Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Elpálcázzák a vadásznőt, ha elejt egy új vadat

Szatymaz - Marosvölgyi Erzsébet, a Szatymazi Vadásztársaság egyetlen női tagja férfiakat megszégyenítő kitartással járja az erdőt duplacsöves puskájával esőben és fagyban. Társai őt is megpálcázzák, ha elejt egy vadat.
Marosvölgyi Erzsébettel nem kivételeznek a vadásztársai csak azért, mert nő. Ugyanúgy kiveszi a részét az etető- és magaslesépítésből, mint a férfiak, s az évszázados hagyományok is ugyanúgy vonatkoznak rá. Ha például kilő egy olyan állatot, amilyet addig még nem ejtett el, akkor őt is megpálcázzák, vagyis a vadra fektetve néhány ütést mérnek a fenekére.

– A Szatymazi Vadásztársaságban én vagyok az egyetlen nő. Mivel a társaim mind régi ismerősök, könnyen beilleszkedtem a csapatba – mondta Erzsébet, akit gyerekkora óta érdekelt a vadászat. Erdős vidéken laktak, ismerősei és rokonai között is szép számmal akadtak vadőrök és vadászok.

Marosvölgyi Erzsébet duplacsövűjével egész télen járja az erdőt. Fotó: Karnok Csaba
Marosvölgyi Erzsébet duplacsövűjével egész télen járja az erdőt.
Fotó: Karnok Csaba

– Az első vadászaton, úgy nyolc évvel ezelőtt, hajtóként vettem részt. Végig esett az eső, bőrig áztam. Akkor azt mondtam, hogy köszönöm szépen, de ebből soha többé nem kérek. A következő héten mégis azt éreztem, hogy mennem kell. Rájöttem, hogy a vadászatban nem az a lényeg, hogy mindent lekaszaboljunk. Ha kilövünk egy állatot, annak megvan az oka. Az első őzbak, amit elejtettem, például beteg volt – magyarázza Erzsébet, aki talán csak abban különbözik férfi társaitól, hogy benne nem él olyan erősen a vadászösztön. Előfordul ugyanis, hogy inkább elfordítja a fejét, ha meglát egy nyulat.

Erzsébet novembertől februárig szinte minden hétvégén vadászik. Reggel elindul, és délutánig járja az erdőt, a hátán cipelve a duplacsöves puskát. – Szinte már hiányzik, ha nem érzem a hátamon a súlyát. Hosszú kilométereket gyalogolok így, keresztül a szántáson, a pocsolyákon. Évről évre figyelem, hogyan változik a természet – mesél kedvenc időtöltéséről a fiatal nő, aki az egyik börzsönybeli vadászatra emlékezik vissza legszívesebben. – Több napon keresztül hajtottuk a vaddisznókat a hegyekben. Esett a hó, és több napra egy eldugott kis vadászházban rekedtünk, ahol még térerő sem volt. Úgy éreztem, tényleg a világ végén vagyok. Azóta sem tudtam olyan tökéletesen kikapcsolódni – mesélte.

Olvasóink írták

 • 15. csakhogy 2009. december 28. 15:09
  „Tisztelt vadászellenesek!

  Minthogy lentebb is látható valaki tudja mi a dolga a vadásznak. Van hivatásos vadász, akinek a munkáját törvény írja elő. van a vadász akire szintén vonatkozik az ide készítet törvény, de neki nem határoz meg külön feladatot, azt általában ha társaságban vadászik valaki a vadászmester és a hivatásos vadász írja elő részükre. És végül vannak a bérvadászok, akik területtel nem rendelekző vadászok. Ők azok akik megvásárolják a kilőtt vadat és a vadászati lehetőséget.
  Tehát aki azt mondja, hogy céltalan ölés az egész akkor az ezt a gyönyörű szakmát ami a törvény szerint is a vadászatról és a vad védelméről szól-nem ismeri. Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy mit kritizál az inkább hallgasson. Mert lehet állatvédő valaki aki álszent, és van aki úgy védi az állatot, hogy tudja mit miért kell tenni.”
 • 14. flexsnake 2009. december 22. 15:34
  „Szeretem a fegyvereket, ondhatni fegyverbuzi vagyok, de hogy állatra támadjak vele elképzelhetetlen, gyáva dolog. A fegyver azért van hogy megvéd magad, nem azért hogy megölj vele valakit. A valaki alatt állatok értendőek. Ha nagyon lövöldözni van kedve, menjen lőtérre.”
 • 13. flexsnake 2009. december 22. 15:32
  „ez csak sima gyilkosság. A vadászat valójában puszta kézzel rávetni magadat egy állatra és még élve foggal szétmarcangolni. Minden más csak az ember elferdült gondolkodásának terméke, hogy ő a király. Pedig egy nagyobb maci fél perc alatt széttépi.”
 • 12. kattib 2009. december 22. 10:04
  „Nagy-nagy képmutatás ez az egész vadászat Barátaim.

