Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Előre bejelentették az ellenőrzést: piacokon vizsgálódik a NAV és a kormányhivatal

Előre bejelentették az ellenőrzést: piacokon vizsgálódik a NAV és a kormányhivatalHalász Barbara és Tandari Sándor – aki adja és aki kapja a hatósági szórólapot. Fotó: Frank Yvette
Szeged - Barátságosabb arcukat mutatják a hatóságok, amikor jelzik, hol és milyen ellenőrzéseket tartanak. A Mars téren már minden árus és őstermelő tud a várható vizsgálatról, de nem csak itt, az egész megyében nézi a szabályok betartását a hatóság.
– Már nem bántani jönnek, sokat finomodott az ellenőrzés – mondja az egyik baromfiszaküzletben Bozóki Tibor, amikor az előre bejelentett akciókról kérdezzük. Hangosbemondón ugyan nem hallották, de papírt kaptak róla, hogy szerdától előre bejelentett ellenőrzéseket végez a piacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

– 30 éve vagyok a Mars téren, a családomon keresztül is kötődöm ide, az ellenőrzést megszoktuk – mondja és sorolja az adóhivatalt, az ÁNTSZ-t, a fogyasztóvédelmet és az állatorvost. Úgy véli, miközben egyre nagyobbak az elvárások, finomodnak, emberbarátibbak az ellenőrzési módszerek.
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

A NAV október 26. és november 8. között megyeszerte ellenőrzi a piacokat és a vásárcsarnokokat. A számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépeket és a foglalkoztatottak szabályos bejelentését nézik kiemeltebben.

– Ilyen még nem volt a Mars tér történetében, hogy előre bejelentett ellenőrzésbe kezd a NAV – hangsúlyozza Németh István piacigazgató. Úgy véli, ha a traffipaxokról lehet tudni, akkor az adóhivatali akciókról miért ne lehetne, a négyszáz árusuk döntő többségének nincs félnivalója.

A mórahalmi Tandari Sándor is hallott a hatósági akcióról. – Lekopogom, engem még nem ellenőriztek, s így se jó, se rossz tapasztalatom nincs a hatósággal, de ez maradjon is így – mondja, miközben átveszi a szórólapot a piac munkatársától, Halász Barbarától.

Megtudtuk, osztogatták és ki is plakátolták a szórólapokat. Mindjárt kettőt is, mert az adóhivatal bejelentkezése után érkezett a kormányhivatal értesítése is. A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztály az őstermelőket ellenőrzi, s erre előre figyelmeztet is.

– A mezőgazdasági őstermelő köteles az igazolvány száma mellett a portékáját vagy az értékesítés helyszínét a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék" felirattal ellátni – olvastuk a bankautomata feletti szórólapon a nagycsarnokban. A kormányhivatal az őstermelői nyilvántartásban szereplő adatok valódiságát is fokozottan ellenőrzi.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dohányboltba tört be a baksi testvérpár

A rendőrség vádemelést javasol egy baksi testvérpárral szemben, akik megalapozottan gyanúsíthatóak… Tovább olvasom