Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Első nap a kutyaoviban

Négy, különböző fajta kölyökkutyát fogadott a hétvégenként működő szegedi Kölyökklub. A kiskutyákat az állatoviban olyan problémákkal szembesítették, amelyek a mindennapok során félelmet keltenének bennük.
A kutyaoviban nemcsak a kölykök, gazdáik is tanulnak. Fotó: Gyenes Kálmán
Hogy léteznek kutyaiskolák, azt már szinte mindenki tudja. Ideviszik gazdáik kedvenceiket, hogy szakértő kiképzők megtanítsák őket a helyes viselkedésre és különféle feladatok elvégzésére.

Három hónapos korra minden eldől

Azt viszont kevesen tudják, hogy kölyök négylábúak számára már van óvoda is. Szegeden, a Rengei kisállat-ambulancián működő Kölyökklub azzal a céllal jött létre, hogy a kutyák életének legfogékonyabb korszakában elkezdődjön az állatok szocializációja: megismerkedjenek mindazokkal a hatásokkal, melyek későbbi életükben érhetik őket.

– Amit 3 és 14 hetes kor között elmulasztunk megismertetni a kutyakölykökkel, az lehet, hogy később már nem pótolható tökéletesen: mindig problémát fog okozni, esetenként még viselkedészavarokat is kiválthat – magyarázta Rengei Antal kisállatgyógyász. – Ilyenkor tanácsos például porszívózni mellette, hogy később ne féljen a hangtól, megismertetni más állatokkal, hogy azokat ne nézze zsákmánynak, forgalomban sétáltatni, tömegközlekedési eszközön utazni vele, vagyis minden olyasmit megmutatni neki, amivel a későbbiek során találkozhat.

A dog kikezd a keverékkel

Szombaton új csoport indult a kölyökklubban, négy bátortalan kiskutyával: Bömbi, a tizenkét hetes bordói dog, Borisz, a kilenchetes moszkvai őrkutya, Happy, a kölyök korból már jócskán kinőtt, mégis rendkívül félénk uszkár, valamint Gombóc, a négy és fél hónapos keverék. Minthogy ez volt életük első ilyen „megmérettetése", először csupán játszani engedték volna őket egymással. Gyorsan kiderült: ez sem egyszerű feladat azoknak a kölyköknek, melyek eddig soha nem találkoztak másik négylábúval.

Bömbi volt a legbátrabb: kikezdett Gombóccal és megfutamította, Borisz pedig Bömbit ijesztette meg – hiába a legfiatalabb, méretei már ifjú korában is tekintélyt parancsolóak. A kölykök néha gazdáik lábánál kerestek menedéket, de Rengei doktor javaslatára ilyenkor ők otthagyták a kölyköket: hadd tanulják meg, hogy ez csak játék, ami nem félelmetes, hanem nagyon jó dolog. A három kutyának nem is kellett háromnegyed óra, és már vidáman kergetőztek és birkóztak egymással. Egyedül Happy vonult vissza teljesen: előbb meglapult egy pad alatt, majd amikor a hidegtől már reszketett, felkéredzkedett gazdája kabátja alá.

Rangsorban a gazdik

A kutyaoviban nemcsak a kölykök, gazdáik is tanulnak. Szombaton például azt, hogyan alakítsák ki a hierarchiát, melyben a család minden tagja rangsoroltatik a kutya előtt. Megtanulják, hogyan kommunikáljanak úgy az állattal, hogy az számára is érthető legyen, illetve hogyan neveljék: mivel jutalmazzák és büntessék, valamint hogyan rendszabályozzák meg, ha túlságosan belelendül a játékba. Végül még a pórázon való sétáltatást is megpróbálták, most még inkább kevesebb, mint több sikerrel.

– Már kétszer leült! – kiáltott oda Oláh Norbert büszkén Szilviának, miközben Bömbit próbálta rávenni erre a feladatra. A fiatal lány büszkén nézte őket. – Jó ez ennek a kis hülyének – mondta a foglalkozás végén, és szeretettel nézett első kutyájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoltán Szegeden lett szerelmes

A Luxemburg grófjában hol táncos komikusként, hol pedig bonvivánként láthatja a szegedi közönség… Tovább olvasom