Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Először mindig a menthetőket mentik

Szeged - Megvádolták a mentősöket, hogy nem foglalkoztak az egyik óvodással, aki a múlt heti pesti buszos karambolban sérült meg – és „félig" meghalt. A szigorú szabályok ezt nem teszik lehetővé – magyarázza a szakember.
Az múlt heti budapesti óvodásbusz-karambol után – ahol négy gyerek könnyebben, egy súlyosan egy pedig életveszélyesen sérült meg – sokan vádolták meg a mentőket: „nem foglalkoztak" azzal a klinikai halál állapotában lévő kisgyerekkel, aki a busz alá szorult. Mivel sokak számára érthetetlen, milyen szabályok alapján, milyen sorrendben látják el a mentősök a sérülteket egy-egy, a megyénkben is előforduló tömeges baleset helyszínén, a magyarázathoz Cserjés Andrea, a mentőszolgálat régiós orvosigazgatója segítségét kértük.

A főorvos előrebocsátotta: egy ilyen beavatkozást számtalan dolog befolyásolhat a sérültek számától, állapotától a helyszínre érkező mentőegységek számán át a tűzoltók jelenlétéig – de természetesen vannak az ellátásnak általános szabályai.

Gyakori a tömeges baleset

Szinte nem múlik el hónap, hogy ne történne tömeges – azaz legalább 5 ember sérülésével járó – baleset a dél-alföldi régióban. Nálunk, Csongrád megyében legutóbb július 24-én, Mórahalomhoz közel sérült meg 3 ember könnyen, 2 súlyosan, előtte pedig Vásárhely környékén a 47-esen történt 3 súlyos és 3 könnyű sérüléssel járó baleset. Mindkét esetben személygépkocsik ütköztek egymással.

A sürgősségi orvostan szerint – egy gyors helyzetfelmérés után – az életveszélyben lévők ellátása az elsődleges, őket követik a súlyos sérültek, és csak ezután kerülhetnek sorra a klinikai halál állapotában lévők közül azok, akiknek még vannak életfunkciói – például van keringésük. (A Pesten megsérült kisfiú semmilyen életjelenséget nem mutatott.) Legvégül látják el a könnyű sérülteket. Amíg az életveszélyes és súlyos sérültek ellátását végzik, nem kezdhetnek komplex, eszközös újraélesztésbe. Ennek az az oka, hogy az újraélesztés nagy erőket – legalább két embert – köt le, és ezeket elvonja a reális túlélési esélyű, de azonnali segítséget igénylő életveszélyes sérültek ellátásától. Mivel nem szeretnék elveszíteni azt, akin még jó eséllyel segíthetnek, ilyenkor – amíg nem érkezik több mentőegység a helyszínre – nem kezdhetnek komplex újraélesztésbe.

Olvasóink írták

  • 1. SP 2008. december 03. 21:50
    „Nehéz elfogadni a leírt választ, az indoklást.
    Szerintem minden jelenlévő mentős és tűzoltó kapott kiképzést újraélesztésre, szívmasszásra, lélegeztetésre. A tömeges baleset miatt nagyobb erővel kellett volna kivonulni. Minden jogsival rendelkező is valamilyen szinten képzett. Irányítási, szervezési hiányosságok talán felmerülhetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük a legszebb és legrondább Csongrád megyei épületeket

Csongrád megye - Az Év Csongrád Megyei Épületei játékunkkal az építészet és az építtetők helyi… Tovább olvasom