Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Elstrandoljuk a fűtés árát

Nyáron a nap fűt be, nem a Dégáz, szinte nem is kell ruhát venni magunkra, és ebéd helyett jól el lehet lenni egy szelet dinnyén vagy egy liter ásványvízen. Ez azonban csak a látszat: a nyári hónapok ugyanis jobban megterhelik a családi költségvetést, mint elsőre gondolnánk.
Azt mondta egy ismerősöm, aki családjával hazai kolbásszal és sörrel dúsított szolid tíznapos nyaralásról ért haza Görögországból, hogy sikerült 400 ezer forintnak búcsút mondania. „Kezdhetek gyűjteni a jövő évi nyaralásra" – jegyezte meg azt érzékeltetve, hogy a nyár nem tett jót a családi költségvetés egyensúlyának. Ismerősöm azonban azzal nem számolt, hogy augusztus végéig további tízezreknek fog apródonként búcsút mondani. A nyár ugyanis nyaralás nélkül is többe kerül, mint a tél.

Télen az átlagos négytagú család a fűtésszámlán kesereg: a gázáremelés óta átlagosnak mondott lakásukban havonta 12-15 ezer forint válik füstté, vagyis három hónap alatt – a nyárral való könnyebb összevetés kedvéért egy negyedévet veszünk alapul – 36-45 ezer forinttól köszönhetnek el. A forró hónapokban legalább a fűtésszámlát meg lehet spórolni, gondolják többen, egészen addig, amíg össze nem adják, mire megy el szinte számolatlanul a pénz a kánikulában. Ha csak azt nézzük, hogy a gyerekekkel egy nyáron legalább havonta négyszer strandolni megy a család, a belépőkre minimum 60 ezer forintot hagynak ott. (Felnőtt strandjegy esetében 1600, gyerekbelépőnél 800 forinttal számoltunk.) Az összeg jóval meghaladja a háromhavi, magasnak gondolt fűtésszámlát.

Medencepiac

Magam is meglepődtem, hogy kerti medence nélkül nem élet az élet, nincs az a talpalatnyi zöld terület vagy burkolt terasz, ahol fel ne állítanák az emberek. A kerti medence a nyár kiadásaihoz tartozik, s mivel valami baleset mindig éri, ritkán tudják átteleltetni. A legkeresettebb, 1,1 köbméteres, 12-15-20 ezer forintba kerülő medencét ma egyik hipermarketben sem lehet kapni, elfogyott a készlet. Tudni kell, hogy ehhez a típushoz elegendő csak a vegyszert vásárolni, amit megúszunk 2-3 ezer forintból. A nagyobb medencékhez viszont praktikus 12 ezerért vízforgatót venni, hogy kétnaponta ne pocsékoljunk el 4-5 köbméter vizet.

Horrorisztikus lehet az üdítő-, fagylalt- és sörszámla is három hónap leforgása alatt, s hiába kalkuláltunk mérsékeltebb fogyasztással, 20-40 ezer forintra jött ki a családi kiadás, szemben a téli 15-20 ezerrel.
Nyáron többet mozgunk az autóval is, kiruccanunk a városból, gyakrabban látogatjuk meg a nagyszülőket: a benzinre költött többletkiadások simán elérik a 20-30 ezer forintot, szemben a téli, hideg motorral való indulás miatt keletkező plusz 8-10 ezer forintos összeggel. Igaz, jó időben autóápolásra különösebben nem kell költenünk. Ha nyáron rendszeresen megy a klíma a lakásban, havi kétezer forinttal ugrik meg a villanyszámla – nos, ez is olyan kiadás, amivel decemberben biztosan nem kell számolnunk.

Amikor leltárt készítettünk, vajon a ruházkodásnál milyen szezonra jellemző kiadással számoljunk, csak a lábbelit vettük alapul: ráadásul ez az a tétel, amelynél a fejenkénti egy cipőre, csizmára télen adunk ki többet. Nem vettük fel a listára a télikabátot (hiszen sokan több szezonban hordják), hasonlóképpen a pulóvereket és a nyári ruhákat sem. Viszont az olcsóbb téli sífelszerelést összevetettük a strandcikkekkel: ha négy ember napszemüvegét is hozzáadjuk a kiadásokhoz, megint a nyári kiadások dagadnak tovább. (Összeállításunk ugyanakkor nem vette figyelembe a nyaralás kiadásait, de a téli külföldi sítúrával sem számolt.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak rosszalkodni nem szabad az önkormányzati napköziben

Szeged - Az ötödik hét kezdődött az önkormányzat napközis táborában. A szegedi gedói iskolában… Tovább olvasom