Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Elromlott a szegedi pormérő

Szeged - Néhány héttel ezelőtt elromlott a szegedi mérőműszer, ezért nem tudni, mekkora a szálló por (PM10) mennyisége a levegőben.
Elromlott a szegedi mérőműszer, ezért nem tudják megmondani a szakemberek, hogy mekkora a szálló por (PM10) mennyisége a megyeszékhely levegőjében (a javítás várhatóan jövő szerdáig tart). Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség munkatársai a finomabb szemcséjű szálló por (PM2,5) mennyiségét figyelik, ennek a pornak a mennyisége a levegőben hasonló tendenciával változik, mint a nagyobb szemcséjű pornak.

- A finomabb szemcséjű pormennyiség megfigyelése mellett a környező mérőállomások adatait figyeljük, mint például Dunaújváros vagy Szolnok. Úgy tűnik, az Alföldön meghaladhatta az 50 mikrogramm/köbmétert a porszennyezettség (ez az egészségügyi határérték), de csak egy-egy napon, nem pedig huzamosabb ideig - tudta meg a delmagyar.hu Szécsényi István laboratóriumvezető-helyettestől.

Azt tehát nem tudni, hogy az elmúlt hónapban (október 5.–november 5.) mekkora volt a szállópor-szennyezettség (PM10) a szegedi levegőbe (országosan jellemzően magas), a finomabb porszennyezettségről azonban vannak adatok. Október 29-én az előző napi 20,5 mikrogramm/köbméterről 48,69-re ugrott a PM2,5 jelenléte a levegőben, és ezen a környéken mozgott az értéke a következő napokban. November 3-án 59,56, november 4-én pedig 75,46 mikrogramm/köbmétert mértek.

Illusztráció: internet
Illusztráció: internet

A porszennyezettség az időjárástól, az üzemek és a fűtés modernizációjától, valamint a forgalom nagyságától függ. A szálló por (PM10) egészségügyi határértéke 50 mikrogramm/köbméter. A szakemberek szerint a megyeszékhelyen évente legalább 100 olyan nap van, amikor túllépi a porszennyezettség az egészségügyi határértéket. Ráadásul a szegedi mérőállomás közlekedési jellgű – ez azt jelenti, hogy nem a város levegőjéről nyújt adatot, hanem a forgalom miatti szennyezettséget méri.

Télen több por van a levegőben: sokan autóval járnak, a szilárd tüzelésű fűtésnek pedig nagyobb a porkibocsátása. A borús, szélcsendes időben nem tud kitisztulni a levegő, ezért nő a szennyezettség. Szegeden vasárnapig nem lesz nagyobb szél, ami kitisztíthatná a levegőt, vagyis várhatóan tovább nő a porszennyezettség. A jövő hét elején már erősebb déli szélre kell számítani, de a jövő hétvégi hidegfront és viharosabb erejű északi szél tisztítja ki igazán a szegedi levegőt – tudtuk meg a meteorológiai szolgálat szegedi állomásának munkatársától. A porszennyezettséget az esős idő is csökkentené.

Tájékoztatás és riasztás

Mivel az egészségügyi határt szinte lehetetlen betartani, ezért határozhatták meg a szálló por küszöbértékét a környezetvédelmi és
 

vízügyi, valamint az egészségügyi minisztérium szakértői az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen – svájci mintára – 75 mikorgramm/köbméternél. Ha a mért adat két egymást követő napon ennél magasabb, akkor arról az önkormányzatok kötelesek tájékoztatni a lakosságot. Riasztást kell elrendelni, ha a pormennyiség meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert két egymást követő napon, és a meteorológiai előrejelzések szerint nem lesz javulás.

Riasztás esetén

Szmogriadó esetén városi tervben szabályozott intézkedéseket kell végrehajtani. Korlátozni kellene a forgalmat, a lakosságot pedig fel kellene szólítani az otthonmaradásra.

A minimális por is probléma

Nincs olyan kis mennyiségű szálló por a levegőben, ami ne okoznak problémát az érzékenyebb lakosoknak. Ilyenek az idősek, a gyerekek, a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi problémákkal küszködő emberek. A szálló por hatására kialakulhatnak a panaszok, vagy a meglévőket súlyosbíthatja a szennyezettség. Néhányan már most is maszkkal, kendővel az orruk/szájuk előtt közlekednek az utcán Szegeden.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. alfoldi 2010. november 17. 23:48
  „Szegeden rengeteg a por.

  Az autók pedig renre kevergetik, kevergetik, nehogy leülepedjen.

  A por egy olyan űrhajó, amely a tüdőnk legrejtettebb zugába is elviszi a kórokozókat.

  Az a csoda, hogy csak ennyien halunk meg.

  Lobbizzunk tovább tehát a porkoeverők egyébként mindennél fontosabb érdekei szerint!”
 • 29. jozko 2010. november 09. 22:39
  „CsImre:

  Tanultam a levegőbe szuszpendált szilárd /vagy folyékony/ részecskékről, amiket gyüjtőnéven többnyire szálló pornak hívnak.
  Ismerem a szmogképződés folyamatát, ennek fotokémiai reakciójaként létrejövő, az egészségre káros ózon létrejöttének veszélyét.
  Tudomásom van arról, hogy ezeknek legnagyobb generálója a közlekedés, motorizált világunk, illetve a tökéletlen tüzeléstechnikai eszközök.