  Megismétlem, birkózz meg egy grizzly medvével, de cinkesek az esélyeid agy kicsinyét nevelgető őzzel is, a nyúl már más kategória, abban Te lehetsz a "Király". Vagy: a vadkacsa pechje, hogy lassabb mint a golyó.

  De te is lelassulhatsz egyszer, vigyázz.... és akkor haszontalanná válsz, síma fogyasztóvá, kenyérpusztítóvá.. Vadgazdálkodás, egyáltalán gazdálkodás: - olyan mint a demokrácia, nem a legjobb, sőt, de nincs alternatívája. Mert lusták vagytok kiötleni egyet. Inkább beöltöztök mint egy Rambo és majd megmutatjátok az "erőt" néhány megajoule formájában, esélyt sem adva a szerencsétlen állatnak.

  Én az állatokkal vagyok, viszem nekik a répát, egyebet az erdőnkbe és nincs az a kóbor kutya amelyik ne jönne oda hozzám és a családtagjaimhoz. Mert a Világ egy ökológiai konstelláció. Te viszont a bálnákat is megölnéd. Gondold át.”
 • 11. Zotty 2009. december 22. 09:24
  „Parttalan és a töbi vadász:

  TEGYETEK MÁR KÜLÖNBSÉGET! NE ÉRTETLENKEDJETEK!

  Vadgazdálkodásra szükség van, amit a hivatásos vadászok el is végeznek. (Persze a vadgazdálkodás is azért szükséges, mert az ember miatt az önszabályozó folyamatok már nem működnek.)
  DE A HOBBY VADÁSZOK AKKOR IS GYILKOLNI MENNEK ODA! AZÉRT, hogy életeket oltsanak ki. Csak mert ők ezt is megtehetik.

  A motivációval van a gond: A vadgazdálkodó vadásznak ez a munkája (ez OK). A hobby vadászok kedvtelésből mennek gyilkolni (ez NEM OK).”
 • 10. Bond 2009. december 22. 08:54
  „Senki nem ítéli el a vadgazdálkodó vadászokat szerintem. Szükséges rossz, mint a vágóhídi munkás vagy a hóhér. Aki viszont meg tud ölni egy állatot annak érzelmileg el kell tudnia zárkóznia, ugyanúgy, ahogy egy sebész se érezheti át a beteg szenvedését akit éppen operál mert rontana a hatásfokán.

  Arról viszont vitatkoznék hogy a vadászok hány százaléka választotta ezt a foglalkozást kötelességtudatból és hányan élvezetből.”
 • 9. Parttalan 2009. december 21. 22:53
  „Kedves CID!

  Kétségtelen, hogy létezik az általad leírt típus is. Ha rajtuk múlna, nem lenne szinten tartható a vadállomány létszáma. Szerencsére azonban még mindig vannak elegen olyanok is, akik kellő felelősséggel veszik ki a részüket a tájékozatlanok által kizárólag érzelmi alapon elítélt vadgazdálkodásból.”
 • 8. CID 2009. december 21. 22:15
  „Partalan : Neved kicsit megtévesztő. Dilettánsok ? A sok úrivadász a puskája nélkül, egy nagyrakás semmi. Jó esetben órákon át várnak, hogy puskavégre kerítenek egy élőlényt, és több száz méterről ledurranthassák, a hiper szuper puskájukkal, és nem azért mert enni akarnak, hanem, mert élvezik, és trendi. Rossz esetben ülnek, isznak a magaslesen és eléjük hajtják, csalogatják az állatokat. Ez szánalmas, gusztustalan, és az ilyen .... bezárnám egy karámba egy feldühödött vadkannal ( persze max. egy kést kapna, az agyar ellentételezése képpen) , oszt lássuk mennyire ...gyerek a stüszivadász. A vadgazdálkodás más kérdés, de a legtöbb hétvégi vadásznak semmi köze hozzá. <moderálva...>”
 • 7. Parttalan 2009. december 21. 22:01
  „Bár a cikk elég naiv, mégsem annyira, mint az "állatbarát" hozzászólók véleménye.
  Mit gondoltok dilettánsok, melyik faj tölti be az emberlakta területeken ma a csúcsragadozó szerepét?
  Talán azt képzelitek, hogy vadgazdálkodás néllkül-(ha egyáltalán van fogalmatok a kifejezés tartalmáról) gazdagabb lenne a civilizáció sújtotta területek állatvilága?
  Az állatok védelme nem görcsös szentimentalizmust kell hogy jelentsen, hanem élőhely megóvást, téli etetést és szükség esetén gondozást .
  Ami a vadászellenességet illeti, ez ma igencsak trendi, bár szerintem csak egyszerűen savanyú a szőlő.”
 • 6. kattib 2009. december 21. 14:50
  „Mindenkinek, aki a vadászat "szerelmese": elveszed egy állat életét azért, mert ez a passziód. És ez érvényes a húsfogyasztókra is. Én magam is utóbbi kategóriába tartozom, és ilyen értelemben a pokol tüzén fogok elégni, tudom. De: ha rajta múlna csak szintetikus húst ennék. Miattam légynél nagyobb állat ne veszítse el az életét.

