Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Előbb a ló, aztán az asszony

Domaszék - Milliós fogatokat és lovakat láthattak tegnap Domaszéken azok, akik figyelték a Csongrád megyei bajnokság hatodik fordulójának kupáiért, szalagjaiért és a település díjáért is küzdő póni-, egyes és kettes fogatokat.
– Van magának felesége?

– Nincsen.

– No, jegyezze meg: a lovas előbb választ lovat, aztán asszonyt – adott tanácsot a tudósítónak tegnap a domaszéki fogathajtó verseny egyik résztvevője, Ördögh László. 17 éve hajt – az akadálypályán szerinte a tapasztalat mellett mégis a „nagy kalap szerencsének" van a legnagyobb szerepe. – Ha úgy kel fel a ló, csinálhat bármit az ember – tette hozzá segédhajtója, Tombácz Zoltán. Szellő és Pajtás tegnap jókedvében volt. Magyar díszhám csilingelt rajtuk.

– A fémből készült, Galambos Sándor-féle fogat, amin ülünk, 800–900 ezer forintba kerül, a fából készült ára 1 millió 200 ezer körül van. Pláne, ha olyan „extrákkal" szerelik fel, mint a lengőrúd, forgózsámoly – hallottuk Ördögh Lászlótól. A régióban 7–8 szakember foglalkozik hintókészítéssel – a rendező településen például a lapunk által korábban bemutatott Szécsi István. Ő a Domaszéki Lovas Sportegyesület elnöke, a verseny szervezője.

Három külön gondolkodást kell összehangolni: a két lóét és a hajtóét. Fotók: Schmidt Andrea
Három külön gondolkodást kell összehangolni: a két lóét és a hajtóét.
Fotó: Schmidt Andrea

A Csongrád megyei bajnokság hatodik fordulójának kupáiért, szalagjaiért és a település díjáért is küzdöttek a póni-, az egyes és kettes fogatok. Illés József például Bugacpusztáról érkezett. Hopp-hopp, bíztatta lovait, Ördögöt és Csillagot. Csak úgy poroltak forduláskor, prüszköltek a lovak, a hangszóróból kánkán és Brahms magyar táncai szóltak, feldiszkósítva.

A hajtók állítják, a lovak hangulatán is múlik az eredmény
A hajtók állítják, a lovak hangulatán is múlik az eredmény.
Fotó: Schmidt Andrea

– 3 külön gondolkodást kell összehangolni. Egy ló nem olyan, mint egy személyautó: ha jobbra tekered a kormányt, az elfordul – az állat nem biztos – fogalmazott Mészáros András, aki Mózest és Ámort hajtotta a versenyen. Bács megyébe is átjárnak Zákányszékről – olyankor szállítani kell a lovakat, amelyek fenntartása takarmánnyal együtt évente több százezer forintba kerül. Maga az állat képzettségtől függően 200 ezerbe, de 40 millió forintba is kerülhet – ennyiért vettek nemrég lovakat a világhírű Lázár testvérek – mondja Mészáros András, aki saját paripáit másfél millió forintra taksálja.

A legdrágábbak

A világ legjobb versenylovai egyenként 300 milliót is érnek – ilyeneket lehetett látni a hazai lovas világkupákon vagy Kecskeméten, augusztus végén, a XIII. Kettesfogathajtó-világbajnokságon. Egy nagydíjon akár 40 ezer eurót, azaz 10 millió forintot is lehet nyerni.

Olvasóink írták

 • 1. tahoszegedi 2009. szeptember 07. 13:24
  „Rendőr megállítja a cigányt, aki épp egy lovat vezet.

  - Te Gazsi, honnan ez a ló?

  - Húúúú, fönökúr, há´ sakkon nyertem.

  - Te Gazsi nem is tudsz sakkozni!

  - Déhonnem, Józsi ütötte a parasztot, én meg léptem a lóval.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden tartották az országos felsőoktatási tanévnyitót

Ennyi rektor és gólya még nem gyűlt össze, mint szombaton a TIK-ben. A Szegedi Tudományegyetemen tartották az országos felsőoktatási tanévnyitót. Tovább olvasom