Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Eltérő szegedi vélemények a sziesztáról

Ma lesz a legmelegebb Szegeden, rekordhőmérséklet azonban nem valószínű. Botka László polgármester a kánikula miatt mégis rendkívüli intézkedéseket hozott; mi az embereket a sziesztáról faggattuk a városban. Az ebéd utáni pihenésről eltérő véleményeket hallottunk.
Szükség lenne- e a szieszta, azaz az ebéd utáni pihenés bevezetésére? – tettük fel a kérdést köztisztviselőnek, tűző nap alatt dolgozó munkásnak, heverésző egyetemistának, boltosnak, és a magyarországi görögök megyei elnökének, a tegnap délutáni forróságban.

– Tízből öt, pedig ma délben nyitottunk – válaszolt Király Beáta, az okmányiroda dolgozója, amikor nem sokkal délután kettő előtt azt kérdeztük tőle, hogy egy tízes skálán mennyire érzi magát fáradtnak. Az irodában klíma helyett egy ventillátor kavarta a levegőt, így nem is csoda, hogy Beátának nem lenne ellenére a szieszta bevezetése. Mivel szegedi, még haza is tudna menni, ha kötelezővé tennék a néhány órás ebéd utáni munkaszünetet. Biztos sziesztapártolónak véltük azt a bajai munkásbrigádot is, akik tegnap délután a legnagyobb melegben is gázvezetéket fektettek az Oskola utcában, de a csapat tagjai között megoszlottak a vélemények. Ternák Sándor azt mondta, ő szívesebben dolgozna a már lemenőben levő nap mellet, mire Molnár István azt válaszolta, ha néhány órára leállna a munka, őt semmi nem tudná rákényszeríteni, hogy újra lapátot ragadjon.

Mobil kutak, locsolóautók, 35 fok

Mivel a következő napokban Szegeden számottevő enyhülésre nem lehet számítani, Botka László polgármester a városban a másodfokú hőségriadóra való tekintettel rendkívüli intézkedéseket hozott. Eszerint tilos a bölcsődékben, óvodákban és a gyermektáborokban a gyerekeket tűző napon levegőztetni, a szabadtéri foglalkozásokat árnyékos helyen kell megtartani. A Szegeden üzemelő huszonhét ivókút mellé mobil kutakat helyeznek ki a Dugonics térre, a Mars térre és a Víztorony térre – az Anna-kút csapjai közül az egyiken hideg ivóvíz folyik. Locsolóautókat is üzembe állítanak a város útjainak hűtésére. A meteorológiai szolgálat szegedi állomásán elmondták, az elkövetkező tíz napból ma lesz a legmelegebb. Harmincöt fok várható, de mivel az elmúlt években júniusban már 37 fokot is mértek Szegeden, a melegrekord várhatóan elmarad. A hét végére 2-5 fokot csökkenhet a hőmérséklet, és rövid zivatarok is várhatók.

– Sziesztázol? – ezt már Albert Zoltántól kérdeztük, aki a Dugonics téri szökőkút tövében, egy árnyas padon feküdt. – A közeli étteremben ebédeltem, ami légkondicionált volt. Mikor kijöttem, mellbevágott a meleg. Idáig jutottam, ez kellemes hely, fél óra alatt talán újra erőre kapok – mondta az egyetemista, aki azt szeretné, hogy mire állásba kerül, tegyék kötelezővé a délutáni pihenőidőt. Végigsétáltunk a Kárász utcán és környékén is, a boltokba néztünk be. Vásárlókat csak elvétve találtunk. A Sík Sándor könyvesbolt is kongott az ürességtől, de az üzlet eladói szerint ez nem csak a forrósággal, az iskolaszünettel is magyarázható. A dolgozók itt sziesztaellenesek voltak. Azt mondták, néhány éve a szabadtéri ideje alatt délután 6 helyett este 9-ig voltak nyitva, de alig volt látogatójuk a hosszított nyitva tartás alatt. Másik ellenérv: csak késő este tudnának találkozni családtagjaikkal.

Nem lepődtünk meg, amikor a délutáni ejtőzés egyik legnagyobb barátját Purosz Alexandroszban találtuk meg. A magyarországi görögök kulturális egyesületének megyei elnöke szerint a szieszta szenvedély, aminek nemcsak ő, hanem a Szegeden élő legtöbb görög is hódol. – Ez azt jelenti, hogy valaki ebéd után egy rövid időre lelkiismeret furdalás nélkül lefekszik – árulta el a görög származású nyelvtanár-idegenvezető a fogalom igazi definícióját. Hozzátetette, a pihenés nem feltétlenül órákat, hanem csak húsz-harminc percet jelent. – Egy görög lakásba főleg hét végén, ebédidő után telefonálni a legnagyobb illetlenség – beszélt arról, náluk mennyire komolyan veszik a sziesztázást. Amit ha egyszer kipróbál valaki, örökké a rabjává válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A modellmustra bája

Szőke, barna, vörös, fekete, magas és kevésbé, miniszoknyás vagy nadrágkosztümös, mosolygós, esetleg… Tovább olvasom