  Egy időben a szakmámba is vágott ennek egy része, de nem akartam erről itt értekezni.

  Szerintem alaposan félreértetted a hozzászólásaim lényegét /és célját/.

  Ettől azért még mindketten jól alhatunk!”
 • 28. CsImre 2010. november 09. 00:16
  „jozko:

  Akkor megint írom: azt a port, amit a műszer mér, nem látjuk, mert ez nem az út pora.”
 • 27. Moon 2010. november 08. 16:46
  „Le kell porolni! Ennyi az egész.”
 • 26. jozko 2010. november 08. 07:48
  „Lepkehálót minden közterület takarítónak!
  Legalább olyan hatékony porfogó, mint amilyen hatékony takarító eszköz a szúróbot...”
 • 25. ValakiaSOKKözül 2010. november 08. 07:04
  „http://www.frigotrade.hu/klima/legtisztito.php”
 • 24. kreatív 2010. november 07. 19:31
  „A gyermekek kognitív fejlődését az első öt év során hátrányosan befolyásolhatja, ha az anya a terhesség alatt szennyezett levegőjű városban élt. A Columbia Center for Childrens Environmental Health (CCCEH) által támogatott, Krakkóban végzett kutatás, amelynek eredményeit az Environmental Health Perspectives-ben közölték, megerősíti egy korábbi, New Yorkban végzett vizsgálat eredményeit.A kutatók azt találták, hogy azok a gyerekek, akik magzati korban viszonylag magas koncentrációban találkozhattak policiklusos aromás szénhidrogénekkel (a terhesség alatt az anya által belélegzett szennyezett levegő útján), szignifikánsan alacsonyabb pontszámot értek el egy logikai képességeket és intelligenciát mérő teszten 5 éves korukban, mint szerencsésebb társaik.”
 • 23. kreatív 2010. november 07. 18:33
  „Ez a por nem a klasszikus, általános értelemben használt porszennyezés!!!! Ez elsősorban a gépjárművek kipufogógázából származó!!! Oka: a városon keresztül haladó BALKÁN !!!!
  Felelőtlenség, jogi értelemben is bűn éveken át kitenni a 43-as út mentén élőket ennek az ártalomnak!!!!

  Azonnali kerülőútra terelés /Szeged Algyő, Hmvhely, Makó/ a megoldás, minél sürgetőbben, még a híd-átadás előtt!!!

  Más... levegőszennyezés mérés.....ki a felelős a mérés elmaradásáért, ki a felelős a pótkészülék hiánya miatt???!!!

  Ki, ki ...ki.....???.

  Uniós parlament elé az ügyet!!!

  Lásd még: http://vimeo.com/5155199”
 • 22. jozko 2010. november 07. 18:12
  „13. CsImre:

  Én az "útkaparókkal" hasonlítottam össze a csak látványtakrítás végző "botkatonákat"-akik nemhogy kukát vagy talicskát és takarítóeszközöket nem visznek magukkal, de a szúróbotjuk se és be a bokrok alá....

  Ha a foglalkoztatásuk nem csak a szavazóbázis gyarapítását szolgálja, akár az út szélén összegyült, leginkább por halmazállapotú szemét összeteakarítására is bevethetnék őket!

  Így a foglalkoztatásuk csak látványtevékenység, pénzkidobás, polgárbőszítés...
  Az útpadka seprő gépek a takarítást csak részben végzik el...
  Hozzá sem férnek a legtöbb koszt összegyüjtő helyekhez!

  Egyszóval nem csak mérni-takarítani is kellene!
  Mérőműszer nélkül is látjuk, érezzük a port, a koszt...”
 • 21. K.T. 2010. november 07. 15:31
  „Jól megszívtuk!
  Szó szerint és képletesen is.

  Annyi mindenben verseng Botka Debrecennel, a mérőműszerek telepítésének számában vajon miért nem?
  Helyette inkább "rendre utasít" és kijelenti a nagy nyilvánosság előtt hogy egy műszer nem műszer és szarik a maga által szignált szegedi rendeletre.
  Ki fogja megállítani folyamatos ámokfutását????”
 • 20. zongorista 2010. november 07. 14:27
  „g28!
  Csodálkozom......Ha nem nyúlnak a parlagfűhöz(amit irtani kötelző!!!) akkor évek múlva úgy elszaporodik, ahogyan elszaporodott már a szeméttelep környékén, ha jól megfigyeled, embermagasságnál is nagyobbra nőnek....!!!!Már csak akkor vágják le, amikor már rég elszórta az összes magját!És az egész kezdődik előlről csak hatványozott mennyiségben!!!!!
  Hogy hasznos gyógynövény, azt meg mondd annak, aki ettől szenved, meg a gyereke is ettől szenved, stb,.,.,!!!!
  Egyébként egészségedre!
  Diófalevél:érdekes....sokan meg tudják oldani mégis, hogy ne kelljen elégetni.”
 • 19. sagan 2010. november 07. 11:13
  „Ami rendívül fontos,de a cikk sem közli,hogy a határérték túllépésnek is van éves határértéke!

