Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Első nap az iskolában

A téli szünet utáni első tanítási nap még laza volt az iskolákban, az utakon azonban kora reggel és délután már a szokásos forgalmi dugó volt Szegeden. Sok szülő ugyanis gépkocsival szállítja iskolába gyermekét. A Dugonics András Általános Iskola 7/c osztályos tanulóit kérdeztük, hogyan telt a szünetük.
A kedd még laza nap volt a Dugonicsban. A diákoknak nem kellett felelniük. Fotó: Schmidt Andrea
Ladován Zoltán szüleivel Deszkre látogatott az ünnepek között – nagynénjéhez mentek disznóvágásra. A fiú tevékenyen kivette részét a malachajkurászásból – utána két napig nyomta betegen az ágyat. – Valami vírus kaphatott el, hőemelkedésem volt – mondja a fiú, aki így nem élvezhette felhőtlenül a szünidőt, de az új évre már egészségesen, kölyökpezsgővel koccintott szüleivel. Zoli csak az iskolakezdés előtti utolsó napon nézett bele könyveibe: földrajztudását elevenítette fel. – Házi feladatot, illetve kötelező olvasmányokat egyik tanár sem adott a szünetre, és a félévi bizonyítványom is jórészt ötösökkel lesz tele – indokolta a tanulás nélküli vakációt.

Bite Nikolettnek és ikertestvérének, Beátának sem a tananyag elsajátítása miatt fáradt el a szeme a téli szünetben. – Rengeteget tévéztünk és aludtunk – mondják a lányok. Elárulják: nem esett jól nekik, hogy kedden ismét korán reggel csörgött a vekker. – Bár az első tanítási nap nagyon laza volt, élveztem, hogy a szünetben addig alhattam, ameddig csak akartam – meséli Niki. A lány bevallotta: kicsit bánja már, hogy legalább a földrajzot nem lapozta át, amiből már a héten nagy feleltetések várhatók. – Sajnos a televízió erősebbnek bizonyult – sóhajtott fel.

Forgalmas iskolakezdés

Az iskolakezdés velejárója a kora reggeli és délutáni zsúfoltság a közutakon. Sok szülő ugyanis gépkocsival szállítja iskolába gyermekét. Horváthné Lajkó Tünde is közéjük tartozik, aki szatymazi házuktól egészen az iskolakapuig szokta fuvarozni fiát. A hölgy elárulta: tegnap reggel már érezhetően megnőtt a sándorfalvi út forgalma, Szegedre érkezve pedig a szokásos forgalmi dugó fogadta őket. Bele kellett taposnom, hogy időben érjünk az iskolába. Szerencsére sikerült egy zöldhullámot kifognunk, így nem késtünk el – mondta.

– Élménybeszámolókkal tarkított volt az első nap – veszi át a szót osztálytársaitól Nagy Írisz, aki minden barátnőjét alaposan kifaggatta – mit hozott nekik a Jézuska karácsonyra. – Angolórán is arról kellett mesélnünk, hogyan töltöttük a téli szünetet – mondja. A lány már nem tartotta annyira lazának az első napot. Az első órán – ami testnevelés volt – rettenetesen elfáradt. – Még most is fáj mindenem – tapogatta sajgó lábait.

A szünidő legszorgalmasabb tanulójának Török Dóra bizonyult, aki már vasárnap este felhívta egyik osztálytársát: földrajzból és nyelvtanból melyik anyagrésznél tartanak. – Sajnos az utolsó tanítási napon ezt elfelejtettem felírni, csak a szüneten járt az eszem – mondja. A lánynak – saját bevallása szerint is – rá kell hajtania a tanulásra. Ha nem teszi meg, hármasokkal és négyesekkel lesz teli a félévi értesítője. – A szüleim ettől jóval többet várnak tőlem – vallja be bűnbánóan.


K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom