Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Eltörted a lábam? Ásd fel a kertem!

Január óta kérhető a mediáció, azaz közvetítői tárgyalás Magyarországon. Csongrád megyében a sértettek legtöbb esetben anyagi kártérítést kértek, máshol kerítésépítés vagy kertásás fejében bocsátottak meg.
Tizennyolc ügyben, főleg vagyon elleni bűncselekmény esetén kérték mediátor közreműködését Csongrád megyében azóta, hogy ez év elejétől Magyarországon is alkalmazható a mediáció. Baranyában tízszer ennyi esetben, Tolnában csupán egyszer alkalmazták ezt a módszert. Korábban megírtuk: a mediáció, melynek bevezetése uniós kötelezettség volt, azt jelenti, hogy többnyire kisebb súlyú bűncselekmények esetén ha az elkövető megtéríti, vagy más módon jóváteszi a sértett kárát, mentesül a büntetés alól. A jóvátétel módjában és mértékében a két fél egyezik meg, mediátor közreműködésével.

Nálunk legtöbben anyagi kártérítést tartottak méltányosnak, de például Bács-Kiskun megyében egy tanyatulajdonos azt kérte az őt meglopótól, hogy építsen kerítést a tanyája köré. Más a kertje felásatását vélte elegendő büntetésnek azzal szemben, aki miatt eltört a lába. Egy Baranya megyei kistelepülés keltetőüzeméből színesfémet lopott két férfi. A dolog kiderült, a faluban ujjal mutogattak rájuk, az elkövetők megbánták a dolgot.

A mediáció során az üzem tulajdonosa megegyezett velük, hogy megfizetik az egyébként csekély kárt, és ezentúl ők is figyelnek a telep biztonságára. A két érintettnek a falu is megbocsátott – tudtuk meg a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálatának mediátorától, Kovács Krisztinától és Kertész Tibortól, a Központi Igazságügyi Hivatal szaktanácsadójától. Szerintük a módszer egyébként azért is jó, mert hosszú évek óta húzódó ügyeket lehet lezárni másfél óra alatt.

Szintén nem itteni, de magyar példa: egy férfi ájult feleségére törte rá az ajtót, mire a súlyos beteg, erős gyógyszerek hatása alatt álló nő ollóval hátba szúrta. A férfi nem szenvedett maradandó sérülést, és nem haragudott a nőre, az eljárás mégis már négy éve húzódott, amikor kérték a mediációt. A tárgyalás negyvenöt percig tartott, a feleség bocsánatot kért, a férj elfogadta, az ügy lezárult.

Közvetítői tárgyalást a megyében Szegeden és Csongrádon rendeznek. Tegnap a Tisza-parti városban két ügyet is tárgyaltak, a teremben a mediátorok táblára írták a legfontosabb tudnivalókat: „tisztelet, hallgassuk végig egymást, mobil ki, időkeret".

– A bíróság a bűncselekményre koncentrál. A békéltetésnél a személy és a háttér is érdekes. A mediáció során az is fontos, ki mit tanult az esetből, ki hogy érez. A módszer azért sikeres, mert az érintettek sorsáról nem kívülről döntenek, ők maguk dolgoznak meg a megoldásért – fogalmazott Kertész Tibor. Kovács Krisztina hozzátette: országosan eddig körülbelül négyszáz ügyet tárgyaltak, és csupán hat esetben nem született megállapodás. Ilyenkor, vagy ha a teljesítés nem történik meg, folytatódik a „hagyományos" büntetőeljárás.

Önkéntesség, titoktartás

A mediáció illeték- és költségmentes. A tárgyaláson ügyvéd legfeljebb megfigyelőként lehet jelen, illetve ha az egyik fél jogi személy, annak képviselőjeként. A feleknek a közvetítői eljárás során kell megállapodniuk, azaz ha előzetesen írásbeli megállapodást kötnek, azt a bíróság nem fogadja el, sőt ezzel elvesztik a lehetőséget a mediációra. A közvetítői eljárást a feleknek kell kérniük, önkéntesen kell részt venniük benne, a mediációt a bíróság vagy az ügyészség rendelheti el. Az önkéntesség bármikor visszavonható. A tárgyaláson részt vevők titoktartásra kötelezettek. A felek kérhetnek külön tárgyalást. A megállapodásban azt is rögzítik, hogy ki és milyen módon igazolja a teljesítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődnek a Szeged napja rendezvények

Ma kezdődnek a Szeged napja köré szervezett ünnepi rendezvények, nyit a hat napig tartó XIII.… Tovább olvasom