Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Elpusztulnak a fiatal vadak az árvízben

Óriási károkat okoz a vadállományban az árvíz. Hogy pontosan mekkorát, csak a víz visszahúzódása után lehet megállapítani – de sok tízmilliósra becsülhető a veszteség. Rengeteg vadmalac, őzgida pusztul el, a vadkacsák fészkét is elviszi a víz.
A hullámtérben világra jött vadmalacok száz százaléka leli vesztét ekkora árvízkor, az őzgidák legtöbbje ugyancsak – halljuk Somodi Istvántól, a Kiskunsági Nemzeti Park mártélyi tájvédelmi körzetének természetvédelmi tájegységvezetőjétől. Az őzek közül nagyon sok felnőtt egyed is megfullad. – Kétezerben az én területemen, az algyői híd és Mártély között kereken száz elhullott őzet találtunk a hullámtérben az árvíz levonulása után – mondja a szakember. A megye összterületén tehát ennek többszöröse lehet a a veszteség.

Miért nem mennek az állatok a mentett oldali területre, amikor még csak jön a víz, és száraz lábbal elmenekülhetnének előle? Azért, mert, ha csak lehet, nem akarják elhagyni otthonukat, a hullámteret, és sokszor nincs is rá szükség, hiszen „normál áradásnál" maradnak a területen elöntetlen, magasabb részek. Amikor tehát a hullámtér mély fekvésű területeit elönti a víz, nem a töltés felé menekülnek, hanem a folyópart felé: az ugyanis magasabb fekvésű a hullámtér többi részéhez képest. Itt az állatok összezsúfolódnak, egyre kisebb területre szorulnak, fogy a táplálék, s amikor már végképp úszni kénytelenek, legyöngültek, és különben sem bírják az alig néhány fokos vizet. Vadászok, halászok egyébként – ha az áradás később jön, s a víz eléri a tizenegynéhány fokos hőmérsékletet – szoktak vadmentést végezni, de ilyenkor semmi értelme: a hideg vízben pár percen belül elpusztul a vad. Az is megtörténik, hogy a kimentett állat visszaugrik a vízbe, és ismét az elöntött hullámtérbe menekül, ahonnan kihozták.

A földön, bokrokon fészkelő madarak eleve nem tudtak fészket rakni idén a hullámtérben. Sőt a vadkacsák – melyek a fűzfák vastagabb ágain vagy odvaiban fészkelnek – fészekaljai is megsemmisültek, hiszen jóformán a lombkorona magasságában van a víz. Ilyenkor gyakran lehet látni párban úszkáló tőkés récéket: az ő fészküket is kiöntötte az áradás, majd később megkísérelnek újra fészket rakni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működnek a szökőkutak Szegeden

Kilenc szegedi szökőkútból hetet elindítottak május elsején. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. 17… Tovább olvasom