Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Előadást mentett a beugrás

A színházi kórus tagját, Kónya Krisztinát több főszerepben is hallhatta már a közönség. Donna Annát például beugrással énekelte, megmentve a Don Giovanni egyik előadását. A fiatal szoprán jelenleg Gyimesi Kálmánnál tanul, és magánénekes szeretne lenni.
Kónya Krisztina a szegedi zeneművészeti karon szerzett egyetemi diplomával a zsebében az ötödik évadját tölti a színház kórusában. Szólistaként is foglalkoztatják: először a Grófnét énekelte a Figaro házassága beavató előadásain, majd Melindaként találkozhatott vele a közönség a Bánk bánban. – Ezután szinte minden évadban kaptam két-három szerepet. Ebben a szezonban a legnagyobb feladatom Donna Anna volt: vállaltam, hogy megbetegedett kolléganőm helyett beugrással elénekelem. Úgy voltam vele, bármi történik is, nincs vesztenivalóm, hiszen megmentem az előadást. Ez teljesen feldobott, talán emiatt is sikerült minden olyan jól. Még tavaly nyáron megtanultam a szerepet, mert hallottam, hogy bemutatjuk a Don Giovannit. Eredetileg ugyan nem rám osztották, végül mégis elénekelhettem. Felajánlották ugyan, hogy hagyjam ki az egyik vagy akár mindkét áriát, de azt mondtam: ha végre színpadra kerülhetek, énekelni szeretnék. Ezt a közönség is megérezhette, mindkét ária után nagy tapsot kaptam – meséli egyik énekórája után Kónya Krisztina, aki egy éve a színház örökös tagjától, Gyimesi Kálmántól tanul.

Gyimesi növendékei voltak

Gyimesi Kálmán 1962-ben lett a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, néhány év múlva a Tömörkény zenei tagozatán kezdett tanítani. Később már csak néhány magántanítványt vállalt, hiszen volt olyan évad, amikor 100-120 előadást is énekelt a színházban. Ma azt vallja: tanítani csak annak lenne szabad, akinek ideje és türelme is van hozzá, és mindennap foglalkozni tud a növendékével. Ő is azt a bel canto énekiskolát adja tovább, amit egykor világhírű olasz mestereitől, Tito Schipától és Gina Cignától tanult. Növendéke volt többek között Tokody Ilona, Szendrényi Katalin, Vajda Júlia és Frankó Tünde is.

– Sajnálom, hogy nem jöttem Kálmánhoz már sokkal hamarabb, mert akkor már előrébb tartanék. Mindig őszintén megmondja a hibáimat, de azt is, hogyan javítsak. A határozottság és a kemény kritika nagyon jót tesz egy énekesnek – véli Krisztina. Hogy mennyire, azt bizonyítja: az idei hét zenés produkcióból ötben már szólistaként kapott feladatot. A szegedi közönség ismeri, kedveli, és a színház vezetése is számít rá. Szeretné azonban, ha énekkari tagból végre magánénekessé léphetne elő, mert akkor folyamatosan csak a szólista feladataira koncentrálhatna.

– Krisztinából igazi, sűrű lírai szoprán lesz, aki megfelelő technikai felkészültség birtokában más jellegű szerepeket is meg tud majd oldani, ha kedve tartja – hangzik mestere, Gyimesi Kálmán jóslata. – Őt és a hozzá hasonló tehetségeket ki kellene emelni, és még több bizonyítási lehetőséget adni nekik. Akkor talán nem tűnne a mai fiatalok számára olyan perspektíva nélkülinek ez az ország.

A kiváló baritonista óriási hibának tartja, hogy gyakran nem megfelelő tanárok tanítják az énekeseket, és nem elég gondosan választják ki a növendékeket. Hiába zongorázik és olvas kottát valaki kiválóan – ha nem született megfelelő hangi adottságokkal, akkor sohasem lesz belőle jó énekes. Heti kétszer egy órában persze nem is lehet megtanítani az éneklés művészetét. – Volt már olyan ifjú kollégám, aki a harmadik óra után itt hagyott, mert sokallta a mindennapi munkát, amit kértem tőle. Ez a pálya rengeteg gyakorlással, lemondással is jár, ezt tudomásul kell venni – állítja Gyimesi Kálmán. A szegedi publikum kedvenc Rigolettója ma ritkán néz opera-előadásokat, mert sokszor már a rendezés is idegesíti. Úgy véli, nem azt mutatják meg egy-egy jelenetben, amiről az valójában szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló szegedi sportpályakörkép

Szomorú látványt nyújtanak a szegedi sportpályák. A nézőtér – ahol még beszélhetünk ilyesmiről… Tovább olvasom