Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Előkészítő tanfolyamok: segítség vagy szelekció?

Szeged - Ne tartsanak fizetős felvételi előkészítő tanfolyamokat a középiskolák, mert ez egészségtelen szelekcióhoz vezet – mondja az oktatási államtitkár. Csakhogy az iskolavezetők szerint a problémát ez nem oldja meg – magánúton ugyanúgy kifizetik majd a szülők a pénzt, csak még a mostaninál is többet.
A végzős általános iskolásoknak szervezett fizetős felvételi előkészítő tanfolyamok megtiltását és „gyökeres kiirtását" tervezi Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Mint fogalmazott, az a baj a középiskolák által szervezett órákkal, hogy egészségtelen szelekcióhoz vezetnek. Akinek van pénze, hogy fizessen értük, nagyobb eséllyel kerül be az általa preferált intézménybe, mint az, akinek nincs.

– Az elképzelésnek azon része, hogy a közoktatásért ne kelljen fizetni, rendben is van – reagált a javaslatra Gál Béla, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. – A baj az, hogy a diákok egy része nem kapja meg azt a képzést, amely szükséges a kompetencia alapú középiskolai felvételihez. Sokan ekkor találkoznak először ilyen típusú feladatokkal, így ők nagy hátrányból indulnak, ha nem tudják begyakorolni.

Vásárhelyen nincs mit megszüntetni

Sem az önkormányzati középiskolákban, sem pedig a református egyház által működtetett gimnáziumban nem szerveznek fizetős felvételi előkészítőt – így ezeket az intézményeket a tervezett változtatás sem érinti.

– Ez a döntés leginkább a szülőket érinti hátrányosan, hiszen ők igényelték ezeket a tanfolyamokat, amelyek célirányos felkészítést adnak, ráadásul leveszik a vállukról a terhet, hogy tanárt keressenek a pluszórákhoz – mondta el véleményét Kis Gábor, a Deák Ferenc Gimnázium igazgatója. Hozzátette: rendelet zárja ki, hogy előnyben részesüljön, aki felkészítőre jár, így ez az intézkedés olyasmit akar megszüntetni, ami nem is létezett.

Az igazgatók abban egyetértettek: ha az iskolai előkészítőket megszüntetik, kevésbé felkészült diákok kerülnek be a középiskolákba. Mindemellett véleményük szerint a szülők továbbra is megtalálják majd a módját a felkészítő óráknak: magántanároknál, a jelenleginél is több pénzért.

Mennyibe kerül a felkészültség?

A Radnóti-gimnáziumban, ahol mindig telt ház van a felkészítőn, 28 óráért 10 ezer forintot kérnek, de mindig elmondják: a jelentkezések elbírálásánál semmiféle előnyt vagy hátrányt nem jelent az ezen való részvétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukránok furikáztak Eto´o Bentleyjével

A Bajnokok Ligája-győztes olasz Internazionale csatárának ellopott autóját tartóztatták fel a határrendészek Röszkén. Tovább olvasom