Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Első nap: Daninak tetszett az iskola

Szeged - Sok kis elsős tegnap lépte át életében először a Tisza-parti Általános Iskola küszöbét. Megilletődve szemlélték az iskolaudvaron összegyűlt tömeget. Tubak Dánielt szülei kísérték az első nap az iskolába, ahol nagyon jól érezte magát.
Volt csöppség, aki anyukája szoknyájába csimpaszkodott az évnyitó alatt, és itatta az egereket. Az 1. a osztályba járó gyerekek úgy vették körbe tanító nénijüket, Kovács Istvánné Ibolyát, mint kiscsibék a védelmező tyúkanyót.

– Rossz sorrendben vannak a falon a betűk. Az A után nem az E jön, hanem a B – figyelmeztetett a hatéves Tubak Dániel, mikor rápillantott az osztályterem falára. Daninak több előnye is van néhány iskolatársával szemben. Négyéves kora óta tud olvasni és számolni. Az is megkönnyítette az első napját, hogy nem egy vadidegen diáktársa, hanem a barátja, volt óvodás pajtása mellé ülhetett. Egész nap el sem mozdultak egymás mellől. Dani nem most volt először az épületben, egy éve jár ide sakkszakkörre. Azért neki is akadtak nehézségei: hiába szoktatták szülei a koránkeléshez az elmúlt héten, a tanévkezdés napján reggel fél hétkor még félálomban cipelte le apukája, Tubak Vilmos az emeleti szobájából.

Kovács Istvánné kérdezi Danit a többiek előtt. Fotók: Segesvári Csaba (Képgaléria Dani napjáról)

Az évnyitót követően a szülők még egy kicsit elidőztek a csöppségek mellett az osztályteremben, aztán szép lassan elszállingóztak. Egy puszi anya arcára, és már kezdődhet is az első tanítási nap. Az újdonsült iskolások még csak ismerkedtek egymással. Többé-kevésbé megtanulták, mikor kell jelentkezni, és mikor lehet beszélni. Az utóbbi feladatok még nehezen mentek az ovi után, némelyik kisdiák alig várta, hogy felpattanhasson a padból. Eljött a várva várt ebéd. A dajka nénikhez hasonlóan tegnap még a tanító nénik is lesték a kisdiákok minden kívánságát. A napköziben rajzoltak, és kimentek a közeli játszótérre, ahol kedvükre futkározhattak.

Dani jókedvűen, élményekkel telve ment haza az első nap után, azt mondta, alig várja, hogy ismét beüljön az iskolapadba.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. sziszko2 2008. szeptember 03. 18:48
  „Az én fiam is most kezdte az elsőt, igaz írni olvasni még nem tud, de ismeri a betűket.
  Akár ezerig is elszámol és összead meg kivon, pedig soha nem ültettük le hogy csinálja és nem is tanítottuk, csak ha kérdezett válaszoltunk.
  Semmivel nincs előrébb mint a többiek, mert a számokat szépen leírni, a betűket formázni, nem tudja még. Neki a kézügyessége nem a legjobb, nem is baj, minden gyerek másvalamiben tehetséges.
  Az enyémnek volt gyerekkora és van is, attól, hogy okos ugyan olyan butaságokat csinál mint a többiek, mert gyerek.
  Mellesleg az én fiam is a legjobb barátjával jár egyosztályban és mellette is ül, de én ezt azért nem tartom annyira szerencsésnek. Pontosan azért mert isemerik egymást, és míg a többi gyerek meg illetődötten ücsörög a padban és álldogál az udvaron a szünetekben, sddig a kis barátok felbátorodva rosszalkodnak az órákon:)
  Nincs a Danikával semmi gond azért mert tehetsége van, csak talán szerencsésebb lett volna ha a cikk írója nem személyeskedik, hanem általánosságban ír az elsősökről.”
 • 38. ttttt 2008. szeptember 03. 18:24
  „Sziasztok!

  Elképesztő, hogy egy ártalmatlan kis hír mekkora indulatáradatot vált ki! Nincs jobb dolgotok, mint sértegető hozzászólásokat küldözgetni???
  Ez a kisfiú, Danika, tényleg valakinek a gyereke, mint minden gyerek... És biztosan valaki(k)nek az ismerőse... és ez a cikk nem reklámoz SENKIT, csak tudósít...
  A rosszindulat, a gyűlölködés, az irigység nem vezet sehova...
  És gyerekeken köszörülni a nyelveteket, hááát, ezt inkább nem minősítem...

  Edina, ne törődj velük!