  A szakemberek szerint a megyeszékhelyen évente legalább 100 olyan nap van, amikor túllépi a porszennyezettség az egészségügyi határértéket. vs. Az eü.határérték túllépésének évenként tűrhető esetszáma 35.

  "A finomabb szemcséjű pormennyiség megfigyelése mellett a környező mérőállomások adatait figyeljük, mint például Dunaújváros vagy Szolnok. "
  Ez meg kb a vicc kategória.”
 • 18. g28 2010. november 07. 09:34
  „Zongoristának szól, hogy a frissen odahordott földben természetes, hogy a parlagfű megjelenik, - olvasson utána - pár év múlva, - ha nem nyúlnak hozzá - el fog tűnni, - védi a földet a kiszáradástól. Hasznos gyógynövény, csak akkor okoz gondot, ha a levegő nagyon szennyezett - erről volt már cikk a delmagyar-ban.
  Sok-sok fát kellene ültetni, ezzel védekezni a levegőszennyezés ellen. Komposztálni kellene a lehullott faleveleket is, de a diófalevél állítólag erre nem alkalmas. Mit is kezdjenek vele?”
 • 17. papsajt 2010. november 07. 08:50
  „Nem baj,januártól nem jönnek be szegedre a kamionok, Botka megmondta :)”
 • 16. DobóI 2010. november 07. 05:35
  „Nem elromlott, eldugult a sok portól, amit a takaritás hiánya okoz!”
 • 15. zz 2010. november 06. 21:47
  „egy kis videó a PM10-ről kicsit hatásvadász de a lényegét megmutatja ennek a pornak http://vimeo.com/5155199”
 • 14. zongorista 2010. november 06. 21:37
  „4.! Hasonló gondok itt Gyálaréten!!!!
  MInden hiába! Az emberek nem örülnek ennek a szép napfényes időnek, mindent égetnek, amit csak lehet, nehogy már a gyerekek kint lehessenek a szabadlevegőn!!!!!Ez így van minden évszakban.NIncs kivétel.
  Ha lehet, minél több diófalevelet égetnek.
  A hidegben meg sokan szeméttel fűtenek.Az meg a kéményekből fel (de inkább lefelé terjengő) füstből látható és érzékelhető.
  Sokszor látni Gyálarét alatt a töltés oldalából felszálló fekete füstöt is,,,,,,vajon mit éget és ki???!!!
  Kár, hogy nem jönnek ki ellenőrizni alkalomszerűen a fenti cikkben elmített felügyelőség munkatársai...
  A csatornázás után a "főút" két oldalára meg ki tudja honnét hozott földet teritettek, amiben rengeteg parlagfűmag volt, így az is rettentően elszaporodott a faluban és a környékben.stb...stb...
  Sokan elfelejtik, hogy a környezet a gyerekeinké, unokáinké.......!!!!!”
 • 13. CsImre 2010. november 06. 19:41
  „A szemét hogy jön ide? Az út szélén álló szürkés por nem az a szálló por, amiről szó van, még akkor se, ha fölkavarja egy nagyobb jármű.”
 • 12. Titanilla 2010. november 06. 16:56
  „Minden takarításkor tapasztalom, 5-6 ember egy csapatban egymást akadályozza a szemét felszedésében. /ezt Hofi Géza mondta ,csak Ő a focistákra vonatkoztatta/ Tényleg azt a 2-3 szemetet amit már nem lehet kikerülni fölszúrják, azután egész délelőtt az eperfa alatt üldögélnek. Egy alkalommal valaki kiszólt az ablakon hogy ott a sok szemét, miért nem szedik föl, na erre fölálltak, és sietve elvonultak. A szemét ott maradt. Arra meg végképp alkalmatlanok, hogy a bokrok aljába besodort szemetet kiszedjék.”
 • 11. jozko 2010. november 06. 15:29
  „A por nem a műszertől lesz több vagy kevesebb.

  Azt a sok léhűtű közterületi "botkatonát" miért fizeti a város!
  Drága /új/ formaruhában, 25-40 évesen, szúróbottal és nylon zsákkal a kezükben flaglnak a városban, felszúrnak néhány apró szemetet /amin éppen átesnek/!
  Vagy el kell zavarni mindet, vagy hasznos munkára fogni!

  A régi útkaparók molnárkocsi-szerű kerekes alkalmatosságon vitték magukkal a kukát, söprűt, lapátot-és takarítottak!
  Ezt az anolpark-őr eleganciát nyugodtan ek lehetne felejteni!
  Nem egyenesen a szavazófülkébe mennek nem kell ennyire snájdignak lenni!

  Persze a munkájukat meg kellene szervezni, irányítani , számonkérni!
  Valakinek ez is a feladata jenne-utána kellene nézni a bérlistán, kié is...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőcs Géza: új múzeumi törvény készül

Szeged - Ahhoz, hogy a magyar múzeumi rendszer versenyképes maradjon a nemzetközi kulturális… Tovább olvasom