Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Elsüllyedt szegedi mélygarázstervek

Fúrtak, és sok mindent találtak a régészek a Dóm téren. Ez rossz hír az önkormányzat számára; a területen ugyanis építkeznének, de a feltárás több évig is eltarthat. Mélygarázs a Dóm téren nem épül.
Próbafúrtak a Dóm téren. 2010-re látványos fejlesztésekkel készítenék föl a szabadtéri helyszínét a pécsi Európa Kulturális Főváros programhoz kapcsolódó rendezvényekre. Priskinné Ale Mária, az önkormányzat fejlesztési irodájának vezetőhelyettese elmondta: a szabadtéri játékok technikai hátterét biztosító építményeket és berendezéseket kell fölújítani, és a Dömötör-tornyot szeretnék megóvni. A műemlék épület fala ugyanis nedvesedik, a dóm főhomlokzata előtti süllyesztett öltözők felől beázik.

Most elsősorban azt kell megsaccolni, a régészeti feltárás mennyi időt venne igénybe a téren, és mennyibe kerülne. 2010 ugyanis nagyon közel van. A teret építésekor feltöltötték, de előfordulhat, hogy ha megbolygatják a talajt, középkori falak kerülnek elő. A szabadtéri viszont nem szeretne az ásatások miatt egy évadot sem kihagyni.

Indóház tér: ott sem ásnak

Mélygarázst terveztek az Indóház térre is, elvben az 1-es villamos vonalának felújításához kapcsolódva. Csakhogy az uniós támogatással tervezett nagyprojektbe ez már nem fér bele. A megvalósíthatósági tanulmányt készítő cég egyértelműen leírja: „az Indóház téren a P+R-funkciók jellemzően a vasúti utazásokhoz kapcsolódnak". Ha villamosra szeretnék átszállítani a Szegedre dél felől érkezőket, akkor a 4-es villamos kedvezőbb lehetőséget jelent – véli a tanácsadó cég.

Korábban mélygarázs építéséről is esett szó, de egyre valószínűbb, hogy nem lesz belőle semmi. Közlekedési szakemberek is vitatják, egyesek szerint célszerűbb lenne a belvárostól távol tartani az autókat.
Eltüntetnék viszont a föld színéről a Somogyi-könyvtár épületéhez ragasztott, az utcát elkeskenyítő vécét. Az előzetes tervek szerint a mellékhelyiségeket a tér szintje alá süllyesztenék.

Horváth Ferenc régész szerint a próbafúrás igazolta, hogy vastag kultúrrétegsor található a Dömötör-torony környékén. A terület a történelem folyamán mindig is az akkori város központja volt. Ezért bármiféle építkezés előtt korszerű és körültekintő régészeti feltárás szükséges. – Nem tudjuk megmondani, a feltárás mit hoz, de a fúrás arról tájékoztat, hogy kellő időt, éveket kell a feltárásra szánni – fejtette ki. A régészek is tudják, hogy a tervezett pályázat határideje sürgető lehet, de a régészeti munka nem oldható meg néhány hónap alatt. Itt több érdek ütközik, kompromisszumot kell találni – véli Horváth Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom