Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Első ''fecskék'' a belvárosban

A napsugarakkal együtt megjelentek a teraszok is a szegedi belvárosban. A fagyiszezon már elkezdődött, de a vendégek száma még változékony. A kitelepült kávézók helyiekből és turistákból álló férfiközönsége a szegedi lányokat csodálja.
Terasz a Kárász utcán. A jó idővel megszaporodtak a székek és az asztalok Fotó: Frank Yvette
A tavasz beköszöntével kibújtak „csigaházukból" a szegedi belváros kávézói, cukrászdái is. Tegnap délután a Kárász utcán, a Dugonics és Klauzál téren számos napszemüveges, fagyizó emberrel találkoztunk, a város közepén megjelent az első utcai zenész, a kipakolt teraszokon pedig szegediek és turisták élvezték a melengető tavaszi napsugarat.

A Klauzál téri A Cappella cukrászdában nagy volt a nyüzsgés: a benti galéria megtelt, a felszolgálók szinte megállás nélkül adagolták a gombócokat. A cukrászdában száz forint egy ötdekás fagyigombóc, három hűtőpultnyi kínálatból válogathatnak a vevők. Ha kehelyben kérjük – ahogyan azt Maróti István és párja, Kolos Tímea is tette – azonban már százhuszat kell egy gombócért fizetni.

– Egy ezres körül fizettünk a két kehelyért, de ilyenkor nem számít, mert vagy fél éve nem fagyiztunk már szabad levegőn. Ennek egész más a
Vendégvonzó hatás

Gyuris László, az A Cappella tulajdonosa szerint a terasz üzemeltetése vonzza a vendégeket, így akár 20-25 százalékkal is emelkedik az éves forgalom. Márciustól megnyílt százhúsz négyzetméteres teraszukért havi hetvenkétezer forintot fizetnek. Gyuris elmondta: október elsejéig van engedélyük, de ha az időjárás és az önkormányzat is megengedi, tovább is üzemeltetnék a teraszt.  
hangulata, mint ha otthon jégkrémet eszünk – mondta István, miközben egy kanálnyi eperfagyit lapátolt a szájába. Tímea gondolkodott azon is, hogy kipróbálja a diétás fagyit, mert télen felszedett – szerintünk láthatatlanul – egy pár kilót, de a színes, gusztusos és hűs választék végül legyőzte ebbéli szándékát.

A Kis Virágban három felszolgálólány is várta a betérő vevőket, akiknek a száma – az időjáráshoz hasonlóan – most még változékony. Különleges fagylaltfélékkel is találkoztunk, így csokis keksz illetve Bailey's fantázianéven futókkal – bár ez utóbbi neve ellenére teljesen alkoholmentes. Diabetikus fagyit itt is lehet kapni, gombóconként száznegyven forintért.

A tegnap délután a még foghíjasan teli Kárász utcai Corso Café teraszán ült a sátoraljaújhelyi Szandai Lajos és régi barátja, a szegedi Bálint Endre, akik épp politizáltak. Mint mondták, sok kérdésben ugyan nem értenek egyet, de ha egy csinos, helyes lány sétál el előttük – ami gyakran fordul elő –, könnyen megegyeznek a hölgy értékeit illetően. – A cimborám már mondta, milyen csinosak a szegedi lányok, de ezt csak olyan hazabeszélésnek hittem.

Úgy tűnik, mégis igaza volt – mosolyodott el a városban először járó harmincas férfi, és már fordult is az utca „látványosságai" felé.

Engedélyek a terszhoz

– Továbbra is engedélyt kell kérni a vendéglátóhelyek terasznyitásához – mondta el Mucsi István, az önkormányzat általános igazgatási irodájának közterületi csoportvezetője. A nagyjából egy hónapos engedélyezési eljárásban a terasz városképi és forgalmi hatását vizsgálják a szakemberek. Ha szükséges a műemlékvédelmi hatóság véleményét is kikérik – így az eljárás kissé elhúzódhat. Ennek megelőzésére több „rutinos" vállakozás évekre előre megkéri az engedélyt. A vezető elmondta: idén eddig nyolcvanöt engedélyt adtak ki és másik harminc kérelem elbírálása van folyamatban. Egy szezonban összesen százharminc-száznegyven vendéglátóhelynek ad ki ilyet az önkormányzat. A teraszok közetrülethasználati díja tavaly óta nem emelkedett: így a belvárostól a nagykörútig hatszáz, a nagykörút és a körtöltés között négyszáz, azon túl pedig háromszáz forintot kell fizetni értük havonta négyzetméterenként. 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viperával ütötték az ellenőrt

Viperával vágtak fejbe egy SZKT-ellenőrt Szegeden, az Ortutay utcai megállóban. Az ellenőr nem… Tovább olvasom