Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Elsősegélyt nyújtottak a volt polgármesterek

Szeged - Szalay István eddig csak sebtapaszt ragasztott, Lippai Pál még sosem balesetezett, Bartha László már többször is segített a bajba jutottakon. Kérésünkre gyakorlóbabát lélegeztettek, és nyomókötést kötöttek Szeged volt polgármesterei – teszteltük elsősegély-ismereteiket.
Bár az elsősegélyvizsga elsősorban azoknak kötelező, akik jogosítványt szeretnének, előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amelyekben jól jöhet, ha szakszerűen tudunk segíteni másokon.

A szegedi vöröskereszttől kértünk tesztlapokat és egy gyakorlóbabát – próbára tettük Szeged volt polgármestereit. A kérdések között az is szerepelt, hogyan kell fektetni a sokkos beteget, milyen számon lehet tárcsázni a mentőket, és mit kell tenni egy négyéves gyerekkel, aki hypót ivott.

Lippai Pál a mellkasra mért erős ütéssel élesztette újra a babát, Szalay István a józan ész logikáját követte. Bartha László egyetlen hibát sem ejtett a tesztben. Fotó: Segesvári Csaba

Először Szalay Istvánnál kopogtattunk, aki újszegedi lakásán fogadott bennünket; az egyetemi oktató éppen matematikadolgozatokat javított.

– Nincs jogosítványom, soha nem tanultam elsősegélynyújtást, józan eszemet követve próbáltam kitölteni a tesztet – mondta a volt polgármester, miközben a megoldókulcsot böngésztük. Közben elárulta, kétszer is szenvedett balesetet. – Húsz évvel ezelőtt kirepültem az autó hátsó szélvédőjén. A szilánkok összevagdosták a hátamat. Akkor tetanuszt is kaptam, de nem lett komoly sérülésem.

A másik baleset úgy történt, hogy Budapestről hazafelé jövet az autó megcsúszott egy olajfolton, és megpördült. Ekkor is kirepültem az autóból, de ép bőrrel megúsztam, nem volt szükség elsősegélyre – emlékezett vissza. Szalay Istvánt arról is faggattuk, került-e már olyan helyzetbe, amikor neki kellett elsősegélyben részesíteni valakit: a sebtapasz felragasztásánál nagyobb feladat ez idáig nem hárult rá.

Lippai Pálra sem, aki a hatvanas évek végén sajátította el az elsősegély-ismereteket, amikor gépkocsivezetői engedélyt szerzett. A tesztet és a gyakorlóbabát ügyvédi irodájában helyeztük az asztalra. – Se aktív, se passzív szereplője nem voltam még balesetnek – szögezte le. – Nem irtózom a vértől, biztos vagyok benne, hogy nem veszteném el a lélekjelenlétemet egy éles szituációban – mondta.

Hibátlan

Szalay István és Lippai Pál fej fej mellett végeztek a teszt kitöltésénél. Nyolcból három helyes választ adtak. Tudták, mit kell tenni az égési sérüléssel, az átvérzett nyomókötéssel, és abban is biztosak voltak, hogyan kell ellátni az artériás vérzést. Ám nem „fektették helyesen" a sokkos beteget, nem tudták, mit kell tenni, ha valaki hypót ivott, és a mentők telefonszámát is rosszul saccolták – elmondásuk szerint azért, mert szerencsére még soha nem kellett tárcsázniuk. Bartha László – orvosként kétségtelen az előnye – hibátlanul töltötte ki a tesztet.

 
A teszt kitöltése után arra kértük, mutassa meg, hogyan kell mesterségesen lélegeztetni. – Gondolom, szájon át, de már nem emlékszem pontosan. Arra azonban igen, mit kell tenni, ha valakinek megáll a szíve – mondta, és a következő pillanatban váratlanul nagyot csapott a baba mellkasára.

Bartha Lászlótól megtudtuk, az újraélesztés valóban csak akkor hatásos, ha annyira erős, hogy a bordák eltörnek. Már orvos volt, amikor elsősegélyből vizsgázott.

– Akkoriban a tesztlapon feltett kérdések nem feleltek meg maradéktalanul a tudományosságnak. A másodikra itt is két választ találok helyesnek – mutatta a másodfokú égési seb kezelési lehetőségeit. Megtudtuk, Bartha László számtalanszor jelen volt kisebb-nagyobb baleseteknél, amikor segítenie kellett másokon.

Előfordult azonban, hogy már nem tudott: – Szomorú emlék, amikor egy út mellett fekvő elgázolt kerékpároson próbáltam segíteni, de már nem lehetett. Mire a mentő kiért, meghalt – mondta. Szerinte a legtöbb ember sokszor azért nem nyújt elsősegélyt egy balesetet szenvedett személynek, mert nem biztos magában. Fél, hogy bajt csinál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vár épül, konzervekből a dévai árvák javára

Szeged - Az idei karácsonyi ünnepek előtt konzerveket gyűjt a romániai magyar dévai árvák javára a… Tovább olvasom