Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elpusztult Nuru, a zsiráf

Szeged - Elpusztult a Szegedi Vadaspark egyik zsiráfbikája. Nuru halálát nagy valószínűséggel bakteriális fertőzés okozta. Az állat tetemét kipreparálják, a fővárosi állatkertben állítják majd ki. Helyére új példány érkezhet Szegedre.
December 18-án este még jó étvággyal falatozott napi szénaadagjából Nuru, a Szegedi Vadaspark recés zsiráfja. Másnap reggel gondozója már kimúlva találta az állatot bokszában.

– Egyből látszott, hogy nem baleset vezetett a halálához, hiszen nem voltak rajta külsérelmi nyomok. Bélcsavarodásra, idegen testre vagy fertőzésre gyanakodtunk. A vadaspark állatorvosa rögtön felboncolta Nurut, az első két feltételezés kizárható. Jelenleg a bakteriológiai vizsgálat eredményére várunk, de nagy valószínűséggel fertőzés vezetett a zsiráf pusztulásához – hallottuk Veprik Róberttől. A vadaspark igazgatójától megtudtuk: a clostridiumbaktériumok okozta fertőzések sajnos előfordulnak az állatkertekben, leggyakrabban a patások körében. Ilyen baktériumok főleg a talajban élnek, de megtalálhatók a szennyezett élelmiszerekben és a bélben is. Az általuk termelt mérgek vezetnek az állatok pusztulásához. Védőoltás nincs ellenük. Bármikor előkerülhetnek, és megtámadhatják a legyengült immunrendszerű állatokat. Pár éve az antilopoknál történt hasonló elhullás. Tavaly a fővárosi állatkert elefántja pusztult el.

Egy éve még hárman rótták a szegedi kifutót – mára ketten maradtak. Fotó: Schmidt Andrea
Egy éve még hárman rótták a szegedi kifutót – mára ketten maradtak.
Fotó: Schmidt Andrea

A másik két zsiráf, Thabo és Luke jól van. Jobban megviselte gondozóik lelkét Nuru elvesztése, mint társaiét, hiszen az Afrikában őshonos csapatoknál ez gyakran előfordul. Nuru tetemét kipreparálják, a Fővárosi Állat- és Növénykert bemutatóján állítják ki.

A három zsiráfbika fajmegmentési programban érkezett Szegedre tavaly februárban. Mivel nem állatkerti mulasztás vezetett Nuru pusztulásához, a Szegedi Vadaspark hamarosan új egyedet kaphat.

Olvasóink írták

 • 11. Született-feleség 2012. január 04. 10:09
  „Szegény Nuru! Kívánom azonban, hogy legelésszen vidáman az égi legelőkön. :)”
 • 10. jq 2012. január 04. 08:59
  „A tetanusz is clostridium, mégis van ellene védőoltás”
 • 9. Ebgondolat 2012. január 03. 16:18
  „8. meska 2012.01.03. 14:59
  Valóban! Abban is van valami, amit te és csupika mondtok.”
 • 8. meska 2012. január 03. 14:59
  „Együttérzésem a gondozóknak....Én speciek örülök, hogy Pesten lesz...nézegessen az kitömött állatot, akinek van hozzá gusztusa. Milyen az már...”
 • 7. csupika 2012. január 03. 14:55
  „Nagyon sajnálom szegény Nurut :(
  És örülök, hogy nem itt állítják ki, nem esne jól látni úgy, hogy tudom: ő itt élt, és hamarosan csak egy kitömött test lesz :(”
 • 6. Ebgondolat 2012. január 03. 13:53
  „Amúgy valaki árulja már el nekem, hogy a Szegeden elpusztult szegedi zsiráfot miért Budapesten állítják ki és miért nem Szegeden?
  Vagy a szegedi látogatók csak addig fontosak, amíg leperkálják a belépő, bérlet árát?”
 • 5. Ebgondolat 2012. január 03. 13:49
  „Komolyan mondom, ezen szegény elpusztult zsiráf is sokkal több részvétet ébreszt bennem, mint jónéhány ember, akiknek haláláról olvashattam vagy olvasni fogok!
  De legyen egy jó hír is:
  A Vadaspark honlapján (zooszeged.hu) a webkamerán már láthatóak a látogatók elől még elzárt pingvinek, amint nagy élvezettel úszkálnak az európai módon kialakított medencéjükben.”
 • 4. gorgó 2012. január 03. 11:37
  „moderálva offtopic”
 • 3. szunyi 2012. január 03. 11:04
  „:(

  Utolsó napján még láttunk. Semmi nem látszott rajta.”
 • 2. Mike3 2012. január 03. 09:49
  „ez az igazi tragédia :(”
 • 1. chsillus 2012. január 03. 09:33
  „:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rangsorban az SZTE

Két magyar egyetem – közte a szegedi universitas – került a Leiden University 2011–2012-es európai rangsorára. Tovább olvasom