Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Eltörölnék a felvételit a hat- és nyolcosztályos gimikben

Az esélyegyenlőség biztosítása a célja a kormánykoalíció javaslatának, mely szerint 2008-tól megszüntetnék a felvételit a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba. Ez viszont a tehetségesek bekerülését nehezítheti.
A koalíciós szerződés július eleji módosításakor került nyilvánosságra, hogy a kormány 2008-tól megszüntetné a felvételiket a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban. A korai szelekció, az iskolai szegregáció megakadályozása, az esélyegyenlőség biztosítása lenne a cél. Kizárólag központilag meghatározott készségmérő tesztet lehetne alkalmazni a felvételinél – az adott körzetbe tartozók, a hátrányos helyzetűek pedig előnyt élveznének. A további üres helyeket sorsolással töltenék be. Szegeden három gimnáziumban van hatosztályos képzés, az intézmények vezetőit arra kértük, értékeljék a tervezetet.

– Még nem született meg a jogszabály, milliószor változhat az elképzelés – figyelmeztet Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. – Nálunk matematikából létezik hatosztályos képzés, amihez hasonló csupán 11-12 van az országban – mondja. Ha a fűnyíróelv lép életbe, szerinte nehezebb helyzetbe kerülhetnek a tehetségesek, hiszen előfordulhat, nem ők kerülnek be az osztályokba.

Makón bánnák, ha megszűnne

A makói József Attila gimnáziumban négy- és nyolcosztályos oktatás is folyik, utóbbira folyamatos a túljelentkezés, így minden évben rendeznek felvételi vizsgát és elbeszélgetést is. Martinuszné Korom Gabriella igazgatóhelyettes azt mondja, központilag összeállított dolgozatokat használnak. Az intézményben nem örülnének, ha ez a felvételi rendszer megszűnne, mert szerintük jó és objektív. A vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban is indulnak nyolcosztályos évfolyamok, de mint Bálint Vilmosné igazgatótól megtudtuk, régóta nem rendeznek felvételi vizsgát, csak – a szülők jelenlétében – beszélgetnek a gyerekkel, ez pedig egy negyedik osztályos számára nem annyira megterhelő. Szentesen a Horváth Mihály Gimnázium négy- és hatosztályos képzéseket indít. Bácskainé Fazekas Márta igazgató azt mondja, nem tartanak felvételi vizsgát: a diákokat az általános iskolában szerzett érdemjegyeik alapján veszik fel – vagy tanácsolják el.

– Remélem, az esélyegyenlőség nemcsak azt jelenti, hogy a hátrányos helyzetűeket felzárkóztatjuk, hanem azt is, hogy a jobb képességűek jobb helyen, megfelelő körülmények között tanulhatnak! Az ország minden régiójában kialakult 2-3 olyan gimnázium, amely lehetőséget ad a tehetségeseknek – fogalmaz. A Radnótiban már most is központi felmérőt íratnak a hatodikosokkal, a 25 helyre átlagban 70-80 gyerek jelentkezik.

Gál Béla nem tartaná igazságosnak, ha közülük sorsolással döntenének. – Az nem esélyegyenlőség, ha a véletlenre bízzuk a dolgokat. Az ide bekerülő gyerekek hat éven keresztül heti 6-8 órában tanulnak matematikát. Ezt el kell tudni viselni, nem mindenki bírja ki – vallja, s kiemeli: az itt tanulók remek eredményeket produkálnak; tanulmányi versenyek győztesei, későbbi egyetemi oktatók „alapoznak" itt.
(A Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon vezetőjét, Ivanics Andreát nem tudtuk elérni.)

– A tervezet célja pont az lehet, hogy ne alakuljanak ki a hátrányos helyzetűek elől elzárt elitiskolák, hanem olyan oktatás valósuljon meg, amely esélyt nyújt a felzárkóztatásra – vélekedik Pető Gábor, a Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatója. Hozzájuk is központi képességfelmérés alapján kerülnek be a gyermekek – 35-40 fős osztályt indítanak 7. évfolyamon, rendszerint túljelentkezéssel. – A képességfelmérésen túl a szülőkkel, gyermekekkel személyesen beszélgetünk arról, mennyire nyitottak a vallásra, milyen vallásos életük. Ez a felvételi szempont – ha létre is jön a jogszabály – a felekezeti iskolák eme gyakorlatára valószínűleg nem fog vonatkozni – fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiller átadott két egyetemi épületet Szegeden

Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át tegnap a gazdaságtudományi kar és a biológiai… Tovább olvasom