztatást a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól.

Mind több eset várható

A földerített esetek száma nyilvánvalóan növekedni fog: erre készített föl a vámosoknak, határőröknek, hatósági állatorvosoknak, növényvédelmi szakembereknek Röszkén tartott szakmai-természetvédelmi oktatás – hívja föl a figyelmet Gombos András, a zöldtárca politikai államtitkára, aki maga is tartott itt előadást. Az állatcsempészet frontvonala a déli-délkeleti határszakasz.

– Itt a legnagyobb az esély arra, hogy vámosok megtalálják a Dél-Európából Magyarországra bejuttatni, s általában nyugatra továbbítani szándékozott, védett élőlényeket – mondja Lovászi Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Atikövife) osztályvezetője. Elsőként mindig a zöldhatóságot értesítik a vámosok, ha állatszállítmányra bukkannak a bőröndben vagy a csomagtartóban. Ha a szállítmány már bejutott az országba, akkor csak belső, uniós határok választják el a végcéltól, s – legalábbis a közvélekedés szerint – az illegális állatkereskedőknek már kevésbé kell tartaniuk ellenőrzésektől.

Terráriumban végeznék

Milyen állatokat próbálnak bejuttatni az országba leggyakrabban? Főleg görög teknősöket, melyeket egzotikus terráriumi állatokként értékesítenek. Tavaly az egyik déli határátkelőhelyen harminckilenc görög teknős került elő egy turistabuszból. A legemlékezetesebb eset a múlt évből az, amikor hat viperát próbált egy csempész bejuttatni az országba Nagylaknál. Ezeknek mint különleges terráriumi állatoknak kiváltképpen jó áruk van a feketepiacon, stílszerűen: méregdrágák. Már csak azért is, mert 90 százalékuk a teknősökhöz és társaikhoz hasonlóan hamarosan elpusztul a befogás, szállítás megpróbáltatásainak következtében, így folyamatosan újratermelődik irántuk az igény – miközben természetes élőhelyeikről elfogynak. Kis énekesmadarakat is lefoglaltak a vámosok tavaly: összesen húsz tengelice, zöldike, süvöltő kerülte el, hogy kalitkamadárként tengesse az életét valahol. A madarakat Szerbia-Montenegróból igyekeztek behozni.

Medvebőr a határon

Másik fajtája a természetkárosításnak az ötszázötvennyolc fürj esete: Romániában lőttek ennyit olasz vadászok, s Magyarországon keresztül igyekeztek volna hazaszállítani mint csemegét. Romániában nem védett a fürj, nálunk viszont igen, így a szállítmányokat a vámosok a határon lefoglalták. Illegálisan behozni kívánt medvebőrt is találtak az egyik délkeleti határátkelőnél. A medvetrófea EU-s országokba való behozatali tilalma csak ideiglenesen volt érvényben, ameddig Romániának nem volt rendben a medvevédelmi terve – halljuk a zöldhatóság szakemberétől. Azt pedig a minisztériumtól tudjuk: olyan termékek fölbukkanására is számítani lehet a globális idegenforgalom terjedésével, mint például a bőripari alapanyagként hasznosított egzotikus gyík- és kígyóbőrök, az elefántcsont emléktárgyak, vagy a tigriscsont-granulátum.

A fürjekért

Az olasz vadászok által Romániában gyakran zsákmányolt – és olykor Magyarországon át hazaszállítani igyekezett – fürj már végveszélyben van. Ez a csibeméretű, a tyúkfélékhez tartozó, kurta szárnyú madárka – ellentétben például a nála egyébként is jobban repülő fecskékkel, gólyákkal – nem a keskeny Boszporuszon keresztül szeli át a tengert az őszi-tavaszi vándorút során, hanem egyenesen nekirepül a tengernek, s úgy igyekszik átkelni egyik földrészről a másikra. Egy részük eleve a tengerbe hullik, más részüket, a hírek szerint, szinte „úgy söprik össze" az észak-afrikai partokon, és viszik piacra. A maradék, alig létező állománynak egyáltalán nem használ, ha még Európában is lövik őket, akkor sem, ha az nem Magyarországon történik, hanem a szomszédban.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica hazajuthat az első születésnapjára

Katica még meg sem született, máris eldőlt a sorsa. A kórházból intézetbe került, mivel édesanyja… Tovább olvasom