Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Elsejétől már kötelező a napi standolás

Szeged - Február elsejétől érvényes a rendelet a kötelező standolásról, az alkoholtermékek napi leltározásáról. A Kisosz által összegyűjtött tiltakozó aláírásokat ma délelőtt adják át a Pénzügyminisztériumban. Mint korábban írtuk, a helyi vendéglátósok azt tervezik, hogy drasztikusan csökkentik töménykínálatukat.
Február 1-jétől érvényes a rendelet az alkoholtermékek kötelező napi leltározásáról, a kiskereskedők és vendéglátósok szerint a törvény maradéktalan végrehajtása minőségromláshoz, ezen keresztül a fogyasztó megkárosításához, s a vendéglátás további presztízsvesztéséhez vezet.

A rendelkezés végrehajthatatlan – áll Martonosi István, a Kisosz megyei titkára által lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben. A zárt dugós, magas cukortartalmú, nem átlátható üvegű – barna, zöld, fonott – italok, például a Maraschino, Ypioca, Bailey's, Jägermeister, visszamérése komoly minőségromláshoz vezet, illetve jelentős mennyiségvesztést okoz. A megfelelési igény választékcsökkentést, s vele együtt forgalom-visszaesést hozhat, melynek következtében a foglalkoztatás is csökkenhet. Azt is hangsúlyozzák, hogy a világon sehol, sem uniós országokban, sem azokon kívül ilyen adminisztrációs kötelezettséget nem írtak elő a vendéglátásban.

Itt egyszerűnek tűnik, a sötét vagy fonott üvegnél már macerásabb a méricskélés. Fotó: Karnok Csaba
Itt egyszerűnek tűnik, a sötét vagy fonott üvegnél már macerásabb a méricskélés.
Fotó: Karnok Csaba

A rendelkezés értelmetlen – fogalmaz a közlemény –, mert az alkoholforgalmazás a jelenlegi jogszabályok szerint is ellenőrizhető. A kívánt célok elérését a számlaadási kötelesség szigorításával vagy – hamis termékek esetén – minőségellenőrzéssel lehet kiszűrni.

A munkaidő utáni napi méricskélés, a könyvelés, a raktárral történő egyeztetés a hajnali órákban a vendéglátásban jelentős többlet bérköltséget okoz. A fáradtság miatt pedig növekszik a hibázás lehetősége, amely megalapozza az ellenőrzések során további bírságok és szankciók alkalmazását.

A napi leltározási kötelezettség előírása a vendéglátószakma újabb megbélyegzési kísérlete, az értelmetlen és végrehajthatatlan intézkedést korábban már kétszer visszavonták – hangsúlyozza a sajtóközlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

APEH-lista a nem tartozókról

Szeged -Február 10-étől a köztartozásmentes adózók adatbázisával bővíti honlapját az APEH. Ez… Tovább olvasom