Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elszigetelt szegedi hulladékok

A környezet védelmét egyre többen tekintik Szegeden is alapvető normának. Ennek jegyében sokan szelektíven gyűjtik az otthon keletkező hulladékokat – míg mások csak gyűjtenék, de a felmerülő problémák miatt mégsem teszik.
Környezettudatos család. Fotó: Karnok Csaba

A hulladék szétválogatására és összegyűjtésére kétféle lehetőséget kínál a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. A családi házas övezetekben élők a cég zöld zsákjaiba gyűjthetik a hulladékot, amit a házak elől szállít el a szolgáltató. A panelok és a társasházak lakói pedig a legközelebbi hulladékgyűjtő szigetet vehetik célba.
Ám ilyen szigetből mindössze huszonkettő működik a százhatvanháromezres városban. Emiatt bizonyos konténerek szinte azonnal megtelnek és „kifolyik” belőlük a hasznos hulladék. Máshol viszont a lakóknak túl messzire kellene cipelniük a szétválogatott hulladékot, ezért az ilyen környezetvédelemről inkább lemondanak. A zöld zsákos övezet problémája, hogy ezekbe a zsákokba nem lehet üveghulladékot tenni, míg a gyűjtőszigeteken a fémnek – sörös-, üdítős-, konzervdobo-
zoknak – nincs edény. Az efféle alumínium-alapú hulladékokat egyébként is hiába gyűjtöttük külön eddig, ugyanis csak két hete nyílt lehetőség Szegeden a kezelésükre. Pedig jól mutatja ennek szükségességét, hogy e hulladékfajtából hetente nagyjából 130 kilónyi a hasznosítható.
A vandálok is tizedelik a szelektív konténereket: nyáron a Sólyom utcait, a napokban a Retek utcait gyújtották föl. Ez utóbbi pótlására nincs is keret ebben az évben, noha az az egyik legjobban működőnek bizonyult. Ilyen feltételek mellett nem csoda, ha sokan az egyszerű kommunális „kukába” dobják az újrahasznosítható anyagokat is.
Nagy Edina, a cég másodnyersanyag ügyintézője elmondta: a gyűjtőszigetek száma jövő év közepére újabb negyvennel bővül – ISPA-beruházás eredményeként. Ezeknek már egységes lesz a szerkezetük és méretük, ami megkönnyíti a szállításukat is. Jelenleg ugyanis szinte helyszínenként változik a konténerek jellege, emiatt pedig körülményesen, többféle járművel kell üríteniük azokat. Jövő nyárra a meglévő huszonkét szigetet is kiegészítik fémgyűjtővel – pontosabban a műanyagos részbe kell majd dobni a fémhulladékokat, amit a kht. munkatársai később szétválogatnak. A konténereket változó időközönként ürítik: a kisebbeket naponta-kétnaponta, a nagyobbakat sofőrjeik vagy a lakosság bejelentése alapján, de hetente legalább egyszer.
A problémák ellenére a szegedi szelektív gyűjtés egyre jobb eredményeket produkál. Jövőre értékesíthető papírból 1500 tonnára, műanyagokból 330 tonnára, üvegből 300 tonnára számítanak. Megkezdték a többrétegű italos – Tetrapackként ismert – kartondobozok gyűjtését, kezelését is, ehhez a programhoz egy verseny részeként számos szegedi iskola, óvoda is csatlakozott.
T. R.
Kukás kiskáté

Alapvető, más településeken is meglévő gond, hogy az emberek gyakran nem tudják, mit hova dobjanak – de a gyűjtőtartalom nyolcvan százaléka Szegeden még így is hasznosítható. A jövő héten várhatóan minden szelektív gyűjtőkonténert újramatricáznak, ami részletes tájékoztatást ad a „belevalókról” – ígéri Nagy Edina. A szegediek a fontos információkat jövő év elején füzetben is megkapják, amiben az összes szelektív gyűjtő helyét is feltüntetik. „Kakukktojásnak” számít például az alufólia, aminek a feldolgozása nem gazdaságos. Ezért a „sima” háztartási szemétbe kell dobnunk – hasonlóképp a műanyag folpackhoz. Így járnak a kimosott műanyagpoharak, a tejfölös-, joghurtos-, vajasdobozok is, amelyek ugyan műanyagból vannak, de nem polietilénből – mint a műanyag palackok –, hanem polisztirolból. Ezt egyelőre szintén nem dolgozzák fel Szegeden, de ha érdemleges, kitisztított mennyiség gyűlik össze belőle, a hasznosításra van esély.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Szegedre a város karácsonyfája

Tíz méter magas és több mint húszéves az a fenyő, amelyet tegnap vágtak ki, és szállítottak… Tovább olvasom