Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Élőben adták a szívműtétet

Magyarországon először közvetítettek „élő, egyenes adásban" szívműtétet. A szegedi klinika szívsebészeti műtőjében három kamera vette az operációt, és a jelet az SZTE Tanulmányi és Információs Központjába továbbították, ahol nyolcszáz szakember követte az eseményeket.
Kivetítőn követhették figyelemmel az operációt a konferencia résztvevői. Fotó: Frank Yvette
Egyhetes előkészület után tegnap Magyarországon először élőben közvetítettek szívműtétet.

Steril kamerák

A Szegedi Tudományegyetem szívsebészeti osztályának egyik műtőjében már korán reggel nagy volt a sürgés: sterilizálták a kamerákat és a különböző televíziós berendezéseket. Gregus Dezső produkciós vezető és szegedi csapata néhány óra alatt a legmodernebb televíziós eszközökből mini stúdiót épített fel a műtő előtti szobában, majd a rendszert rácsatlakoztatták arra az üvegkábelre, ami a jeleket továbbította az SZTE Tanulmányi és Információs Központba, ahol országos konferenciát rendeztek. Nyolcszáz aneszteziológus követhette a műtéti eseményeket.

– Gyakorlatilag a kép és a hang is eljuthatna Budapestre, és miután a T-com összekötötte az egyetem információs rendszerét a városi vonallal, az aortabillentyű-cserét bármelyik országos televízió sugározhatná – magyarázta Gregus Dezső, aki mellett Simon Judit aneszteziológus irányította a képvágást és rendezte a szakmai közvetítést. Az operatőrök – Dani Géza, Kovács Zoltán és Szabó Richárd – otthonosan mozogtak a műtőben, hiszen már több alkalommal készítettek felvételeket gerinc-, emlődaganat-, sőt szívműtétekről is.

Dolgozik az operatőr és a műtős csapat. Fotó: Frank Yvette
Biológiai billentyű


Negyed tízkor a 79 éves asszonyt betolták a műtőbe, megkezdődött az altatatás bevezető szakasza, és előkészítették az operálásra.
– Minden rendben zajlik – hallatszott Deák Zoltán aneszteziológus hangja az egyik monitoron, amit a szakemberek a hatalmas kivetítőn a TIK-ben is kontrolálhattak, és kérdéseket is tehettek fel a műtőben rutinszerűen dolgozóknak. Hetente az ország legkisebb alapterületű szívsebészeti osztályán a két műtőben 20-25 beteget operálnak. Tavaly a 906 klinikai szívműtétből többek között 632 koszorúérműtét és 139 aortabillentyű-csere volt.

– Az idősek, hogy ne kelljen véralvadásgátlót szedniük, biológiai billentyűt – legtöbbször sertésbillentyűt – kapnak, melyet úgy kezeltek, hogy ne lökje ki a szervezet – magyarázta a műtétre készülő Bogáts Gábor főorvos. Ő végezte tavaly az első szívátültetést Szegeden.

Európában megszokott

A különböző műtétek élőben közvetítése és azok azonnali kiértékelése a széles szakmai körökben már megszokott világszerte. A mai üvegkábeles technológiával – amikor körülbelül egy milliméter átmérőjű huzalon, párhuzamosan több jel is futhat kilométereken keresztül csillapítás nélkül – nem lehet akadály az ilyen közvetítés. Magyarországon mégsem elterjedt, mert nincs rá pénz. Most is a D-film produkció jóvoltából valósulhatott meg a hazánkban egyedülálló közvetítés.

Francia sanzon, ír népzene


A gondos bemosakodás után az előkészített, sterilizált testen a bőrt, majd a zsírréteget metszette be, ezután pedig elfűrészelte a szegycsontot, és segítőivel felnyitották a mellkast, hogy hozzáférjenek a szívhez. A háttérben a szívsebész kedvenc zenéi – francia sanzon és ír népzene szólt. Néhány pillanat múlva a szívburkot is átvágták, hogy megközelíthessék az elmeszesedett billentyűt. Szorgosan dolgoztak a sebész kezei, az asszonyt gépi keringetésre kapcsolták, és leállították a szívműködést, hogy elvégezzék a billentyűcserét. A test hőmérséklete ilyenkor automatikusan néhány fokkal csökken.

A TIK-ben közben az országos konferencia résztvevői hallgatták a főorvos kommentárját, elemezték a folyamatot, és elmondták véleményüket a látottakról. A délben befejeződött másfél órás operáció után Bogáts Gábor elmondta: a szívműtött betegek egy napot maradnak az intenzív osztályon, és egy hét után mehetnek rehabilitációs intézménybe, Deszkre, Gyulára vagy Balatonfüredre.

– Ezekben a kórházakban – ugyanúgy mint az osztályunkon – kevés a férőhely, ezért nem tudunk több műtétet elvégezni – hangsúlyozta a főorvos. Így is a jóval nagyobb kapacitású debreceni, pécsi és budapesti kardiológiai intézet után Szegeden hajtják végre legtöbb szívműtétet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Borfesztivál: Sokan a száraz homoki borokra esküsznek

A homoki borok kedvelője Király Levente szegedi színművész, Lukács János megyei rendőrfőkapitány és… Tovább olvasom