Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Elszakadt a vízvezeték, leesett a burkolat: felbontották a Vedres utcai garázsok elejét, de hogyan?

Szeged - Úgy tűnhet, az sem tetszett a Vedres utcai lakóknak, hogy nem újíttatta fel a város a garázsaik elejét. Most meg annak nem örülnek, hogy aszfaltoztatja. Panaszosunkat a sok huzavona és károkozás zavarja.
– Értesített a kivitelező, hogy október végéig rendbe teszi a garázsaink elejét, ami a nyár végi útfelújításkor kimaradt. Szívem szerint kijavítanám, hogy 2018. október végéig – panaszkodott Kadosa Imre a Vedres utca 5–11. mögött. A férfi megmutatta a papírt, amin az áll, hogy 2-3 napra korlátozzák csak a bejárást a tárolóikba. Arra a lakó azt írná: 2-3 hónapra. Mert már sem az autóját, sem a biciklijét nem tudja kiszabadítani, akkora árkot ástak eléjük. Azt sem érti, hogy dőlhetett le a klinkertéglás burkolat a házfalukról. Az építők miért szaggatták le a villámhárítóikat, hogy vághatták el a vízvezetéküket, és hogy okozhattak kárt egy erkélykorlátban.

Megírtuk, a Vedres utcai garázsok eleje azért maradt ki az útjavításból, mert közös ló. Kisebb része csak az önkormányzaté, a többi az ingatlantulajdonosoké.
Elszakadt a vízvezeték, leesett a burkolat: felbontották a Vedres utcai garázsok elejét, de hogyan? Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Az újabb problémákkal ismét megkerestük az önkormányzatot. – Az újságban jelent meg a lakók kívánsága, hogy a felújított úttest és a ház közötti mintegy két méter széles,  kiskockakővel burkolt felületet is újítsa fel az önkormányzat – kezdte válaszát a városüzemeltetési iroda munkatársa. Kósa János hozzátette, a munkálatokkal megbízott szakkivitelező számos szabálytalansággal találkozott az említett burkolat felújítása során. Már a munkálatok kezdetekor komoly probléma jelentkezett: a kockakő burkolat felszedésénél kiderült, hogy a panelépület vasbeton fogadószintjének falát takaró úgynevezett „mezőtúri" téglaburkolatot nem támasztották alá megfelelően, és nem kötötték be a falba. A munkálatok során ez a falburkolat annyira megsérült, hogy le kellett bontani. Helyreállításához a szakiroda a korábbi burkolat színének megfelelő nemes vakolatot javasol, amit még az ingatlan tulajdonosaival egyeztetnek.
Elszakadt a vízvezeték, leesett a burkolat: felbontották a Vedres utcai garázsok elejét, de hogyan? Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Az elbontott kiskockakő burkolatról az osztályvezető elmondta, nem volt alapja, alatta csak nagyjából 10 centis homokos kavicságyazatot találtak. Emiatt, a szakszerű alapozás érdekében 40 centi mélyen új tükröt kellett kiszedni az alapozáshoz. A föld kiemelésénél a kotrógép kanala beleakadt abba a 20-40 centi mélyen szabálytalanul elhelyezett (szerencsére már nem „élő") elektromos földkábelbe, amely körbefogta a szintén szabálytalan mélységben lefektetett ivóvízvezetéket, ami a húzás hatására elszakadt. A csőtörés megszüntetése után a kivitelező szerdán kicserélte az elázott talajt, és folytatja a munkát.

Ha csapadékos időjárás nem hátráltatja a kivitelezést, a záró aszfaltréteget hétfőn elkészítik, és a garázsok használhatók lesznek. Az erkély még az előző munkánál, a régi burkolat marásakor sérült meg. A nagy méretű marógép kihordószalagja akadt bele véletlenül. A rongálást észlelve a kivitelező megkereste a tulajdonost, és vállalta a kár megtérítését. Jelenleg készül az árajánlat a javításra, ha elkészült a helyreállítás, a számláját a Strabag Zrt. egyenlíti ki. A villámhárítókat a megsérült téglaburkolat lebontása miatt kellett elvágni, a bontást végző vállalkozó szerződésében szerepel a helyreállításuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanárok, védőnők is ingyen kapják az oltást

Idén már a pedagógusok és a védőnők is ingyenesen juthatnak hozzá az influenza elleni oltóanyaghoz - jelentette be az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató helyettese Szegeden. Tovább olvasom