  Puszi
  Teri

  Ui.: Az én fiam, mire iskolába került, szintén tudott olvasni, százig számolni, nem azért, mert TANÍTOTTAM erre, hanem azért, mert egyszerűen csak ÉRDEKELTE, és ha kérdezett, válaszoltam neki. Sem előnye, sem hátránya nem volt belőle. :)”
 • 37. AntiDaniClub 2008. szeptember 03. 17:07
  „De igenis,hogy a Danikáról szól!Tudom,hogy azt akarta bemutatni a cikk,hogy milyen egy elsős gyerek egy napja..De azért az tuti,hogy valakink az ismerőse!És így lehet reklámozni a kis strébert!Úgy nem szeretem az ilyet!”
 • 36. sdfsdfsd 2008. szeptember 03. 09:14
  „Alig várom, hogy fent legyen iwiwen! AKkor majd belehet jelölni a rajongóknak is:D”
 • 35. Edinaanya 2008. szeptember 02. 20:50
  „Teljesen egyetértek az előttem szólóval,ez NEM DANIKÁRÓL szól.Kedves gondolat volt egy elsősről írni,és ez lehetett volna BÁRKI.És ezt elsőkézből tudom,mert ma szóltak,hogy benne vagyunk a képgalériában,ui.a lányom is ebbe az osztályba jár.És mikor megmutattam a lánynak a képeket,még azt sem tudta,hogy ez melyik srác az osztályból(a hozzászólásokat olvasva ezután a kislányomat biztos gyengeelméjűnek titulálják),ui.első nap mindenki fotózott,videózott,a gyerekeknek fel sem tűnt,hogy itt valakivel "másképp" bánnának.Jó,hogy mindenki szabadon kinyilváníthatja a véleményét,de jó lenne egy kicsivel több jóindulat...”
 • 34. kukacka 2008. szeptember 02. 20:31
  „bajos
  1. HOnnan veszed, hogy szerkesztő a hölgy
  2. Azt meg pláne milyen arisztotelészi logiakai képlettel vezetted le, hogy ez a tény azt jelenti, jónak kell lennie, mert ugye ezt a poziciót csak jók kapják.
  Elég naív vagy
  VAgy benfentes
  vagy maga a szerző
  röhelyes az érvelés. Újságolvasóként tájékozódj egy kicsit az eléggé felhígult piacon, hasonlítsd össze a DM-t másokkal és sorold oda, ahová való.
  Vedd elő az országos napilapokat, mellé a HVG-t, aztán egy kis Heti Választ (igaz ezek hetilapok), aztán fogj meg egy Borsot és egy Blikket.
  Még egyszer trágyában a légy lehet főnök, sőt a kukacok is (bocsánat a hasonlatért)”
 • 33. jo vagy Dani:D 2008. szeptember 02. 19:15
  „csak nekem esik le h ez nem Danikáról szól hanem egy elsős kölökről aki most meg suliba és ezt hogy éli megXDlehetne gáborka meg tündike is:Dde azért a csajozáshoz valljukbe ért a kissrác:Delsőnap - 1 csaj.:D

  Taníts mester:D”
 • 32. sumák 2008. szeptember 02. 18:40
  „TISZTELT SZERKESZTŐ!
  EGY ISMERŐS CSALÁD AKIKNEK KELL A HÍRVERÉS?????????
  LESZ MÉG VALAMI A KEDVES DANIRÓL VAGY VISSZATÉR AZ ÚJSÁG A NORMÁLIS KERÉKVÁGÁSBA???
  VAGY SZEGEDEN MÁR EZ IS HÍR???????????????”
 • 31. Mese 2008. szeptember 02. 17:16
  „hiába tud írni,olvasni azt úgy látszik nem tudja,hogy ásításnál odatesszük a kezünk a szánk elé. pláne ha egy egész város látja majd a képet....”
 • 30. Dylinrae 2008. szeptember 02. 16:37
  „Kezdjük ott, hogy egyáltalán kit érdekel ez a Danika?! A kis díszpinty.”
 • 29. Dani élete valóságshow 2008. szeptember 02. 14:10
  „Nahát!
  Dani élete valóságshow indult a Délmagyarban!
  Ilyet!
  Már csak az a kérdés, hogy kit is érdekel ez? Kinek a gyereke, hogy ennyire reklámozni kell?”
 • 28. kötekedönö 2008. szeptember 02. 13:52
  „arra nem gondoltak, hogy a többi gyerek mire gondolt??? ki ez a fiu , akit itt tömjéneznek????
  mit érezhetett a többi kis srác , mé fényképezik ezt a csodamadarat??
  lehet hogy aranyos én nem mondom, de kivancsi lennék a többi kis
  gyerek ezt hogy élte meg és mit meséltek otthon??”
 • 27. egy kétségbeesett anya 2008. szeptember 02. 13:45
  „a Timi néni nekem szimpatikus......
  hát mi nagyon, nagyon pórul jártunk
  mi kifogtunk egy olyan tanito nénit aki enyhén szolva depressios
  a gyerekekkel kötözködik, sértegeti őket s ha ha valamit nem tudnak ,személyes sértésnek vesszi.....
  örökösen gunyolodik......35 körül lehet
  mindent megprobáltam már vele!!!
  nem tegezödne senkivel!!!!!! nem is lényeg....../
  a kisgyerekemet elsöben teljesen lehúzta , a szülöiin , hogy gagyi ,, sirva mentem haza . MÁSNAP 98% OS lett a matekja
  csak a kicsim fél a tanitonénitöl és összekakilja magát töle
  DE A GYEREK NEM AKAR ELJÖNNI MERT OTT VANNAK BARATAI
  olyan megjegyzéseket tesz a füzet szélére , hogy terhesen rossszl lettem az idegtöl , nyugtatot kelleett bevennem nehogy elvetéljek.
  kicsit megnyugodtam , amikor a többi gyerek füzetén is ezt láttam
  az osztályba jár néhány olyan gyerek mint a Tubak danika
  NA ÖKET SZERETI CSAK!!!!!
  ÉS AZOKKAL TEGEZÖDIK!!”
 • 26. normális szülő, aki törődik a gyermekével, és engedi, hogy legyen gyermekkora!!!! 2008. szeptember 02. 13:23
  „Pille!

