Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elpusztult, mielőtt Németországba kerülhetett volna Léna

Domaszék, Szeged - Nagy Tamásnak azt mondták a Tappancsnál, örökbe fogadhatja Lénát, az idős magyar vizslát, amit még ő talált májusban Domaszéken. Végül mégsem kaphatta meg a kutyát, ami Németországba került volna, ha meggyógyul. A Tappancs szerint a férfi több okból sem lett volna felelős gazdája Lénának.
– A domaszéki tanyánkhoz vezető földúton találtam május 20-a környékén egy fajtatiszta magyar vizslát. A tíz év körüli kutya egyáltalán nem keltette kóbor eb benyomását. Látszott, hogy törődött vele a gazdája. A tanyánál lévő központi postaládákra hirdetményt ragasztottam, kerestem a vizsla gazdáját, de senki sem jelentkezett. A június 4-i viharban elszökött a kutya – kezdte történetét Nagy Tamás.

Utána újabb hirdetményt ragasztott a postaládákra, és bejárta a környéket a kutyáért, de nem találta. Ezért június 9-én felhívta a Tappancs Állatvédő Alapítványt, ahol már ott volt a vizsla, telefonon beazonosították egy, az oldalán található régi sérülés alapján. A kutyában nem volt chip. A 38 éves férfi, aki méhészkedésből tartja fenn magát, és mellette vadászik, jelezte, szeretné örökbe fogadni a kutyát.

– Ennek nagyon örültek. Közölték, a karantén után mehetek a kutyáért. Két hétig tartották megfigyelés alatt a vizslát, amit Lénának neveztek el. Két hét után meglátogattam, de még három hét türelmi időt kértek a szükséges oltások felvételére. Vállaltam, hogy 4500 forinttal hozzájárulok a költségekhez – mondta Nagy Tamás.

– Pár nap elteltével hívtak a Tappancstól, hogy tévedés történt, Lénát az állatvédő alapítvány nemzetközi adatbázisán keresztül örökbe fogadták egy fénykép alapján az interneten. Nem kaptam választ arra, hogyan történhetett ez meg, és elmondtam, a nyilvánossághoz fordulok az ügyben. Ekkor közölték, a kutya megtalálásakor több jogszabályi kötelezettségnek nem tettem eleget, nem jeleztem például a hatósági állatorvosnak, hogy találtam egy vizslát – mondta Nagy Tamás. Hangsúlyozta, állatbarát lévén a gazdát kereste elsőként, nem a jogszabályban előírtakat tartotta szem előtt. Elmondása szerint később felhívták a Tappancstól, és elnézést kértek tőle. Azt mondták, a kutyáról készült fényképpel, két tanú aláírásával ellátott nyilatkozattal és a hatósági állatorvosi igazolással kiadják neki Lénát.

Lénát Németországba adják örökbe. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– A hatósági állatorvos elmondta, nincs jogköre ilyen igazolást kiadni. Személyesen beszéltem Farkas Gabriellával, a Tappancs vezetőjével, aki megköszönte, hogy felhívtam a figyelmüket az adminisztrációs hibára, majd elmondta, nem adják örökbe nekem Lénát, mert sérülhetnek a nemzetközi kapcsolataik. Felajánlottam, végezzenek környezettanulmányt, de elzárkóztak ettől. Elmondták, nem én vagyok a kutya eredeti gazdája, ami el is szökött tőlem, és nyugodjak meg, jó helyre kerül Léna, lakásban él majd, és ágyban fog aludni Németországban – mondta Nagy Tamás.

Szerencsés Tilla, a Tappancs Állatvédő Alapítvány munkatársa elismerte, felvették gazdajelöltnek Nagy Tamást, de ez – mivel betegség miatt helyettesítések voltak – nem került be a „nagy könyvbe". Elmondása szerint az is megzavarta a helyettesítőt, hogy Nagy Tamás a vizsla gazdájaként mutatkozott be.

– Nem gondoljuk, hogy egy olyan ember, aki nem érzett benne chipet a megtaláláskor – bár régi kutyásnak vallja magát –, nem kezdi el az orvosi ellátását – veszettségi megfigyelés, oltás, chip beadása –, nem zárja be vihar idején biztonságos helyre a frissen talált kutyát, akit még nem is ismer, az felelős gazdája lenne Lénának – mondta Szerencsés Tilla, hozzátéve, naponta utasítanak el gazdajelölteket, csak ők nem fordulnak a nyilvánossághoz.

A Tappancs változtatott az örökbeadási szabályzatán. „Azért küldjük ezt a tájékoztatást, mert ezeket a változtatásokat a lakosság részéről többen nem fogadták kitörő lelkesedéssel, és az elmúlt hetekben többször is fenyegetőztek újsággal, hatósággal" – írták július 10-i levelükben.

– Az a változás, hogy ezután már nem adunk kizárólag kerti tartásra kutyát örökbe. Ez elsősorban azért született, mert csak idén több mint 20 kutyát adtak le menhelyünkre azért, mert lakásba költöznek, ahová kutya nem vihető, mert szerintük nem való lakásba. Tiszteljük mások véleményét, de szerintünk kutya elsősorban ember mellé, ember közelébe való, és ott is érzi jól magát. A Nagy Tamás-ügy maximum előtérbe hozta a problémát – mondta Szerencsés Tilla, aki hozzátette, szerinte tökéletes helye lesz Lénának Németországban. – A német szervezet nagyon szigorúan ad örökbe, utánkövetéssel. Mi pedig nem egy vizslát adunk ki külföldre, hanem ezt a kutyát egy kertes házba, ahol szabad bejárása van a lakásba, és ahol soha nem lesz felügyelet nélkül. Egy idősebb kutyáról van szó, aminek a kora miatt már nincs nagy mozgásigénye, az ember közelsége viszont annál inkább fontos számára. Mi nem nyerészkedünk a kutyákon. A német szervezet kizárólag a kutyák ivartalanítását és az útlevélköltségét finanszírozza alapítványunknak. Nekünk az a legfontosabb, hogy minden kutyánk biztonságban, szeretetteljes családban legyen, és mi ezt Nagy Tamásnál nem láttuk biztosítva.

Kedd délután kiderült, hogy Léna elpusztult

El kellett altatni tegnap Lénát, a tíz év körüli magyar vizslát – tájékoztatta lapunkat Szerencsés Tilla, a Tappancs Állatvédő Alapítvány munkatársa. Elmondta, hogy a kutya már fulladozott, nem tudott rajta segíteni az állatorvos. Lénát elaltatták, és kedden fel is boncolták. A kutyában öt 30 centis szívférget találtak, ami a halálát okozta. Nagy Tamás  hétfőn még meglátogatta Lénát a menhelyen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra vonatok viszik az utasokat a szegedi vasútvonal teljes hosszán

Korábban 40-50 perces késések voltak, mert Balástya és Szatymaz között meghibásodott a felsővezeték-rendszer, így ezen a szakaszon autóbuszok vitték az utasokat. Tovább olvasom