  Atti414: néztél már bele kilőtt vad üveges tekintetébe? Szerinted valóban van objektív indok arra, hogy a védtelen állat életét elvegyük? Birkózz meg egy grizzly medvével - de csak ha meg akarod enni, mert őt ez motiválja - és meglátjuk az eredményt. Puskával könnyű és tort ülni kellemes.”
 • 5. Hmmm... 2009. december 21. 14:10
  „Vannak hivatasos vadaszok, akik gondoskodnak a vadallomany egyensulyarol es minosegi ellenorzeserol. A vadaszat inkabb a friss levego szeretet szamomra is mint a termeszete, hiszen megolik a kiszemelt peldanyt. A szantofoldekrol pedig nem kiloni kell a vadakat, hanem elterelni oket! Kerites epitese, megfelelo etetes, hogy ne fanyalodjanak az allatok a vetesre.En eppen egy ilyen "veszelyes" helyre fogok koltozni es alig varom, hogy telen lathassam es szukseg eseten segithessek az erdei allatokon.Termeszetesen a portamat korbekeritem es a kis fak torzseit megfelelo odafigyelessel probalom vedeni. Ha a vad kart okoz, nem az o hibaja, hanem aze, aki nem teszi meg a szukseges intezkedeseket.”
 • 4. Zotty 2009. december 21. 13:58
  „Rühellem a hobbi gyilkosokat. Ezek az az emberek azért mennek oda, hogy GYILKOLJANAK, és NEM AZÉRT, mert ez a munkájuk (azaz, hogy a vagállomény egyedszámát szabályozzák).

  A hobbi gyilkosok egyszerűen azért ölnek, mert megtehetik.

  Atti414: Elvileg pszichopaták nem kaphatnak, de ha megnézed a Pécsi egyetemista srac ámokfutását, akkor látod, hogy mégis sok beteg ember tarthat fegyvert.”
 • 3. atti414 2009. december 21. 10:41
  „Szerintem szükség van a szabályozott, ellenőrzött vadgazdálkodás miatt a vadászokra. Senki sem örülne ha pl. a rókák túlszaporodnának egy területen. A termőföldeken is nagy károkat tudnak okozni a pl. a nagyvadak. Pszichopaták pedig nem kaphatnak fegyvert tudomásom szerint.”
 • 2. kattib 2009. december 21. 10:31
  „Nagyon beteg dolog ez, pláne ha egy nő gyakorolja, attól aztán igazán beteg dolog ez a szemfényvesztés.......a vadászat barbár, primitív dolog.”
 • 1. Bond 2009. december 21. 10:03
  „Akárhogy próbálják szépítgetni, a sportvadászok mind kezdő pszichopaták, vagy kisebbségi komplexussal küzdő emberek, akiknek kell, hogy valami náluk gyengébbet bánthassanak. A többi vadászra se lenne szükség, ha nem borítottuk volna fel az egyensúlyt.

  Ne keverjünk már bele a természet szeretetét, ez az álszentség csúcsa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csúszott egy autó az E75-ösön

Szeged - Az E75-ös főúton Szeged határában - a logisztikai központnál - egy személygépkocsi csúszott… Tovább olvasom