  Egyébként abban tényleg igazad van, hogy vannak olyan gyermekek, akik önállóan, persze némi szülői segítséggel 4 éves korában számol, ír..stb. De az ilyen gyermek másfajta oktatást kell, hogy kapjon, és a szülők ezt biztosítják is a gyermek számára.”
 • 25. bajos 2008. szeptember 02. 13:19
  „Többeknek: (moderálva - a szerk.) A cikkel pedig nem lehet baj, hiszen az írója tudomásom szerint mellékletszerkesztő, s ebbe a funkcióba nyilván csak a jó újságírók kerülhetnek.”
 • 24. normális szülő, aki törődik a gyermekével, és engedi, hogy legyen gyermekkora!!!! 2008. szeptember 02. 13:16
  „pille!

  Irigykedik a nyavalya! Te látod ferdén a dolgokat.
  Tehetség??
  Aha hihihihihi!!!
  Majd kíváncsi lennék mit szólnál ha megnéznéd 15 év múlva. Sajos a tudományos felmérések alapján az ilyen gyerekek pszichológiai szempontból nem egéségesek, szoronganak, majd depresszióssá válnak, mert már gyermekkorban azt várják el tőle saját szerető szülei, hogy megfeleljen az ő elvárásaiknak. Nem tud megbírkózni a kudarcokkal, mert ezt elfelejtik megtanítani a kockafejű szülők!
  Te erről gondolom nem hallottál!!!Olvass utána!!
  Vagy tapasztald meg személyesen menj be egy gyermekpszichiáriára és nézz szét, hány hasonló esettel találkozol!
  Te is ugyanezt tennéd a saját gyermekeddel??
  Ha van gyermeked, akkor nem jobb azt nézni és csodálni, ahogy játszik, épít kockával, autózik, és közben énekel, Te meg leülsz mellé és ugyanazt csinálod mint ő! A gyermek ebből látja, hoyg vele vagy és számíthat rád, ha leomlik a kocka torony segítesz ujra felépíteni...támogatod...stb soroljam még??
  Nem pedig összeadásokat, és betűírásokat tanítasz neki.
  Gondold át érdemes!
  Ezzel nem akarok bántani senkit, de a gyerek, az gyerek!
  Üdv”
 • 23. Nornora1 2008. szeptember 02. 13:14
  „Pille! Nagyon-nagyon ritka az ilyen gyerek! Gondolom te is azok közé a tájékozott szülők közé tartozol, akiknek a gyerekük, persze önként, nem szülői kényszerből, 3-4 évesen már ír-olvas.”
 • 22. sdfsd 2008. szeptember 02. 13:11
  „...remélem az első nyugdíját is megírják nekünk..”
 • 21. kötekedönö 2008. szeptember 02. 13:10
  „szerintem a szülök hibát követek el azzal, hogy engedték tömjénezni A DANKIÁT
  NEKEM TÖBB GYERmekem is van.......van köztük nagyon tehetséges van aki nem..........de megtanultam ovatosan beszélek a sikerekról mert nem ugy sült el 1-2 dolog a ahogy gondoltam....
  dani unatkozni fog,,../ de igen/
  ha pedig külön feledatot kap , az meg a többi számára vissszataszitó lesz !/ de !!!!!!/
  nagy bölcsesség kell a z ilyen gyerekek neveléséhez!!!!
  nem tudom miért de ellenérzést váltott ki belölem a cikk”
 • 20. Az a Kovi 2008. szeptember 02. 13:09
  „Kovi vagyok!
  Nekem eszembe jutott egy új sorozat.
  Tudja valaki TUbákék telefonszámát?”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévkezdés - közlekedési káosszal

Szeged - Az Anna-kúti csomópont felújítása miatt a tanévkezdés nem volt teljesen zökkenőmentes… Tovább olvasom