Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Első élő szegedi csőcselékkiállítás

Majdnem két hónappal ezelőtt kezdődött a szegedi tüntetéssorozat. A demonstrálók mától más módszerrel próbálkoznak. A cél ugyanaz: a kormány leváltása.
A szegedi kormányellenes demonstráció még mindig tart, de az esti programon napról napra kevesebben vesznek részt. A lassan befejeződni látszó tüntetéssorozat emlékezetesebb pillanataiból válogattunk.

A tüntetés az első napokban este 10 körül az MSZP-székház előtt ért véget. Szeptember 27-én azonban körülbelül húsz fiatal a szabad demokraták székházához vonult, ahol szabadságot követeltek Kovács Pistinek. A liberális ház sem előtte, sem utána nem esett útba a tüntetőknek.

Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke kétszer szólalt fel. Először az első tüntetésen, másodszor október 19-én. Ekkor kijelentette, ha a szegedi parlamenti képviselők nem szólítják fel lemondásra a miniszterelnököt, akkor a szocialista-liberális politikusoknak a városból is menniük kell.

Gyimesi László fideszes önkormányzati képviselő szeptember 22-én (akkor még csak képviselőjelölt volt) szólt a tömeghez. Megeskette a jelenlevőket, hogy rákényszerítik a kormányfőt a törvények betartására.

Az ifjúsági demokrata fórum két tagja a párt elnökségének szavait tolmácsolta: kitartás. A sorozat vendége volt Papp Lajos pécsi szívsebész professzor is, aki új alkotmányt követelt október 12-én. Toroczkai László, a Hatvannégy Magyar Vármegye Ifjúsági Mozgalom azóta lemondott elnöke Gyurcsány Ferencet „pszichopata állatnak" titulálta. Hódi Margit az Ausztráliában élő emigránsok üzenetét hozta, Siklósi Gergely pedig nagypapája verseit.

A tüntetők egy csoportja szeptember 26-án összeveszett Székhelyi József színidirektorral, október 30-án pedig néhányan közülük megbolygatták a Gregor József emlékére elhelyezett mécseseket.

Szeptember 28-án sört és virslit kaptak a demonstrálók, valamint Csaba testvér üzenetét: a miniszterelnöknek, de a gyújtogatóknak is felelniük kell a tetteikért.

Az események főszereplőjévé és főszervezőjévé már az első napokban Péter Árpád vált. A fiatal gyógyszerész többször hangsúlyozta: pártoktól független rendezvény a szegedi. Ezenkívül rendszeresen felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy békésen demonstráljanak. Péter most már nem szervezője a tüntetéseknek, helyette mással próbálkozik. Ma 16 órától rendezi az „első szegedi csőcselék kiállítást" a Klauzál téren. A live show „élő csőcselék igénybevételével mutatja be a hatalomcentrikus politikai irányzatok ellen az utcára vonuló antropológiai és szociális értelemben egyaránt széles társadalmi rétegeket." Többek között nyugdíjasok, egyetemi és középiskolai tanárok, kétkezi munkások tekinthetők meg „közvetlen közelről". Az eligazodást táblák segítik.

– Az eddigi formát az emberek megunták, ahogy minden mást is megunnak, de a demonstráció nem zárult le. Az ország forrong. A cél a kormány leváltása – nyilatkozta a szervező. „Madame Tisza tanoptikuma" 17 óráig várja a látogatókat. A belépés díjtalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom